Privarea Somnului și Efectele Acesteia

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuprins
Abstract 2
Introducere 4
Metodă 7
Concluzii 12
Limite 12
Bibliografie 13

Extras din referat:

Abstract

De-a lungul timpului s-au făcut o serie de experimente asupra deprivării de somn, iar rezultatele au fost controversate.Unii subiecți au prezentat efecte destul de grave asupra organismului cum ar fi pierderi de memorie sau halucinații, pe când la alții nu le-a fost afectată prea mult starea generală, aceștia prezentând doar schimbări ușoare la nivelul temperamentului asociate cu oboseala.

În urma acestui studiu, am verificat și am observat mai multți parametri cum ar fi: pulsul, capacitatea de atenție, viteza de reacție, dexteritatea și memorarea la doi indivizi de sex feminin, respectiv masculin în vârstă de 19 și 20 de ani, în urma unei deprivări de somn de 38 de ore, aceștia fiind ajutați de diferite metode cum ar fi cafeaua, iar activitatea acestora s-a desfășurat normal pe parcursul acestor ore.

Acest studiu a dezvăluit că, în cazul de față, deprivarea de somn nu a avut nici un efect fiziologic grav, fiind prezente doar mici scăderi ale atenției, dexterității și a memoriei.

Introducere

De-a lungul timpului s-au făcut o serie de experimente asupra deprivării de somn, iar rezultatele au fost controversate.Unii subiecți au prezentat efecte destul de grave asupra organismului cum ar fi pierderi de memorie sau halucinații, pe când la alții nu le-a fost afectată prea mult starea generală, aceștia prezentând doar schimbări ușoare la nivelul temperamentului asociate cu oboseala.

Somnul este o stare fiziologică periodică și reversibilă, caracterizată prin suprimarea temporară a conștienței, prin abolirea parțială a sensibilității și încetinirea funcțiilor vieții organice (ritm respirator, ritm cardiac, relaxare musculară, scăderea temperaturii cu aproximativ 0,5 grade C, scăderea funcțiilor secretorii).În timpul somnului gândim, după cum ne arată visele, deși tipul de gândire în vise se abate pe diferite căi de la gândirea pe care o avem când suntem trezi. Somnul joacă un rol vital pentru o stare bună de sănătate. Acesta ajută la protejarea sănătății mintale, fizice si crește calitatea vieții.

Deprivarea somnului este o tulburare a somnului caracterizată prin insuficiența perioadelor de somn sau absența lor. Poate fi cronică sau acută Absența completă a somnului este imposibilă, scurte episoade de microsleep neputînd fi evitate.Efectele fiziologice care sunt în general asociate cu deprivarea somnului sunt: creșterea tensiunii arteriale, iritabilitate, pierderi de memorie, dureri de cap și migrene, amețeală și greață, dureri musculare, halucinații, etc. De asemenea reduce atenţia şi capacitatea de concentrare – un studiu recent arată că persoanele care nu au dormit 19 ore obţin punctaje mai mici la teste de atenţie decât persoane cu alcoolemie 0,08%. Este evident că aceste persoane sunt mai predispuse la accidentări, atât în viaţa de zi cu zi, cât şi la antrenamente, unde nu mai sunt capabili să manevreze în siguranţă greutăţile sau îşi pot pierde echilibrul.

Dacă deprivarea de somn se derulează pe o perioadă mai lungă de timp, creierul functionează in stare de avarie. Astfel, neuronii nu se mai regenerează, nu mai sunt produse conexiuni sinaptice, iar informațiile noi nu mai sunt reținute pentru că nu se mai formează memorie nouă. De asemenea, activitatea din lobul temporal, zona responsabilă de procesarea limbajului, dispare, această acțiune fiind preluată de lobul parietal, dar cu un randament scăzut, de aici si lentoarea in vorbire.

Și procesul de invățare se desfașoară sub influența somnului, iar noile abilităti deprinse peste zi au nevoie de minim opt ore de somn pentru a fi reținute. Pe parcursul ciclului de somn, crește producția de proteine care ajută la regenerarea neuronilor si crearea sinapselor. Doar astfel putem invăța lucruri noi, pe care să le folosim ori de cate ori avem nevoie.

Toleranţa alterată la glucoză – în lipsa somnului, sistemul nervos central devine hiperactiv, iar unul dintre efecte este inhibiţia funcţiei pancreasului şi astfel se produce mai puţină insulină, hormonul necesar pentru ca glucoza să intre în celule. Un studiu realizat de către dr. Van Cuater de la Universitatea Ontario, SUA, care a urmărit efectele deprivării de somn, arată că după câteva zile de nesomn, un bărbat tânăr şi sănătos, fără nici un factor de risc, poate ajunge să dezvolte toleranţă alterată la glucoză, iar cu asta, diabetul zaharat.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Privarea Somnului si Efectele Acesteia.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 693 cuvinte
Nr caractere:
8 295 caractere
Marime:
147.95KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!