Psihologia comunicării

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cele trei planuri managerile au in vedere convingerea auditoriului pentru a alege pe unul dintre cei trei protagonisti drept rector al Universitatii ,,Al. I. Cuza", Iasi si tocmai de aceea ele au calitatea de a fi exemple oratorice. Paradigme ce pot fi utilizate: modelul marketing pentru A si B; paradigma structural expresiva pentru C.

In cadrul modelului marketing comunicarea presupune enuntarea unor puncte stricte a unei strategii ce trebuie urmate pentru realizare scopului propus. Primele doua planuri se inscriu pe acest tipar, uzand de o structura organizata, bine structurata si usor de urmarit, in timp ce al treilea uzeaza mai mult de abilitatile socio-literare ale autorului.

In textul A autorul nu identifica problemele pe care trebuie sa le aiba in vedere, ci incepe prin enuntarea strategiilor ale caror puncte de baza sunt :

- Cresterea calitatii predarii, cercetarii si educatiei: prin recrutarea eficienta a personalului, motivarea si pregatirea permanenta, recompensarea prin salarizare, evaluare in functie de performante, finantare, promovarea tinerilor; Stimularea interdisciplinaritatii prin participarea la ctivitati internationale, relansarea si consolidarea cercetarii, dotarea laboratoarelor si editarea unor reviste de specialitate. Aceste obiective propuse sugereaza orientarea spre perfectionarea actului didactic pentru o mai buna finalitate.

- Diversificarea programelor universitare pentru satisfacera necesitatilor actuale ale societatii romanesti si adaptarea la standardele europene prin:

- Imbunatatirea procesului educativ prin introducerea unor elemente noi care sa permita asimilarea rapida a cunostintelor si rezultatelor cercetarii din celelalte tari; problemele puse in evidenta aici sunt legate de sistemul de credite, intarirea legaturilor cu celelalte universitati, adaptarea planurilor de invatamant, dezvoltarea celorlalte componente ale invatamantului: cel deschis la distanta, masteratul si doctoratul, mobilitatea studentilor.

- Dimensionarea rationala a cifrei de scolarizare in functie de capacitatea de absorbtie a pietei fortei de munca prin dezvoltarea sistemului de plasare a fortei de munca, buletin informativ, asistenta sociala si protectiei in acest sens, targuri de munca pentru studenta si absolventi.

- Dimensionarea volumului si structurilor planurilor de invatamant in functie de specificul fiecarei specializari prin criterii clare pentru introducerea disciplinelor optionale si programe individualizate pentru studentii de exceptie.

- Dezvoltarea dotarii materiale si reamenajarea spatiului necesar asigurarii unui invatamant eficient si productiv prin finatari pentru laboratore, reamenajarea spatiului, consolidarea cladirilor, construirea de spatii noi, clarificarea situatiei patrimoniului.

- Initierea acordurilor de colaborare pentru mobilitati, gen TEMPUS; CNCSIS; SOCRATES; LEONARDO, crearea unui fond necesar pentru profesorii invitati.

- Promovarea stiintei si culturii in spiritual democratiei, libertatii academice si a deschiderii spre integrarea in comunitatea internationala prin activitati culturale, programe culturale si lingvistice pentru studentii straini, programe de vara pentru consolidarea cunostintelor despre traditiile si istoria poporului roman.

- Imbunatatirea conditiilor de locuit si de invatat pentru studentii Universitatii prin repararea si reamenajarea caminelor studentesti si eficientizarea activitatii adminstrative, realizarea unei baze sportive; implicarea studentilor in activitatea de gestionare a caminelor; imbunatatirea conditiilor de viata pentru studenti prin: acordarea de burse; facilitarea activitatii cantinelor studentesti din punctul de vedere al obtinerii alimentelor la preturi minime, posibilitatea de achizitionare a cartilor, manualelor, rechizitelor la preturi minime.

- Promovarea imaginii Universitatii Al. I Cuza Iasi prin: eficientizarea relatiilor cu mass- media, conferinte de presa bilunare, brosuri informative, pagina WEB actualizata, transparenta, radio studentesc.

In cadrul acestui discurs publicul auditor este deja cunoscut, iar scopul este acela de a convinge prin intermediul cuvintelor asupra modului in care se va realiza planul propus. De asemenea, se presupune ca si problemele sunt cunoscute si sunt puse in evidenta doar solutiile oferite. Comunicarea este evident in acest caz o actiune bine calculata pentru ca miza este destul de importanta, iar autorul trebuie sa uzeze forta de convingere pentru a-si atinge scopul. Strategiile propuse urmaresc punctele vitale ale actiunii incepand cu procesul ce trebuie sa se desfasoare, continuand cu elementele de adaptare la standardele europene atat educativ, administrativ, material si psihologic, apoi se fac referiri la resursele umane si modul de gestionare a acestora, pentru ca in final sa fie subliniata necesitatea unei bune comunicari cu toate palierele vietii socio-economice.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihologia comunicarii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2012
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 828 cuvinte
Nr caractere:
20 568 caractere
Marime:
21.14KB (arhivat)
Publicat de:
Agnos Ion
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
comunicare, psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!