Proiect de consiliere în carieră

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cariera este un construct social si implica totalitatea experientelor de munca remunerata sau nu, desfasurate de o persona pe parcursul unei vieti. Reprezinta nivelul maxim pe care o persoana il atinge in dezvoltarea sa profesionala, este un proces de dezvoltare personala, academica si profesionala, pe tot parcursul vietii.

Super, in 1990 definea cariera ca reprezentand “parcursul de viata al unui individ, care se confrunta cu o serie de sarcini de dezvoltare pe care incearca sa le abordeze astfel incat sa devina acel tip de persoana pe care el il valorizeaza. Datorita schimbarilor care apar atat la nivelul sinelui cat si la nivelul situatiilor, acest proces de potrivire nu este niciodata finalizat”.

Dezvoltarea carierei reprezinta interactiunea factorilor psihici, sociologici, educationali, fizici si economici, a caror actiunea conjugata influenteaza natura si semnificatia muncii pe parcursul intregii vieti a unui individ (Bernstein, 2000). Acest process este unul activ si cuprinde informarea in legatura cu cariera, orientarea si consilierea in cariera, educatia pentru cariera.

Cariera obiectiva se refera la toate activitatile reale de munca sau studio pe care le-a desfasurat o persoana pana in momentul prezent, iar cariera subiectiva se refera la modul in care isi percepe fiecare persoana dezvoltarea academica si profesionala. Cariera organizationala se refera la modul in care e perceputa dezvoltarea in cariera de catre organizatia angajatoare si se raporteaza intotdeauna la organizatie, pe cand cariera personala se refera la succesiunea de roluri si pozitii, care poate cuprinde dezvoltarea organizationala academica, dar se raporteaza intotdeauna la individ.

Cazul prezentat in continuare este al unui student. L. Z are 21 de ani si este student in anul 1 la Universitatea Babes- Bolyai, Cluj- Napoca, Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatie, specializarea Psihologie, linia maghiara, IDD.

A absolvit liceul real, specializarea Matematica- Informatica in 2005, dupa care a dat admitere la facultate. Optiunile sale au fost Informatica si Fizica- Informatica, desi el isi dorea foarte tare Informatica. A intrat pe locuri bugetate la Fizica- Informatica, dar nu a intrat si la Informatica. Mai avea o sansa la redistribuiri, dar din cauza unor probleme de natura medicala, nu a reusit sa ajunga in Cluj- Napoca pentru a-si redepune dosarul la Informatica si astfel a ramas la Facultatea de Fizica. Pasiunea lui pentru calculatoare si programare s-a evidentiat foarte pregnant pe parcursul facultatii, in sensul ca la disciplinele care includeau folosirea calculatorului, programarea pe calculator, a obtinut note foarte bune, in schimb la celelalte discipline nu s- a descurcat la fel de bine si a avut foarte multe restante. A inceput sa nu-i mai placa scoala, nu mai mergea la cursuri, ci prefera sa stea acasa si sa lucreze pe calculator.

Dupa al doilea an de facultate s-a gandit ca ar fi mai bines a renunte doarece se simtea tot mai rau, nu mai avea chef de nimic. Intre timp s-a si angajat la un depozit pe postul de manipulant marfa. Deoarece hotararea de a abandona facultatea a luat-o prea tarziu nu s-a mai putea inscrie la Informatica. Totusi sub presiunea mamei si a prietenilor, de a nu se lasa fara facultate s-a hotarat sa se inscrie la distanta la Facultatea de Psihologie. Aceasta facultate ii placea, dar tot nu era ceea ce el isi dorise atat timp.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiect de Consiliere in Cariera.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 753 cuvinte
Nr caractere:
13 907 caractere
Marime:
19.95KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!