Neuropsihologie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

TEMA 1: SISTEMATIZATI FUNCTIILE PRINCIPALELOR ARII CORTICALE ALE FIECARUI LOB CEREBRAL.EXPLICATI SI EXEMPLIFICATI NOTIUNEA DE EMISFERICITATE!

Combinarea intre structura si functia unei regiuni corticale a dus la descrierea ariilor corticale de carte Bertz(care a descris 11 arii), Campbell(care a descris 20 de arii) si Brodmann(care a descris 52 de arii). Nu exista o arie corticala cu o functie strict circumscrisa. Exista arii corticale la care una din functii predomina. Sunt descrise pe cortex arii motorii senzitivo-senzoriale(primare si secundare) care primesc direct fibre talamo-corticale si arii de asociatie care nu primesc nici fibre de la nucleii talamici de releu si nu dau nici eferente in caile de protectie. Primesc aferente de la nucleii talamici de asociatie sau arii receptoare primare,iar eferentele lor pleaca de pe arii corticale motorii.

Ariile corticale sunt implicate in programarea,desfasurarea si controlul actului motor.

In lobul frontal se gasesc aria motorie principala(aria 4) care are rol in controlul miscarilor fine,voluntare ale extremitatii distale a membrelor,in integrarea complexa a informatiilor somato-senzoriale care permit invatarea actelor motorii pana la crearea unor stereotipuri dinamice si in optimizarea permanenta a acestora,adecvat situatiei. O alta arie a lobului frontal este aria premotorie care participa la pregatirea si initierea raspunsului motor realizat de aria 4. Aria motorie suplimentara(aria 6) este situata anterior de aria 4,in dreptul portiunii superioare a girusului precentral si intervine in controlul miscarilor elementare comandate de aria 4,controlul miscarilor automate asociate cu vorbirea,controlul miscarilor posturale complexe. Aria optica frontala(aria 8) este situata anterior de aria 4,in dreptul regiunii de proiectie a capului si indeplineste functia de realizare a miscarilor conjugate ale globilor oculari,pe baza informatiilor primite de la aria 19 occipitala.

Cea mai importanta arie din lobul frontal, aria 44(ARIA BROCA) este centrul motor al vorbirii,pronuntie si articulatia cuvintelor.

Din cadrul lobului frontal mai fac parte ariile 45(centrul de exprimare muzicala) si aria 46(centrul scrisului).

Lobul temporal se gaseste anterior de lobul occipital si lateral de santul Sylvius.

Lobul temporal cuprinde mai multe portiuni:

-portiunea senzoriala pentru auz:se gasesc ariile 41,42-aria auditiva primara si aria 22-aria audiopsihica in emisferul dominant;

-portiunea senzoriala pentru echilibru-girusul temporal superior;

-ariile de asociatie;

-ariile 20,21,22,36,37 si 38 asigura integrarea complexa a senzatiilor vizuale;

Lobul temporal drept are rol predominant pentru perceptia materialului vizual neuzual(desene geometrice,figuri fara sens,grupuri de puncte). Lobul temporal stang are rol in recunoasterea obiectelor uzuale si a datelor alfabetice,a materialului vizual ce presupune o verbalizare.

-portiune care apartine sistemului limbic:24,35 si 34,care impreuna cu aria de asociatie 24 si cu girusul hipocampului reprezinta structuri care intervin in mecanismele emotionale si modificarile vegetative asociate perceptiei auditive.

Functiile ariilor corticale ale lobului temporal sunt: raspunsul emotional,auzul,memoria si vorbirea.

Lobul parietal se intinde de la santul central(Rolando) pana la cel parieto-occipital(scinzura perpendiculara exterioara). Posterior santului central se gaseste santul postcentral,care imparte lobul parietal in ginusul postcentral si o arie posterioara mai mare. Ginusul postcentral este aria somatosenzitiva si are numeroase conexiuni.

Ariile somatosenzitive din lobul parietal sunt:

a.aria somestezica I (ariile 3,1, si 2)

b.cortexul parietal posterior(ariile 5 si 7)

c.aria somestezica II

Aria 1 primeste sensibilitatea externa si proprioceptiva prin fibre talamice directe si prin colaterale din aria 3. In aria 2 sosesc de la talamus doar fibre subtiri proprioceptive si kinestezice contralaterale,iar aria 3 este responsabila,deasemenea,de sensibilitatea exteroceptiva(dureroasa).

Sistemul somatic are doua mari tipuri de aferente:sensibilitate termoalgica,sensibilitate epicritica si pozitia articulatiilor.

Functiile ariilor corticale ale lobului parietal sunt urmatoarele:gandirea,procesarea informatiilor,senzatiile dureroase si tactile,orientarea spatiala,vorbirea,perceptia vizuala.

Lobul occipital este situat in spatele santului parieto-occipital. Este brazdat de numeroase santuri mai mici. Lobii occipitali sunt legati de prelucrarea si integrarea informatiei vizuale.

Aria 17 Brodmann este aria striata sau aria vizuala primara. Aici retina se proiecteaza punct cu punct. Aria vizuala primara a unei emisfere primeste informatii de la jumatatea temporala a retinei de aceeasi parte si jumatatea nazala a retinei de partea opusa. Ea trimite informatii ariilor de asociatie 18 si 19 si primeste la randul sau informatii de la aria 18 considerata imaginea in oglinda a ariei 17.

Aria 18(aria prestriata) are rol de asociatie. Impreuna cu aria 19 participa la formarea fasciculelor cortico-tectale si cortico-mezencefalice cu rol in reglarea miscarilor reflexe ale ochilor si capului. In directia stimulului vizual. Impreuna cu aria 17 asigura initierea reflexelor oculocefalogire,urmarirea unui obiect si fixarea privirii.

Aria 19(aria parastriata) are rol in acomodatie. Impreuna cu aria 18 formeaza ariile vizuo-psihice si vizuo-gnozice care asigura integrarea informatiilor transmise din aria 17,realizandu-se imaginea spatiala,functiile de orientare,localizare in profunzime si intindere,functia de perceptie a formelor si de reprezentare a imaginii corporale.

Observații:

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV

FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI STIINTELE EDUCATIEI

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Neuropsihologie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 464 cuvinte
Nr caractere:
9 297 caractere
Marime:
58.38KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!