Inadaptarea școlară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Inadaptarea scolara este un fenomen ce se manifesta tot mai frecvent la copiii nostri care au o putere de reactie destul de limitata inpotriva acestui fenomen in conditiile lipsei unui fundament educational si spiritual solid .

Un studiu de caz pe acesta tema trebuie sa trateze atat elementele psihicului copilului ce vor ramane constante de-a lungul vietii cat si cele care sunt conditionate de numeroasele experiente prin care trece.

Studiul de caz se concentreaza pe importanta unor factori si conditii cu valoare etiologica care duc la aparitia unor comportamente antisociale, subliniind totodata importanta implicarii familiei in solutionarea problemelor copilului.

Prezentarea cazului

Subiectul Bogdan P. are 8 ani elev si este elev in clasa a IIa .

Bogdan care in anul I si primul semestru al anului II era un copil de B prezinta in ultimele 2 luni rezultate foarte slabe la invatatura

Prezinta de asemenea agresivitate fata de invatatoare si colegi, fata de mama, lipsa de atentie in timpul orelor si refuz de a participa la activitatile scolare.

Depasita de situatie, mama la indemnul invatatoarei, s-a hotarat sa apeleze la ajutorul psihologului scolar.

Copilul este nervos cu mama si bunica, vorbeste urat si nu asculta comenzile, iar la scoala in timpul orelor se izoleaza , raspunde ezitant daca este intrebat,nu-si face temele, este foarte dezordonat si nu isi ingrijeste lucrurile. De asemenea nu reuseste sa termine sarcinile care i se dau in clasa, scriind foarte incet si distragandu-se usor. Cu colegii are un comportament agresiv, provocand deseori incidente, cauza a multor reclamatii din partea celorlalti parinti.

Schimbarile de comportament au aparut in urma cu 2 luni, coincizand cu separarea parintilor si a plecarii tatalui de acasa. Bogdan mai are 2 frati mai mari care insa nu locuiesc cu el. Mama se descurca foarte greu financiar , avand in ingrijire si soacra infirma.

Depasita de situatie a cerut ajutorul invatatoarei care a indrumat-o spre psihologul scolar.

Descoperirea cauzelor comportamentului copilului

In general, modificarile petrecute in cadrul familiei , cum este in cazul de fata separarea parintilor, submineaza stabilitatea copilului ducand la aparitia tulburarilor de comportament si a randamentelor slabe la invatatura. El invinovateste parintii, comportamentul sau fiind o forma de a-i pedepsi si a atrage atentia .Lipsa tatalui il face sa se simta inferior fata de ceilalti copii, ducand la acte agresive fata de acestia.Mama lui ,din cauza serviviului si a soacrei pe care o are in ingrijire nu ii acorda timp suficient ,ducand la modificari de comportament ca o incercare de a atrage atentia asupra sa.

O alta cauza este lipsa unui model masculin, fratii sai nelocuind cu el. Copilului ii lipseste un model la care sa se raporteze si o figura autoritara care sa ii impuna limite.

Metode de corectare folosite de familie.

Mama a incercat sa corecteze copilul cu pedepse, interzicandu-i sa mai iasa la joaca, luindu-i jucariile favorite si limitandu-i ccesul la calculator ,insa aceste metode nu au dat rezultat

Sfatuita de invatatoare s-a hotarat sa apeleze la ajutor specializat ducand copilul la psihologul scolii.

Psihopedagogia este o metoda de dezvoltare a personalitatii elevilor pe parcursul intregii perioade de scolarizare. Ea se concentreaza pe dezvoltarea psihica , pe prevenirea si rezolvarea crizelor ce pot periclita dezvoltarea normala a elevilor, pe orientarea lor spre o scolarizare si o profesie in accord cu aptitudinile si inclinatiile lor.

De asemenea are rol important in facilitarea relationarii profesor-elev-parinte, si integrarea corecta a consiliatilor in comunitate.

Copii cu probleme de comportament provin fie din familii prea permissive, fie prea autoritate , sau din familii dezorganizate.

Consilierea incearca gasirea unui raport optim de autoritate- permisivitate fata de copil.

Observații:

UNIVERSITATEA ECOLOGICA BUCURESTI

"FACULTATEA DE PSIHOLOGIE BRAILA

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inadaptarea Scolara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 355 cuvinte
Nr caractere:
7 665 caractere
Marime:
14.27KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Ovidiu Brazdau
Sus!