Lupta Împotriva Drogurilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Identificarea cauzelor care au dus la apariţia problemei

Consumul de droguri reprezintă o provocare majoră cu care se confruntă societatea contemporană românească, un fenomen demn de luat în calcul în cadrul politicilor sociale din România.

Adolescenţii şi tinerii constituie categoria cea mai vulnerabilă, întrucât aceştia sunt mai deschişi la nou, mai predispuşi la diferite experienţe, mai permeabili în adoptarea unor comportamente de risc. Fiind o perioadă confuză, de schimbări şi de căutare a propriei identităţi, tinerii recurg la consumul de substanţe. Este o vârstă caracterizată prin dorinţa de a face descoperiri, de a explora mediul înconjurător, o etapă în care se deschide un orizont de posibilităţi aparent nelimitate. Este unanim acceptat faptul că abuzul de substanţe este rezultatul influenţei mediilor de socializare asupra individului: familia, şcoala, grupul de prieteni, cartierul, societatea. Drogurile exercită un efect distructiv asupra stabilităţii familiale, a rezultatelor şcolare, a păstrării locului de muncă, a coeziunii şi siguranţei comunitare. Acestea pun în pericol întâi consumatorul, apoi apropiaţii acestuia, şi în final, ceilalţi membrii ai societăţii. În ultimii ani, a crescut numărul consumatorilor, respectiv al dependenţilor de droguri şi a celor care sunt victimele bolilor infecţioase datorate abuzului de substanţe, precum şi rata infracţionalităţii legate de acest comportament.

Cauzele consumului de droguri:

Cauzele consumului de droguri sunt complexe. Nu ţin nici de nivelul de educaţie, nici de situaţia materială totuşi, se pot distinge câteva dintre ele:

- curiozitatea: dorinţa de a încerca ceva nou;

- plictiseala: trăim într-o societate care ne oferă multiple posibilităţi de petrecere a timpului, de la sport şi muzică, la internet ş.a. În schimb sunt unele persoane care fără sau cu voia lor, cu sau fără probleme aleg să consume droguri pentru a ieși din monotonia care îi înconjoară.

- teribilismul: consumul de droguri poate fi pentru unele persoane provocator tocmai datorită riscurilor pe care le implică.

- presiunea grupului de prieteni, a "găştii": Când ești slab vrei să faci orice pentru a putea atrage cât de cât atenția așa numiților tăi prieteni sau se poate întâmpla ca ei sa te îndemne la ceva ce se va ajunge la regrete. Nu-ţi sunt prieteni cei care te îndeamnă să faci ceva ce-ți va face rău!

- probleme (în familie, şcoală, prieteni): unii tineri sunt tentaţi de droguri pentru a scăpa/uita de problemele existente (divorţul părinţilor, abuzuri, rezultate şcolare slabe, probleme în plan sentimental etc). Însă drogurile nu rezolvă problemele, dimpotrivă, le agravează. !

- neintegrarea în colectivitate şi societate: unii consideră consumul de droguri un răspuns la singurătate, la probleme privind integrarea în colectivitate. Dar drogurile nu fac decât să te îndepărteze de familie, de colegi, de adevăraţii prieteni, ele te vor ajuta doar să fii şi mai singur ! Este important să ai prieteni cu care să vă susţineţi în momentele dificile, să treceţi peste probleme fără să recurgeţi la droguri.

Un alt aspect care merită luat în considerare, de data aceasta sunt luați în vizor adulții și tinerii imigranți, care influențează din păcate și el consumul de droguri la noi în țară. Vorbim în primul rând de români care pleacă în străinătate la muncă și care ajunși în contact cu anumite medii din țările respective ajung consumatori. În momentul în care se întorc acasă, în țarăă, fie că o fac pentru a-și revedea familia, fie că definitiv, ei vin și cu aceste obiceiuri și vor incerca să-și procure și aici drogurile pe care le foloseau în străinătate. Conform unui principiu care ține de economie, acolo unde există cerere, oferta nu va intarzia să apară.

Observații:

UNIVERSITATEA “ALEXANDRU IOAN CUZA” IAȘI

FACULTATEA DE “FILOSOFIE ȘI ȘTIINȚE SOCIAL POLITICE”

SECȚIA: ASISTENȚĂ SOCIALĂ

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lupta Impotriva Drogurilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 076 cuvinte
Nr caractere:
10 900 caractere
Marime:
134.26KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!