Prevenția și Tratamentul în Alcoolism

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cercetarea alcoolismului este menita sa produca un anumit corp de date care sa poata preveni alcoolismul, abuzul de alcool si problemele legate de alcool, cât si sa sprijine tratamentul acestora. În fiecare dintre ariile din domeniul cercetarii alcoolismului, împartite foarte amanuntit pe capitole, oamenii de stiinta genereaza asemenea cunostinte prin explorarea noilor întrebari, prin repetarea experimentelor promitatoare, pentru a verifica rezultatele si a le extinde utilitatea, prin aplicarea experimentelor avansate si a tehnologiilor capabile sa furnizeze informatii anterior inaccesibile.

Multi dintre cercetatorii preventiei si tratamentului alcoolismului îsi pun în comun cunostintele de baza pentru dezvoltarea strategiilor de tratament si preventie. Altii, denumiti experimentalisti, testeaza eficienta strategiilor, implementându-le în lumea reala. Definirea acestui ultim scop este deosebit de stimulativa, deoarece în lumea reala comportamentul poate fi influentat de o multitudine de alti factori neluati în seama în momentul elaborarii strategiei respective.

Controlul acestor factori i-a facut pe oamenii de stiinta sa încorporeze experimente riguroase, de-a lungul ultimei decade, de tipul probelor clinice, în scopul determinarii efectelor tratamentului într-o maniera neinfluentata de factorii externi. În plus, ei aplica inovatii de genul analizelor temporare în serie, o tehnica ce le permite analizarea factorilor multipli, în evolutia lor în timp. Se folosesc tehnologii avansate, cum ar fi simularea computerizata, pentru a examina multitudinea de factori ce pot influenta dezvoltarea si reducerea abuzului de alcool, a alcoolismului si problemelor conexe. Datorita acestui progres în metodologie, cercetatorii scot la lumina noi informatii despre caracterele psihologice, sociale sau economice prezente la problematica persoanelor dependente de alcool si despre relatia dintre aceste caracteristici si tratamentul adecvat lor. În acelasi timp, ei au început sa ia în considerare situatii plurifactoriale (factori medicali, sociali si economici, reuniti cu comportamentul de consum de alcool), menite sa duca la elaborarea de tehnici terapeutice.

Noile directii i-au facut pe oamenii de stiinta sa-si concentreze eforturile pentru rezolvarea celor mai acute nevoi. De exemplu, în studiile referitoare la tratamentul alcoolicilor, se regaseste preocuparea individualizarii acestuia, respectiv gasirea celui mai adecvat tratament pentru un anumit tip de pacient. Aceste eforturi se întind de-a lungul unei întregi decade a anilor `90. De-a lungul ultimei decade cercetatorii si-au reunit informatiile pentru a documenta amploarea si complexitatea problemelor legate de alcool în cadrul societatii. Întrucât efectele bautului, regasite în problematica fizica sau sociala (raniri, boli, violente, lipsa casei, lipsa serviciului, probleme maritale, etc.) au cunoscut o crestere considerabila, focalizarea asupra preventiei s-a extins de la prevenirea alcoolismului la prevenirea consecintelor utilizarii alcoolului, incluzând episoade unice de abuz. Aceasta dezvoltare a fost facilitata de îmbunatatirea posibilitatilor de evaluare a problematicii legate de consumul excesiv de alcool. Cercetari si teorii din ce în ce mai sofisticate, cât si modele conceptuale îmbunatatite asupra sistemelor de utilizare a alcoolului, au scos la lumina amploarea problemelor sociale si fizice.

Aceste avansuri metodologice si conceptuale sunt de o deosebita importanta pentru provocarea reprezentata de urmatoarea decada, care promite sa produca un nou val de informatie despre preventie si eficacitatea tratamentului.

Cercetari referitoare la preventia alcoolismului

Se crede ca alcoolismul si problemele legate de alcool, rezulta din interactiunea complexa dintre individ si factorii de mediu. Cercetarile referitoare la preventia alcoolismului au încercat sa identifice factorii individuali ce plaseaza o persoana într-o zona de risc crescut si factorii de mediu ce influenteaza acest risc. În final, aceste cercetari au ajuns sa exploreze interactiunile dintre multiplii factori individuali si de mediu, având ca scop gasirea oportunitatilor optime pentru prevenirea alcoolismului si a problemelor legate de el.

Observații:

Universitatii "Dimitrie Cantemir" - Facultatea de Psihologie

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Preventia si Tratamentul in Alcoolism.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 826 cuvinte
Nr caractere:
26 515 caractere
Marime:
21.82KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Conf.Univ.Dr. Aurelia Coasan
Sus!