Inteligența Emoțională în Mediul de Afaceri Românesc

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intrarea în spațiul public a conceptului de inteligență emotionala s-a facut remarcata in anii 1995 sși 1998. Sunt anii în care cartțile lui Daniel Goleman - “Emotional Intelligence: Why It Can Matter More Than IQ”, respectiv “Working with Emotional Intelligence” - au repurtat un succes considerabil. Un management care sa ia in considerare omul ca un complex de afecte și inteligență a fost consecința obiectivă a răspândirii noilor idei.

Implicatțiile conceptului de inteligență emoțională în cultura organizațională și mai ales în domeniul resurselor umane merg de la redefinirea conceptului de leadership pana la elaborarea de noi tehnici de vânzari, marketing, advertising sau la elaborarea unor noi criterii de selecție de personal.

INTELIGENŢA EMOŢIONALĂ ÎN MEDIUL DE AFACERI ROMÂNESC

Îndrăznesc să citez câteva paragrafe dintr-un număr al revistei Ziarul Financiar (2002), articol dedicat în întregime conceptului de inteligenţă emoţională pe piaţa de consultanţă din România, precum şi părerile unor specialişti români din domeniu preocupaţi de implementarea acestuia în mediul economic românesc.

IE pătrunde pe piaţa serviciilor de training şi a celor de recrutare.

Pe piaţa românească există deja câteva firme care folosesc conceptul de IE fie în activitatea lor, fie oferind prezentări sau training.

Cei care le conduc au în comun revelaţia produsă de aflarea conceptului şi utilităţii IE, pasiunea pentru acest domeniu şi dorinţa de a împărtăşi celorlalţi ce au aflat.

Nu întâmplător, printre aceste firme se afla si Korn/Ferry International, firmă americană de recrutare şi consultanţă în management şi leadership, prezentă în peste 40 de ţări, lider mondial pe piaţa serviciilor de leadership development.

Ca şi Goleman, Radu Furnică, vicereședinte al Korn/Ferry International, s-a întrebat ce anume îi deosebeşte pe cei care au succes de cei care nu au, cu atât mai mult cu cât face o diferenţă majoră între conceptul de manager - cel care face ce trebuie - şi cel de lider - cel care face cum trebuie şi obţine rezultate.

Vicepreşedintele executiv al Korn/Ferry consideră că, la nivel mondial, cererea de lideri este mult mai mare decât oferta pe care omenirea, în general, este capabilă să o facă.

"Există un procent - mult sub 50% - de poziţii de leadership care sunt ocupate de lideri reali, restul de până la 100% fiind ocupate de "whoever is the next best", spune Radu Furnică, aratând că din cauza aceasta a apărut în mintea lui Daniel Goleman nevoia de a vedea de ce unii au succes şi alţii nu au, de ce atâţia oameni care au MBA-uri şi un pedigree profesional grozav reprezintă firme care nu au succes.

"Lucrând în domeniul de leadership development, imediat m-am simţit pasionat de subiectul inteligenţei emoţionale, pentru că aceeaşi întrebare mi-am pus-o şi eu la un moment dat.

Noţiunea de leadership nu o poţi cuantifica; îi poţi vedea doar rezultatul - valoarea adăugată pe care un lider o aduce unei anumite idei de afaceri sau organizaţii. Şi atunci orice încercare de a "vizualiza" calitatea de lider a unei persoane este binevenită".

După o perioadă în care a lucrat în străinătate, Radu Furnică a venit la conducerea Korn/Ferry în România, în 1996. Înca din primul an, în care a dezvoltat conceptele firmei pe piaţă, s-a întrebat de ce unii candidati produc un impact mai puternic asupra lui decât alţii şi s-a gândit că trebuie să aibă o calitate anume sau un set de calităţi.

"Am început să despic firul în patru, ca să fac o ierarhie a criteriilor de evaluare a unei personalităţi profesionale. Mi-am dat seama că, de exemplu, îmi facea plăcere să-l văd pe un interlocutor că vorbeşte despre defectele lui din proprie iniţiativă, că vorbeşte cu "simpatie constructivă" - termenul lui Goleman este "empatie" - despre necazurile cuiva, ş.a.m.d.

Şi am realizat că aceia care pot să se relativeze la mediul profesional în care acţionează fără să facă abstracţie de plusurile şi minusurile lor proprii sunt oameni care au cele mai mari şanse să devină lideri în viitor".

A aflat prima dată de conceptul lui Daniel Goleman dintr-un articol apărut în Financial Times şi apoi din articolul lui Goleman, "What makes a leader?", din Harvard Business Review. Şi-a spus: "Omul acesta vorbeşte exact despre ceea ce am crezut eu că este esenţial în munca mea!". Pasiunea pe care i-a trezit-o subiectul l-a determinat să participe, în primăvara anului 1999, la o conferinţă pe tema IE ţinută la Londra, la care a participat Daniel Goleman alături de alţi guru în domeniu.

"I-am ascultat pe toţi cu mare plăcere şi i-am promis lui Daniel Goleman că voi încerca să-l invit în România. Deocamdată nu am putut, dar nu renunţ la ideea aceasta, pentru că cred că ideile pe care le promovează şi conceptele privind maximalizarea capacităţii de leadership sunt absolut esenţiale pentru dezvoltarea companiilor care acţionează pe piaţa românească şi pentru dezvoltarea României, în general".

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inteligenta Emotionala in Mediul de Afaceri Romanesc.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 323 cuvinte
Nr caractere:
11 227 caractere
Marime:
22.40KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!