Fenomenologia percepției

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In investigatiile din Fenomenologia perceptiei, Ponty defineste fenomenologia ca studiu al esentelor, incluzand aici si studiul perceptiei si al constiintei. Fenomenologia este o metoda de descriere a naturii contactului nostru perceptiv cu lumea, furnizand o descriere directa a experientei umane.

Perceptia este fundalul experientei care orienteaza orice actiune constienta. Lumea este un camp al perceptiilor iar constiinta umana atribuie sensuri lumii, astfel ca nu ne putem separa de perceptiile noastre asupra lumii.

Merleau-Ponty argumenteaza ca atat empirismul cat si rationalismul traditional nu pot realiza o descriere adecvata a perceptiei si de aceea nu pot intemeia o fenomenologie a perceptiei. Empirismul pastreaza experienta ca sursa primara a cunoasterii, cunoasterea fiind derivata din perceptiile senzoriale, in timp ce rationalismul propune ratiunea ca prima sursa a cunoasterii, astfel ca cunoasterea nu depinde de perceptiile senzoriale. Ponty spune ca empirismul traditional nu explica cum natura constiintei determina perceptiile noastre, asa cum nici rationalismul traditional nu explica cum natura perceptiilor noastre determina constiinta.

Perceptia poate fi structurata de asociatii si poate fi focalizata de atentie. Atentia in sine nu creeaza orice perceptie dar poate fi directionata catre orice aspect al campului perceptiv. Atentia poate ingadui constiintei perceptive sa se structureze in reflectie asupra unei teme. Merleau-Ponty explica ca judecata poate fi definita ca perceptie a legaturilor directe dintre obiectele perceptiei, sau poate fi o interpretare logica a semnificatiilor ce apartin perceptiilor senzoriale. Judecata nu este insa nici activitate logica pura si nici activitate senzoriala pura. Ea transcende si ratiunea si experienta pura, pentru ca constiinta este un proces care include in acelasi timp si senzorialul si rationalul.

Experienta este reflectiva si nereflectiva. Experienta nereflectiva poate fi o cunoasterea a unei subsecvente a reflectiei, in timp ce reflectia este constientizare interioara a experientei, este o alta modalitate de a intelege si a structura experienta. Reflectia poate fi focalizata pe diferitele segmente ale campului perceptiv. Dupa Merleau-Ponty obiectele perceptiei prezinta un orizont interior in constiinta si un altul exterior in lumea externa.

Aceasta structurare permite distinctiile individuale ale obiectelor, unele fata de altele in timp si spatiu.

Perceptia este un sistem al semnificatiilor prin care un obiect fenomenal este recunoscut. Intentiile persoanei care percepe obiectul sunt reflectate in campul in care obiectele fenomenale exista. Ponty arata ca constiinta nu prezinta doar o functie reprezentativa, ci este o activitate de proiectare care desfasoara date senzoriale dincolo de specificul semnificatiei, pe care le foloseste ca expresii si actiuni spontane. Astfel, corpul uman este un spatiu expresiv care contribuie intelegerea actiunilor individuale. Corpul este de asemenea ...

Bibliografie:

. McClamrock, Ron, Notes on the Introduction to

The Phenomenology of Perception, Spring 1990.

2Merleau-Ponty,Maurice,Fenomenologia perceptiei, Aion,Oradea, 1999.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fenomenologia perceptiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
801 cuvinte
Nr caractere:
4 876 caractere
Marime:
9.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
perceptie, conceptii
Predat:
la liceu
Sus!