Manipularea Programelor Televizionate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Deseori putem confunda termenii de manipulare si de persuasiune. Pentru a clarifica diferentele voi da câteva definiţii, înainte de a trece la o abordare detaliată a manipulării.

In DEX găsim termenul persuasiune definit ca o acţiune, un dar sau o puterea de a convinge pe cineva să creadă, să gândească sau să facă un anumit lucru. Acest termen vine de la franţuzescul persuasion.

Persuasiunea este o formă de influențare. Este modalitatea de argumentare prin intermediul căreia o persoană încerceacă să convingă o altă persoană sau un grup de persoane să creadă sau să facă un anumit lucru. Persuasiunea este un proces de ghidare al oamenilor pentru a adopta idei, atitudini sau acțiuni (raționale sau mai puțin raționale). Persuasiunea se bazează pe discuții și "atractivitatea prezentării" în locul folosirii mijloacelor de forță.

Manipularea este o formă extremă a persuasiunii, în care doar o parte beneficiază pe seama celeilate părți. In DEX conceptul de manipulare imbracă mai multe explicaţii, 1. a mânui, a manevra. 2. a antrena, prin mijloace de influențare psihică, un grup uman, o comunitate sau o masă de oameni la acțiuni al căror scop aparține unei voințe străine de interesele lor; a influența opinia publică prin mass-media sau prin alte metode persuasive. La fel ca si in cazul termenului de persuasiune, termenul de manipulare vine de la cuvantul franţuzesc manipuler.

Manipularea psihologică este un tip de influență socială care urmărește schimbarea percepției sau comportamentului celorlalți cu ajutorul unor tactici ascunse, amăgitoare sau chiar abuzive. Pentru că manipulatorul își urmărește doar propriile interese, deseori în detrimentul altora, aceste metode pot fi considerate exploatatoare, imorale și înșelătoare.

Influența socială nu este în mod necesar negativă. De exemplu, doctorii pot încerca să convingă pacienții să renunțe la obiceiurile nesănătoase. În general, influența socială este percepută ca fiind inofensivă atunci când se respectă dreptul celui influențat de a alege. În funcție de context și motivații, influența socială poate fi considerată manipulare ascunsă. În termenii psihologiei sociale, putem vorbi de manipulare atuncicând o anume situaţie socială este creată premeditat pentru ainfluenţa reacţiile şi comportamentul manipulaţilor în sensul dorit de manipulator.

Manipularea psihologică constă în folosirea unor tehnici speciale de declanşare, orientare şi control a unor procese şi fenomene psihice, în sensul determinării unor conduite ale ţintei care să corespundă intereselor sursei. In acest scop pot fi utilizate o multitudine de procese şi fenomene, dintre care amintim: tendinţa spre echilibru cognitiv şi emoţional, disonanţa cognitivă, comparaţia socială, efectul de amorsare, acroşare şi cel legat de angajamentul psihologic. Actiunile si reactiile individului la stimulii dintr-un anumit mediu social sunt determinate de forte si constrangeri specifice acelui mediu, intr-o masura mult mai mare decat ar fi de asteptat daca s-ar avea in vedere doar personalitatea intima a celui in cauza. Chiar si aspecte care par banale, nesemnificative, pot determina schimbari semnificative in comportamentul persoanelor aflate intr-o anumita situatie sociala.

In termeni psihologici se poate vorbi de manipulare atunci cand o anumita situatie sociala este creata premeditat pentru a influenta reactiile si comportamentul manipulatilor in sensul dorit de manipulator.

Simon si Braiker, sunt doi cercetatori care au fost interesati in mod special de fenomenul “manipulare”, de aceea in continuare voi trece in revista cateva aspect ale manipularii identificate, teoretizate si cercetate de acesti doi autori.

După Simon, o manipulare psihologica reusita trebuie sa indeplineasca următoarele conditii: 1. Manipulatorul își ascunde intențiile și comportamentele agresive. 2. Manipulatorul cunoaște vulnerabilitățile psihologice ale victimei și determină ce fel de tactici ar putea fi efective. 3. Manipulatorul este de o cruzime suficientă pentru a nu da înapoi de la vătămarea victimei dacă este necesar. În consecință, manipularea tinde să fie camuflată (relațional agresivă sau pasiv agresivă).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Manipularea Programelor Televizionate.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 220 cuvinte
Nr caractere:
22 988 caractere
Marime:
29.87KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Șleahtițchi Mihail
Sus!