Personalitatea Elevilor Temperamentul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ce este personalitatea? Personalitatea este o constructie teoretica elaborata de psihologie in scopul intelegerii si explicarii la nivelul teoriei stiintifice a modalitatii de fiintare si functionare ce caracterizeaza organismul psihofiziologic pe care il numim persoana umana. Personalitatea cuiva este constituita din ansamblul de caracteristici care permite descrierea acestei persoane, identificarea ei printre celelalte. Orice constructie teoretica valida referitoare la personalitate trebuie sa permita, prin operationalizarea conceptelor sale, descrierea conduitelor si aspectelor psihofizice care fac din orice fiinta umana un exemplar unic.

Cele mai accesibile, usor de observat si identificat trasaturi de personalitate sunt cele temperamentale. Ele se refera la nivelul energetic al actiunii, la modul de descarcare a energiei si la dinamica actiunii. In mod obisnuit, temperamentul se refera la dimensiunea energetico-dinamica a personalitatii si se exprima atat in particularitati ale activitatii intelectuale si afectivitatii, cat si in comportamentul exterior (motricitate si, mai ales, vorbire). Prima clasificare a temperamentelor care, cu o serie de imbunatatiri, a rezistat pana in zilele noastre este cea propusa de cunoscutii medici ai antichitatii, Hipocrate si Galenus. Acestia, in concordanta cu filosofia epocii care considera ca intreaga natura este compusa din patru elemente fundamentale aer, pamant, foc si apa au afirmat ca in corpul omenesc amestecul umorilor (hormones) ce reprezinta aceste elemente determina temperamentul. In functie de dominanta uneia din cele patru umori (sange, bila neagra, bila galbena, flegma), temperamentul poate fi: sanguin, melancolic, coleric, flegmatic.

Dupa aproape doua milenii, Pavlov propune o explicatie stiintifica a tipurilor de temperament in care caracteristicile activitatii nervoase superioare si raporturile dintre ele sunt notiunile fundamentale. Insusirile sistemului nervos sunt: forta sau energia se exprima prin rezistenta la solicitari a sistemului nervos; mobilitatea se manifesta prin usurinta cu care se inlocuiesc procesele nervoase de baza observabila, de exemplu, atunci cand se doreste modificarea unor deprinderi; echilibrul existent intre excitatie si inhibitie, dezechilibrul avantajand, de regula, excitatia.

Astfel, baza fiziologica a temperamentelor este constituita de cele patru tipuri de sistem nervos ce rezulta din combinarea acestor trei insusiri fundamentale: tipul puternic neechilibrat, excitabil, coreleaza cu temperamentul coleric; cel puternic echilibrat, mobil, se exprima in temperamentul sangvinic; tipul puternic echilibrat, inert in temperamentul flegmatic; tipul slab (luat global) fiind pus la baza temperamentului melancolic.

Colericul este o persoana emotiva, irascibila, oscileaza intre entuziasm si deceptie, cu tendinta de exagerare in tot ceea ce face; foarte expresiva, usor de citit, gandurile si emotiile i se succed cu ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Personalitatea Elevilor Temperamentul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 204 cuvinte
Nr caractere:
6 692 caractere
Marime:
10.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
elevi, personalitate
Predat:
la liceu
Sus!