Proprietățile speciale ale sistemului ICS relația dintre cele două sisteme

Previzualizare referat:

Extras din referat:

-Deosebirea dintre cele doua sisteme psihice: prezinta proprietati ce nu se regasesc in cel imediat superior.

-Nucleul ICS-ului consta in reprezentanti pulsionari ce doresc sa descarce investitia lor, asadar din impulsuri - dorinta. -Prin procesul de deplasare, o reprezentare poate da alteia intreaga cantitate a investitiei ei, iar prin procesul de condensare ea poate lua pentru sine intreaga investitie proprie altor reprezentari. Eu am propus ca privim aceste doua procese ca semne ale asa-numitului proces psihic primar. In sistemul PCS domneste procesul secundar. Acolo unde un asemenea proces primar se produce in raport cu elementele sistemului PCS, el apare drept comic si stirneste risul.

-Procesele sistemului ICS sunt atemporale, adica ele nu sunt ordonate din punct de vedere temporal, nu se schimba cutrecerea timpului si nu are nici un fel de relatie cu timpul. Ele sunt supuse principilui placerii; destinul lor atirna doar de cit de intense sunt si de masura in care ele satisfac sau nu cerintele reglarii dintre placere si neplacere.

-Concluzionind, putem spune; lipsa contradictiei, procesul primar (mobilitatea investitiilor), atemporalitatea si substituirea realitatii exterioare prin realitatea psihica.

-Procele inconstiente pot fi cunoscute doar in conditiile visului si nevrozei, asadar, atunci cind procesele sistemului superior PCS sunt mutate inapoi, printr-o regresie, pe un nivel anterior.

-Nu va fi deplasat avertismentul de a nu generaliza, grabiti, ceea ce am aratat despre distribuirea capacitatilor psihice in cele doua sisteme. Ce continut si ce relatii are acest sistem in timpul dezvoltarii individuale si ce semnificatie ii revine acestuia atunci cind e vorba de animale, acestea nu trebuiesc deduse din descrierea noastra, ci trebuie investigate separat. Chiar si in cazul oamenilor trebuie sa fim pregatiti sa gasim conditiile patologice in care cele doua sisteme isi modifica atit continutul cit si caracteristicile, sau si le schimba intre ele.

RELATIA DINTRE CELE DOUA SISTEME -Ar fi incorect sa ne imaginam ca sistemul ICS ramine linistit, in timp ce intreaga activitate psihica este realizata de PCS, ca sistemul ICS e ceva clasificat, un organ rudimentar, un reziduu al dezvoltarii, sau sa credem ca relatia dintre cele doua sisteme s-ar reduce la actul refularii, prin aceea ca PCS ar arunca in adincurile ICS tot ceea ce ii apare ca fiind tulburator. ICS este mai degraba viu, capabil sa se dezvolte, intretinind multe relatii cu sistemul PCS, printre ele aflindu-se si relatia de cooperare. Trebuie sa spunem ca ICS se continua in asa-zisii derivati, ca el este accesibil actiunilor vietii, ca influenteaza in mod constant PCS si ca este supus, la rindul sau, chiar influentelor PCS-ului. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proprietatile Speciale Ale Sistemului Ics Relatia Dintre Cele Doua Sisteme
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
449 cuvinte
Nr caractere:
2 519 caractere
Marime:
4.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!