Grupul Sportiv - Un Grup Social

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I Grupul social reprezintă doi sau mai mulţi indivizi care au un sentiment comun de identitate şi se influenţează reciproc pe baza unui set comun de asteptări referitoare la comportamentul fiecăruia. Elementele componente ale sistemului reprezentat de grupul social sunt membrii acestuia, care interactionează, îsi interiorizează valorile grupului, îşi însuşesc scopurile acestuia şi manifestă solidaritate unii faţă de ceilalţi.
Grupurile sportive pot fi definite ca grupuri funcţionale. Ele s-au constituit pentru satisfacerea nevoii de performanţă şi sunt într-un proces continuu de interacţiune socială.
Echipa, grupul sportiv, reprezintă unitatea psihocolectivă în care rezidă o foarte mare parte din dinamica vieţii sportive.
II Caracteristicile grupului sportiv
Grupurile sportive au particularităţi care le deosebesc de alte grupuri, care decurg din specificul activităţii sportive, al sarcinilor ce sunt solicitate membrilor echipei. Comunicarea în cadrul grupului sportiv, îndeosebi în timpul competiţiilor, este preponderent (sau exclusiv) gestual -motrică, grupul sportiv are un caracter formal (nespontan) el fiind constituit cu un scop definit, scop ce subordonează pe cele ale fiecărui membru. Specificitatea activităţii sportive îşi pune amprenta şi asupra relaţiilor interpersonale din cadrul grupului. Astfel, alături de tipurile de relaţii de comunicare, interperceptive şi afective, în grupurile sportive se constituie şi relaţii preferenţiale operaţionale, care au un caracter practic, în strânsă legătură cu scopul activităţii: performanţa sportivă. In timp ce relaţiile preferenţiale (simpatie/antipatie) au la bază procese afective, relaţiile preferenţiale operaţionale au la bază aprecierea calităţilor sportive ale partenerilor.
Caracteristici:
• Volumul mic, număr restrâns de membri, corespunzător specificului sportului. La jocurile sportive, pentru volei şi baschet-15, pentru fotbal şi rugby – în jur de 20-25: la sporturile individuale, unde se constituie echipe –de la 2-3 la 15-20. Volumul restrâns şi relativ limitat la cifre fixe reprezintă o condiţie pentru primirea de noi membri prin eliberarea altora şi creează fenomene de „rezistenţă” sau „competivitate”.
• Caracter primar – relaţiile dintre membrii grupului sunt directe,nemijlocite. Comunicarea din cadrul echipei sportive este de factură deosebită, mai ales în timpul desfăşurării jocurilor, când acestea au un caracter gestual-motric cu semnificaţii tehnico-tactice şi sunt orientate spre atingerea scopului performanţial.
• Nespontan, creat în scop special. Există grupuri alcătuite numai pentru satisfacerea unor nevoi socio-afective. Grupul sportiv se constituie însă pentru nevoia de performanţă, care este raţiunea de a fi a sportului. Deşi sportivul poate avea un motiv personal pentru a face sport, în cadrul echipei motivul său este subordonat obiectivului comun şi, de regulă, se
armonizează cu acesta.
• Dinamică specifică. Membrii echipei se integrează în colectiv atâta timp cât pot fi activi şi eficienţi. Cu timpul aceştia vor fi înlocuiţi, din diferite motive (vârstă, accidente etc.), locul lor fiind luat de sportivi veniţi prin transfer sau prin selecţionare de la alte echipe. Noii veniţi se vor integra în echipă, putând chiar deveni prin valoare şi eficienţă un centru de polarizare în jurul căruia se vor grupa vechii membri. Acesta este cazul special al “vedetelor”.O situaţie specială o reprezintă reintegrarea în echipă a sportivului care a absentat o perioadă mai lungă din cauza accidentărilor, studiilor etc. şi care pentru a-şi relua locul în echipa de bază, trebuie să-l întreacă din nou pe cel care l-a înlocuit şi care s-a dovedit chiar la înălţimea aşteptărilor.Mai este însă o situaţie, aceea a rezervelor. Rezerva trebuie să fie pregătită să ia locul titularului în momentele relativ critice pentru echipă (titularul nu este în formă, este accidentat sau eliminat din joc). Sarcina acesteia este una foarte dificilă pentru că, nefiind folosit, nu capătă experienţă, iar antrenorul nu are încredere totală în el folosindu-l doar când nu are încotro.

Bibliografie:

Mihaela Voinea , Psihopedagogia sportului – note de curs ;

Alexandru Muresan, Cunoaşterea şi conducerea grupurlior sociale- Aplicaţii în activitatea sportivă, Editura Accent. Cluj-Napoca, 2005

Ion Ştefan, Introducere în sociologia educaţiei fizice şi sportului, Ed. Universităţii Transilvania Braşov, 2005

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Grupul Sportiv - Un Grup Social.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 376 cuvinte
Nr caractere:
12 739 caractere
Marime:
23.46KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Balan Ion
Sus!