Previzualizare referat:

Extras din referat:

Psihologii, intr-un mod mai larg, definesc gandirea ca fiind manipularea reprezentarilor mentale ale informatiilor.

A sti ca noi, oamenii, gandim si a explica ce este gandirea sunt lucruri foarte diferite. Cognitia este termenul folosit de psihologi pentru a descrie gandirea, modul in care acumulam si manipulam cunostintele. Psihologii cognitivisti studiaza gandirea, felul in care oamenii invata, organizeaza cunostintele, rezolva problemele. La prima vedere aceste obiective par simple: daca dorim sa stim ce sau cum gandeste cineva, de ce nu-l intrebam in mod direct, nu-i asa? Uneori putem sa procedam asa, alteori nu. De multe ori facem lucrurile automat, fara sa fim constienti de modul in care rationam; alteori avem intuitii, ganduri care par sa fi aparut din senin sau uneori gandim atat de rapid, incat neeste foarte greu sa ne reamintim toti pasii rationamentului.

Probabil ca trebuie sa mai cititi definitia inca o data, nu? Sa explicam putin termenii ei. Manipularea se refera in general la orice transformare, combinare sau modificare a reprezentarilor mentale. Reprezentarile mentale pot lua forma cuvintelor, a sunetelor, a imaginilor vizuale, a actiunilor. Informatia se refera la semnificatia sau sensul acordat modificarilor energiei din mediul inconjurator (stimuli). Gandirea ia multe forme, este prezenta la om de la cele mai fragede varste (copiii pana la 2 ani poseda ceea ce numim gandire senzorio-motorie) si evoleaza odata cu dezvoltarea individuala. Cel mai bine se poate evidentia modul in care gandim urmarind scopurile generale ale acestui proces: categorizarea, rezolvarea problemelor si luarea deciziilor.

Inainte de adefini conceptul de categorizare ar trebui sa raspundem unori intrebari fundamentale, legate de cunostinte si de necesitatea organizariilor. De ce avem nevoie de cunostinte? In primul rand, acestea sunt folosite a ne putea descurca si comporta adecvat in lumea inconjuratoare. Cunostintele stau la baza tuturor activitatilor si comportamentelor noastre.

De ce trebuie cunostinsele sa fie organizate? Nu este necesar sa acumulam si sa stocam experienta personala. Trebuie sa organizam intr-o maniera economica si informativa. Pentru a ilustra importanta organizarii informatiei in memorie vom face apel la descrierea, foarte sugestiva, unui personaj, cu o memorie pridigioasa, dar incapabil de categorizare, imaginat de celebrul scriitor sud-american Jorge Luis Borges: . Funes isi amintea nu numai fiecare frunza a fiecarui copac din fiecare padure, dar de asemenea si fiecare monent in care le-a perceput sau imginat.

El era, dati-ne voie sa nu uitam, aproape incapabil de agenera orice fel de idee, im sensul platonic al cuvantului. Nu numai ca era foarte dificil pentru dansul sa inteleaga ca simbolul generic de caine includea o gramada de indivizi de diferite marimi si forme; dar il deranja enorm faptul ca cainele vazut la ora 3 si 14 minute (dintr-o parte) avea acelasi nume cu cainele vazut la ora 3 si 15 minute (din fata). Propriul chip din oglinda ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gandirea - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 189 cuvinte
Nr caractere:
5 956 caractere
Marime:
10.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
gandire, proces
Predat:
la liceu
Sus!