Psihologia comunicării

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In familie, in colectivitate, acasa sau la serviciu, singuri sau impreuna cu altii, oamenii transmit idei, ganduri, sentimente, isi cunosc semenii, comunicand.

Comunicarea, inteleasa in sensul sau larg, ca act tranzactional, inevitabil in situatii de interactiune, devine esentiala, fundamentala atat pentru viata personala cat si pentru cea sociala a individului. Comunicarea sta la baza organizarii si dezvoltarii sociale, influentand raporturile pe orizontala si verticala intre oameni, intervenind chiar in aspiratiile lor intime, dar si in cunoasterea realitatii.

In acest sens se accepta ideea conform careia, capacitatea de a-si formula si transmite gandurile in termeni verbali, este definitorie pentru om, orice deprindere sau abilitate ce face posibilila comunicarea prin limbaj articulat reprezinta o trasatura specific umana.

Pentru a comunica eficient, pentru a fi corect intelesi, iar mesajul nostru sa fie receptat si acceptat, este necesar sa respectam cateva principii .

Astfel, in cadrul comunicarii, aspectul verbal si cel non-verbal trebuie sa fie congruente, adica gesturile, mimica, postura si tonul vocii sa intareasca mesajul pe care il transmitem prin cuvinte. Mai intai ne vom preciza noua insine ce vrem sa transmitem, ne vom asigura ca exprimam corespunzator si clar ceea ce avem de spus . Ajustarea mesajelor la interlocutor incepe cu adoptarea unei mimici asemanatoare cu a celui cu care comunicam si prin construirea unui mesaj verbal care sa tina cont de pregatirea, gradul de cultura, interesele, motivatiile, capacitatea de intelegere a acestuia astfel incat sa poata fi inteles de cel caruia il transmite. In elaborarea mesajului vom utiliza cuvinte si expresii simple, comunicarea fiind cu atat mai eficienta cu cat vorbim mai direct, limpede si pe intelesul celor cu care dialogam. Apoi, trebuie avut in vedere ca informatiile, evenimentele, sa fie prezentate etapa cu etapa, intr-o ordine logica, incepand cu cele simple si incheind cu cele complexe. Importanta este si crearea unei atmosfere favorabile comunicarii, astfel incat informatia oferita de noi sa fie luata in seama, retinuta si utilizata de cei carora ne adresam. Pe langa toate acestea, este necesara si folosirea unei tonalitati potrivite mesajului transmis .

Cercetarile intreprinse in domeniu au demonstrat ca doar 7%din ceea ce se comunica se transmite propriu-zis prin cuvinte, 35% prin tonul vocii iar 55% prin limbajul corpului.

Comunicarea are un continut si aspecte relationale. Un vorbitor poate fi centrat mai mult pe continut si mai putin pe relatia pe care o are cu interlocutorul.Acesta, poate sa fie interesat in primul rand de relatie si apoi de continutul. In acest caz amandoi vor fi nemultumiti de rezultatul comunicarii, dialogul lor fiind doar un dialog ,,al surzilor".

In cazul unor situatii care conduc la stari emotionale negative,este importanta asertivitatea, empatia, mentinerea unui climat de sustinere si a unei atitudini favorabile, a unui climat de egalitate,de solidaritate, incredere si recunoastere a contributiei fiecarui participant la actul comunicarii. In caz contrar, pot sa apara resentimente, ranchiuna, pierderi de energie, suferinte personale, pierderea respectului de sine si o slaba comunicare cu ceilalti.

Diferentele de personalitate, diferentele de perceptie, probleme semantice , dificultati de exprimare, emotii(ale emitentului de mesaj sau ale receptorului), zgomotul, ascultarea ineficienta ,sunt tot atatea obstacole in calea comunicarii. Depasirea lor este posibila prin gestionarea corecta a actului comunicarii, realizarea unui echilibru intre vorbit si ascultat-activ, stimularea interlocutorului

In ceea ce ma priveste, pot sa spun ca in munca mea de pedagog folosesc aceste principii, incercand printr-un ton bland, o voce calma, clara, cuvinte simple si pe intelesul lor, repetand atunci cand este nevoie, sa ma fac bine inteleasa de catre elevii mei de clasa a III-a. Abilitatea de a imbina emiterea mesajelor cu aceea de a-i asculta pe micii mei interlocutori cu atentie si cu dorinta sincera de a-i intelege ma ajuta sa obtin o comunicare eficienta,de buna calitate.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihologia comunicarii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
622 cuvinte
Nr caractere:
3 560 caractere
Marime:
13.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
comunicare, persoane, psihologie
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!