Încercări de abordare sinergetică a psihicului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Noul mod de abordare a psihicului a fost intuit mai demult, chiar si atunci cand el nu fusese formulat ca atare.

John Dewey concepea viata omului ca pe un sir continuu de dezechilibrari si reechilibrari, experienta fiind, dupa el, miscarea echilibrului neechilibrat al lucrurilor. Cel mai bine a fost intuit sensul noii abordari a psihicului de catre Kurt Lewin, G. Allport si Jean Piaget.

Lewin vorbea de, echilibrul cvasistationar al psihicului, ca moment esential in progresul psihicului spre un alt echilibru, tot cvasistationar, insa superior anteriorului.

Ghe. Zapan a fundamentat teoria factorilor de progres in invatare, stiinta organizarii activitatilor umane. El a ajuns la o conceptie sistemica si evolutiva. El intuieste principiul sinergetic.

Mihai Ralea vorbeste despre corelarea, gruparea, imbinarea, dozajul si interactiunea diferitelor procese psihice care intervin in intelegere, amanare, compensatie, simulatie, inventie ca tipuri de conduita specific umane, ca si despre structurarea diferentiata intre ele.

In literatura psihologica de astazi gasim o serie de lucrari care se intereseaza de aplicatiile sinergeticii in cele mai neasteptate domenii.

Ion Duvac in lucrarea sa de doctorat, Abordarea sinergetica a agresiunii psihologice, definea agresiunea ca: proces desinergizator ce vizeaza perturbarea SPU si/sau sintalitatii, in scopul deplasarii respectivului sistem intr-o stare cat mai , si chiar in haos, ca stare dezorganizata si de insecuritate. Dan Farcas considera ca abordarea sinergetica a SPU ar implica studierea psihicului in 3 planuri: in planul considerarii lui ca un singur mare agent, desfasurand o activitate unica, de mare complexitate.

Planul psihicului ca metaagent ca rezultat al actiunii tuturor agentilor Planul psihicului ca o componenta a unui pluriagent (societate) aflat in cooperare sau in competitie cu acesti agenti Manzat incearca sa analizeze dintr-o perspectiva sinergetica o serie de aspecte ale psihologiei (P, invatare, conceptul, credinte religioase). Sinergetica ne-ar putea ajuta sa regasim,, umanul pierdut. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Incercari De Abordare Sinergetica A Psihicului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
325 cuvinte
Nr caractere:
2 025 caractere
Marime:
4.54KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!