Persoanele Private de Libertate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Abstract: Pentru a alcătui această lucrare am analizat conceptual modul în care se comportă deținuții în închisoare, cauzele care îi determină să comită infracțiuni, modul în care reacționează la condițiile de detenție la despărțirea de familie și comunitate. După cum se cunoaște, nici un sistem din penitenciar nu poate fi separat de realitățile societății. Condițiile deținuților reflectă, oarecum, starea de lucruri a cetățenilor obișnuiți într-o societate, fiind evident faptul că situația economică a unei țări determină condițiile de viață din închisori. ,,Regimul din penitenciar va căuta să minimalizeze orice diferențe între viața din închisoare și cea din libertate care ar scădea responsabilitatea deținuților sau respectul datorat demnității ființei umane.” Aceasta trebuie privită prin prisma faptului că persoanele private de libertate sunt suficient de afectate de privarea de libertate. Ele trebuie să piardă numai acele drepturi care sunt necesare a fi pierdute ca urmare a pierderii libertății și trebuie să-și păstreze celelalte drepturi și să aibă o viață cât mai asemănătoare posibil cu cea de afară. Un regim de detenție eficient, un rol deosebit revine personalului, acesta reprezintă elementul cel mai important în orice sistem din penitenciar. Orice reguli, oricât ar fi de bine intenționate, au o valoare limitată dacă personalul nu are o atitudine în spiritul lor și dacă relațiile dintre conducere, personal și deținuți nu sunt cele dorite. Această lucrare cuprinde un studiu despre persoanele private de libertate, regimul acestora din penitenciar, dar şi activităţile desfǎşurate de aceştia în interiorul penitenciarului. S-au intervievat un numar de douăzeci de persoane de diferite vârste, interesul a fost de a afla infracţionalitatea din rândul lor dar şi dacǎ aceste persoane sunt recidiviste. În prima parte puteţi urmǎri infracţionalitatea din România, iar pe urmǎ veţi putea urmǎri un studiu de caz despre persoanele private de libertate din Maramureş .

Keywords : privare , deţinut, penitenciar, libertate

1. Introducere

Vedem persoanele private de libertate ca parte a societǎţii şi ca fenomen social, şi considerǎm cǎ pedeapsa pe care aceştia o executǎ reprezintǎ o perioadǎ în care avem datoria de a interveni la nivel psihosocial, astfel încât sǎ revinǎ în comunitate ca cetǎţeni capabili de a trǎi şi a se susţine prin propriile forţe, cu respectarea legilor şi normelor morale acceptate. Persoanele condamnate la pedepse privative de libertate rǎspund civil, material, disciplinar sau penal, dupǎ caz, pentru faptele sǎvǎrşite în timpul executǎrii pedepselor privative de libertate, potrivit legii.

Zeci de persoane private de libertate din Penitenciarul Baia Mare au devenit tǎmplari cu acte în regula, 30 de deţinuţi din Penitenciarul Baia Mare au fost calificate în meseria de lucrǎtor în tǎmplǎrie, prin intermediul unui proiect european.

Persoană : Individ al speciei umane, om considerat prin totalitatea însuşirilor sale fizice şi psihice, fiinţă omenească.

Priva : A împiedica pe cineva să se bucure de un avantaj, de un drept care i se cuvine, de ceva necesar. Refl. A renunţa de bună voie sau constrǎns la ceva necesar la un bun sau un drept.

Libertate : Posibilitatea de a acţiona după bună voinţă sau dorinţă; posibilitatea de acţiune conştientă a oamenilor în condiţiile cunoaşterii şi stăpânirii legilor de dezvoltare a naturii şi a societăţii.

Topul judeţelor cu gradul de infracţionalitate

Tabel 1: Infracţionalitatea din România

Nr. Crt Alba Hunedoara Gorj Maramureş Galaţi 985 1916

1 2094 2438 1916 1373 985 2438 1761,2

Pe baza tabelului putem observa gradul ridicat de infracţionalitate în judeţul Hunedoara, iar un grad mai scăzut în Galaţi, în Maramureş gradul de infracţionalitate este destul de ridicat si acesta se datoreză faptului că nu au un loc de muncă, nivelul de trai este scăzut.

Din figura de mai jos am aflat topul județelor cu gradul de infracționalitate. După cum putem observa cel mai mare grad de infracționalitate se regasește în județul Hunedoara iar cel mai mic grad în județul Galați. Un grad destul de ridicat îl ocupă și județele Alba și Gorj. Din urma calculelor efectuate am constatat următoarele Judeţul Hunedoara are un grad mai ridicat de infracţionalitate cu 1065 de infractori decât în Maramureş, Alba are un grad mai ridicat cu 721, Gorj cu 543 iar Galaţi are un grad mai scăzut de infracţionalitate decât Maramureş cu 388.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Persoanele Private de Libertate.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
2 447 cuvinte
Nr caractere:
13 270 caractere
Marime:
98.88KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Chiriches Florin
Sus!