Modelul Alohton

Previzualizare referat:

Extras din referat:

A impiedica tinta sa devina constienta de tentativa de influenta prin clandestinitate (Bonoma) si manipulare (Beauvois) face parte din strategia sursei. Tehnicile de influenta inter-personala - avertizeaza Cialdini - nu au fost inventate ci descoperite prin observarea inter-actiunilor cotidiene. Psihologia Sociala a Ciclului Complet cauta - o data reperat in cotidian - sa recruteze modelul de cercetare ca obiect al exegezei de laborator.

Rezultatele demersurilor experimentale se cer verificate / autentificate in mediul social.

Ciclul se inchide daca aplicarea / validarea lor externa sugereaza noi ipoteze testabile. Ipoteza regenta se justifica gnoseologic numai daca explica si alte fenomene decat cele care au constituit baza empirica si au sugerat formularea ei.

Ipoteza specifica se enunta prin toate modificarile si diferentele produse care s-ar datora factorului experimental controlat de catre cercetator.

Ipoteza nula califica modificarile si diferentele atribuite factorilor aleatori care scapa in exegeza controlului desi fiind - uneori - previzibili.

Randomizarea presupune esantionarea simpla aleatorie (fiecare caz din populatie poseda aceeasi sansa pentru a fi selectionat). Freedman a initiat seria de experimente The foot in the door pentru a demonstra cum subiectii care au acceptat sa realizeze o sarcina mica se vor conforma cu mai multa probabilitate unei cereri mai mari decat cei carora nu li s-a prezentat in prealabil doleanta de gabarit infim. Complezenta subiectilor la cererea critica are aceeasi amploare (si) daca fiecare doleanta e pretinsa de persoane diferite. Similaritatea de actiune sau de continut a cererilor nu e responsabila pentru efectul de complezenta. Nu atitudinea fata de-o anume cerere / activitate / persoana se modifica ci atitudinea raportata la complezenta in general. Se accepta o auto-atribuire efectuata de tinta in intervalul dintre cele 2 cereri ca mod de-a infera - asa cum observa DeJong - relatia instituita intre conceptul de sine si comportament.

Pliner amelioreaza exegeza The foot in the door considerand in raport cu complezenta orala pe cea comportamentala a subiectilor la cererea critica drept variabila dependenta cu un caracter superfluu si indiscret - subiectul poate stabili ce suma va dona. Prima cerere produce decizia de-a oferi sau nu mai degraba decat modeleaza generozitatea deja existenta. Cu cat e mai importanta marimea primei cereri acceptate de subiect - arata Seligman - cu atat mai mare va fi complezenta la doleanta consecutiva.

Beaman arata ca timpul mediu dintre 2 cereri pentru a rentabiliza la maximum demersul de influenta prin travaliul cognitiv - cerut de taumaturgia perceptiei de sine - trebuie sa fie de 100 de ore.

Kelley impune Teoria Atribuirii - individul isi explica propriul comportament prin cauze endogene (personalitate) / exogene (contextualitate). Presiunea externa utilizata pentru a induce complezenta cu cererea sidiara compromite complezenta la ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modelul Alohton
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 052 cuvinte
Nr caractere:
16 124 caractere
Marime:
14.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!