Legitimitatea psihologiei ca știință

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pana a deveni o stiinta autonoma, psihologia a facut parte integranta din filosofie, activitatea psihica fiind obiect al acesteia. Desprinderea psihologiei de filozofie si constituirea ei ca stiinta autonoma se realizeaza nu atat prin analiza psihologica ci mai ales datorita avantului cercetarilor din domenii conexe - Fiziologia Generala a Sistemului Nervos si Psihofiziologia Senzatiilor.

Fizica demonstreaza posibilitatea experimentarii si masurarii obiective. Psihologia apare din fizica si fiziologie unde s-a pus problema senzatiei iar observatiile astronomice au atras atentia asupra timpului de reactie individuala si psihologica - Ecuatia Personala. Fundamentul filosofic al psihofizicii este paralelismul psihofizic ca preludiu al Psihologiei Experimentale sau idealismul fiziologic mediatizat de J. P. Muller (1833) si H. Helmholtz.

Psihologia, ca stiinta independenta, s-a constituit relativ tarziu, ,,certificatul ei de nastere" fiind semnat in 1879, prin infiintarea, la Leipzig, de catre savantul german Wilhelm Wundt a primului laborator bazat pe utilizarea metodei experimentale. Pentru prima data, fenomenele vietii psihice erau scoase din sfera simplelor descrieri si speculatii filosofice si incluse in programul cercetarii stiintifice sistematice, aplicandu-li-se operatiile masurarii, cuantificarii si criteriile obiectivitatii

si cauzalitatii.

Psihologia se defineste ca stiinta care studiaza, cu ajutorul unor metode obiective specifice, organizarea psihocomportamentala sub aspectul determinismului, mecanismelor si legilor devenirii

si functionarii ei, in plan animal si uman, in unitatea contradictorie a individualului, particularului si generalului, universalului. Aceasta definitie stabileste in mod real sfera de cuprindere a domeniului si justifica diferentierile si delimitarile existente in interiorul lui: a) psihologia

animala si b) psihologia umana.

In clasificarea orientarilor psihologice care au avut un contributii inseminate la delimitarea obiectului psihologiei, Zlate utilizand un triplu criteriu:

- elementele de continut

- metodologiile si metodele folosite

- finalitatea avuta in vedere

2. De ce nu este suficient sa se considere ca psihologia trebuie sa studieze fenomenele psihice interne, in sine, rupte de mediu?

Psihologia umana are o latura generala care ne ofera tabloul global al organizarii psihocomportamentale a omului normal (mediu), facand abstractie de varsta, sex, context socio-cultural, ocupatie (profesie) etc., si o latura particular-diferentiala, care se centreaza pe studiul si explicarea ipostazelor concrete in care se poate afla organizarea psihocomportamentala functie de: varsta, sex, mediu socio-cultural, activitate profesionala, nivel de dezvoltare, natura deviatiilor si tulburarilor patologice: psihologia genetica si a dezvoltarii, psihologia varstelor, psihologia scolara, psihologia muncii, psihologia militara, psihologia creatiei, psihologia artei, psihologia sportului, psihologia comerciala si economica, psihologia sociala, psihologia medicala, psihopatologia etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Legitimitatea Psihologiei ca Stiinta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 072 cuvinte
Nr caractere:
17 896 caractere
Marime:
21.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
tulburari patologice, psihologie comerciala
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Iubas Dorin
Sus!