Metode de dezvoltare a gândirii critice și a inter-relaționării

Previzualizare referat:

Extras din referat:

METODA STIU - VREAU SA STIU - AM INVATAT

Metoda poate fi utilizata in scopul lecturarii textelor expozitive si presupune identificarea, de catre elevi, a punctului de plecare (Ce stiu despre subiect?), a aspectelor pe care doresc sa le cunoasca in timpul activitatii (Ce vreau sa stiu?) si ceea ce au dobandit in procesul de invatare (Ce am invatat?).

Etapele acestei metode sunt:

- Elevii, grupati in perechi, elaboreaza o lista cu tot ceea ce stiu despre tema propusa pentru discutie. Cadrul didactic va realiza pe tabla un tabel cu rubricatia de mai jos:

STIU

Ce stiu-

VREAU SA STIU

Ce vreau sa stiu- AM INVATAT

Ce am invatat?

- Cateva perechi de elevi vor comunica clasei ideile inventariate. Informatiile cu care este toata lumea de acord vor fi consemnate in coloana Stiu. Poate fi utila gruparea informatiilor pe categorii.

- In coloana Vreau sa stiu se noteaza neclaritatile si intrebarile adresate de elevi la tema abordata.

- Urmeaza etapa de realizare a sensului prin lectura unui text, prin expunerea profesorului sau cercetarea unor resurse bibliografice.

- Dupa finalizarea lecturii elevii revin asupra intrebarilor din coloana Vreau sa stiu. Raspunsul la acele intrebari va fi trecut in coloana Am invatat. Tot aici se vor nota si informatiile noi, in legatura cu care elevii nu au pus intrebari de la inceput. Daca au ramas intrebari fara raspuns elevii vor fi indrumati spre acele surse unde ar putea afla raspunsul.

- In incheierea lectiei elevii revin la schema Stiu - Vreau sa stiu - Am invatat si analizeaza ce au invatat din lectie. Unele din intrebarile lor s-ar putea sa fi ramas fara raspuns si s-ar putea sa apara intrebari noi. In acest caz, intrebarile pot fi folosite ca punct de plecare pentru investigatiile ulterioare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metode de Dezvoltare a Gandirii Critice si a Interrelationarii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 741 cuvinte
Nr caractere:
8 698 caractere
Marime:
18.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
psihologie, critic
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!