Previzualizare referat:

Extras din referat:

Gandirea cuprinde o gama larga de activitati mentale, de la gandirea creativa, responsabila pentru mari descoperiri sau opere de arta, pana la alegerea micului dejun. Ratiunea, abilitatea de a gandi, este considerata caracteristica distinctiva a fiintei umane. La baza gandirii stau senzatiile, perceptiile si reprezentarile, care apar in procesul activitatii practice a omului, ca efect al actiunii obiectelor si fenomenelor lumii obiective asupra analizatorilor. Fara ele gandirea ar fi lipsita de orice continut si practic n-ar fi posibila.

Deci, gandirea este reflectarea generalizata si mijlocita a obiectelor si fenomenelor si a relatiilor dintre ele.

Psihologii, intr-un mod mai larg, definesc gandirea ca fiind manipularea reprezentarilor mentale (care pot lua forma cuvintelor, a sunetelor, a imaginilor vizuale, a actiunilor) ale informatiilor.

Activitatea intelectuala nu se refera numai la real ci si la posibil despre care se formuleaza ipoteze, uneori combinatiile de idei si imagini ducand si la fictiuni sau utopii.

Intelectul presupune o anumita manipulare si ingemanare a celor trei dimensiuni ale timpului: trecut, prezent, viitor. Din stocul memoriei, sunt actualizate selectiv imagini, idei, cunostinte, in raport cu preocuparile de moment ale subiectului si totodata se formuleaza previziuni asupra viitorului apropiat sau indepartat; se proiecteaza viitorul si se planifica activitatea pe care subiectul urmeaza sa o desfasoare. Timpul psihic este reversibil si anticipativ, spre deosebire de timpul fizic ce se scurge ireversibil.

Gandirea ia multe forme fiind prezenta la om de la cele mai fragede varste si evolueaza o data cu dezvoltarea individuala. Primul stadiu al inteligentei senzorio-motorii cuprinde perioada de la 0 2 ani si se caracterizeaza prin trecerea de la nivelul reflexelor neconditionate ale copilului (ex. cele de orientare, investigatii) la organizarea unor actiuni coerente si evolueaza o data cu dezvoltarea individuala pana pe la 20 de ani cand aparatul intelectual este construit in tot ca are el fundamental.

Psihologii au fost de acord asupra importantei pe care o au conceptele in gandire. Folosirea conceptelor in gandire este o extensie a folosirii lor in perceptie, iar felul in care operam cu concepte este cel mai bine explicat de modul in care ele actioneaza la nivel perceptiv.

Conceptul de floare este format prin experientele unui individ legate de obiectele despre care i s-a spus ca sunt flori.

Daca singurele flori pe care o persoana le-a vazut sunt piciorul cocosului atunci conceptul de floare va cuprinde doar caracteristicile pe care le are piciorul cocosului. Conceptul de floare nu i-ar fi de folos pentru a recunoaste macul ca floare, deoarece florile de mac au caracteristici diferite de cele ale piciorului cocosului. Dar modificand conceptul astfel incat sa cuprinda doar caracteristicile comune macilor si piciorului cocosului tulpini verzi cu petale colorate atasate conceptul este ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gandirea - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 416 cuvinte
Nr caractere:
12 450 caractere
Marime:
38.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
gandire, psihologie
Predat:
la liceu
Sus!