Încrederea și contractul psihologic

Extras din referat:

INTRODUCERE

Contractul psihologic a devenit cunoscut drept o paradigmă de cercetare în cadrul cercetărilor organizaţionale (Marks, 2001), oferind un cadru larg explicativ pentru înţelegerea legăturilor angajat-organizaţie (Rousseau, 1989; McFarlane Shore şi Tetrick, 1994; Guest, 1998a). În ciuda acestui fapt, încă sunt multe discuţii în jurul noţiunilor lui (Roehling, 1997) şi au existat o serie de critici ale conceptului (Guest, 1998a), care au condus la necesitatea unor analize teoretice şi empirice mult mai riguroase ale acestuia (Guest, 1998b).

Datele empirice prezentate în acest document sunt destinate să contribuie la dezvoltarea teoretică a contractului psihologic, în mod particular cu privire la respectul încrederii şi contractului pshihologic despre care s-a apreciat a fi insuficient cercetat (Robinson, 1996).

Argumentele sunt prezentate în colaţionarea naturii tranzacţională/relaţională a contractului şi sunt explorate bazele cognitive / afective ale încrederii şi relaţiile dintre concepte. Pentru a sprijini acest lucru, studiul se bazează pe definiţia contractului psihologic a lui Guest şi Conway (2002), despre care se susţine că constă în percepţiile ambelor părţi ale raporturilor de muncă, organizaţionale şi individuale, ale obligaţiilor reciproce implicate în acea relaţie. Această definiţie este acceptată întrucât suportă analiza din perspective multiple ale obligaţiilor reciproce implicate în cadrul raporturilor contractuale, atât ale angajatorului cât şi ale angajaţilor, în studiile de caz ale celor trei firme.

În concluzie, această lucrare abordează o temă de cercetare care ia în considerare bazele încrederii în cadrul contractelor de tranzacţionare şi relaţional psihologice, în scopul de a asigura dezvoltarea teoretică a literaturii contractului psihologic.

Dacă la toate întrebările de mai sus ai răspuns cu DA, te felicit: te placi şi te respecţi. Dacă ai răspuns şi cu NU, te felicit, de asemenea: ai curajul să recunoşti că unele aspecte ar putea fi îmbunătăţite. Ei bine, acest proiect webquest îşi propune să te înarmeze cu informaţiile necesare privind STIMA DE SINE (căci despre acest lucru este vorba) şi cu metode, tehnici, sfaturi care să te ajute să pui în practică ceea ce ai învăţat. Ce este STIMA DE SINE, de ce este ea atât de importantă, care este legătura dintre ea şi performanţele tale sau modul cum te raportezi la alţii şi mai ales cum răspunde STIMA DE SINE la întrebările de mai sus, le vei afla parcurgând activitatea de faţă, pas cu pas, împreună cu colegii tăi. Să începem, aşadar

Observații:

Facultatea de Ştiinţe Socio – Umane

Specializarea Psihologie Organizaţionala – Diagnoza si interventie in organizatii

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Increderea si Contractul Psihologic.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Marime:
2.96MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Prof.univ.dr. Blanca Grama
Sus!