Neurotransmițători

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Neurotransmițătorii sunt cei cu ajutorul cărora este posibilă transmisia impulsului nervos.

Cunoaștem că în creier există miliarde de neuroni, el comunicarea informației între aceștia se face prin intermediul compusilor de natură chimică adică a neuronilor printre o fantă care poartă numele sinapsă. Neurotransmițătorii sunt eliberați la nivelul neuronilor, în cadrul terminalului presinaptic. Astfel au fost Descoperiți în jur de 70 de neurotransmițători. Ei sunt cei care stimulează receptorii din creier pentru a influența și reglementa o gamă largă de procese cum ar fi performanța mentală emoțiile răspunsul la durere și nivelul de energie. Uneori este greu de crezut dar sentimentele emoțiile noastre cele mai importante sunt controlate de fapt niște substanțe chimice. Neurotransmițători sau mesagerii chimici funcționează în principal în sistemul nervos central astfel se facilitiază comunicarea între glandele, organele și mușchii din organism.

Neurotransmițătorii pot influența capacitatea de concentrare, dispoziția, somnul, greutatea și determină apariția unor efecte adverse, spre exemplu în momentul în care concentrațiile lor sunt dezechilibrate. Studii clinice au arătat că perturbări în nivelurile și echilibrul neurotransmițătorilor pot avea o influență profundă asupra sănătății generale și a stării de bine .

Neurotransmițătorii nu au denumiri comune așa cum nici acțiunea lor în organism nu este una simplă. Modul în care aceste substanțe produse în sistemul nervos central acționează nu este încă pe deplin deslușit realizând în continuare studii asupra lor. Însă ceea ce se știe cu siguranță este ca aceste substanțe sunt responsabile pentru o mare parte din atitudinea noastră și din modul în care reacționăm ori ne simțim. Comportamentul are la bază componente anatomice și componente în neurochimice deoarece creierul nostru posedă atât neuroni cât și în neurotransmițători. Lipsa somnului, dietă necorespunzătoare, consumul de alcool, predispozițiile genetice pot duce la dezechilibrarea balanței extrem de fragile a acestor substanțe chimice.

Cunoaștem două tipuri de neurotransmițători excitatori și inhibitori.

Stimularea sistemului nervos central o provoacă si excitatori iar cei inhibitori induc un efect relaxant sau de echilibrare.

Dopamina și serotonina

- Unii dintre cei mai importanți neurotransmițătorite influențează starea noastră de spirit

- Ambii sunt neurotransmițătorii inhibitori

- Au asemănări din punct de vederea a structurii chimice

Serotonina

Este implicată în controlul emoțiilor, reglarea dispoziției ,a mișcării și a apariției plăcerii. Transmite impulsurile nervoase care au fost identificate în serul din sânge. Iar nivel scăzut de serotonină în sânge provoacă depresie. Dindin cauza lipsurilor de aminoacizi ce se află în alimente în organism , acesta lipsește și din secretia de serotonina . Nivelul serotoninei scade iar starea de nervozitate, depresie, dureri ușoare de cap poate apărea. De aceea pentru stimularea serotoninei avem nevoie de alimente cu un conținut ridicat de carbohidrați și expunerea la soare.

Dopamina

Atunci când este eliminată în anumite zone ale creierului provoacă o puternică senzație de plăcere. Dopamina este produsă în mai multe regiuni ale creierului inclusiv în substanța neagră și aria ventrală a tegumentului. Este un neurohormon eliberat de hipotalamus.

Există trei căi de secretare a dopaminei:

- de la substanța neagră, din trunchiul cerebral la ganglionii bazali(este una dintre căile responsabile și este foarte afectată în cazul bolii Parkinson, cei bolnavi practic nu au deloc dopamină în creier iar aceștia trebuie să o înlocuiască)

- altă cale este din apropierea substanței negre până la bulbul olfactiv al sistemului limbic (este afectată în cazul schizofreniei, deoarece medicamentele pentru această boală blochează descărcarea dopaminei

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Neurotransmitatori.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
966 cuvinte
Nr caractere:
5 053 caractere
Marime:
18.59KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!