Gordon Allport

Extras din referat:

Gordon Willard Allport a fost unul dintre primii psihologi care s-au concentrat pe studiul personalităţii, şi este adesea prezentat ca unul dintre întemeiatorii psihologiei personalităţii. A refuzat atât o abordare psihanalitică a persoanlităţii, pe care a considerat-o adesea prea profundă, cât şi o abordare behavioristă, pe care a considerat-o adesea prea de suprafaţă. A accentuat unicitatea fiecărei persoane, şi importanţa contextului prezent, ca fiind opuse trecutului în înţelegerea personalităţii.

Allport a avut o influenţă profundă şi de durată în câmpul psihologiei, chiar dacă opera sa este mult mai puţin citată decât a altor figuri cunoscute. O parte din influenţa sa s-a construit pe baza obişnuinţei sale de a ataca şi de a conceputaliza în linii mari subiectele importante şi de interes (ex. zvonul, prejudecata, religia, trăsăturile). O altă cauză a influenţei sale a rezultat din impresiile adânci şi de durată pe care care le-a avut despre studenţii săi în timpul carierei îndelungate de profesor, mulţi dintre aceştia având cariere importante în psihologie. Printre aceşti studenţi au fost Jerome S. Bruner, Anthony Greenwald, Stanley Milgram, Leo Postman, Thomas Pettigrew şi M. Brewster Smith.

Allport s-a născut în Montezuma, Indiana, fiind cel mai tânăr dintre cei patru copii ai lui John Edwards şi Nellie Edith (Wise). 

Primii ani ai educaţiei sale s-au petrecut în şcoli publice din Cleveland, Ohio, unde s-a mutat familia sa când Gordon avea 6 ani. Tatăul sau a fost doctor, având clinica în casa familială. Datorită facilităţilor inadecvate a spitalelor din acea perioadă, tatăl lui a transformat propria casă într-un spital, cu pacienţi şi asistente care locuiau în acel loc. Gordon Allport şi fraţii săi au crescut înconjuraţi de pacienţii tatălui său, asistente şi echipament medical, şi şi-au ajutat adesea tatăl în clinică. Allport a scris că "Munca de birou, spălarea sticlelor şi asistenţa pacienţilor au fost aspecte importante ale pregătirii mele precoce".

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gordon Allport.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Marime:
79.77KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!