Familia și Principalele Funcții ale Acesteia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Familia este considerată elementul natural şi fundamental al societăţii, principiu ce apare atât în cadrul actelor noastre legislative, cât şi în unele acte internaţionale privind drepturile omului.

O familie constituie un grup înzestrat cu caracteristici proprii, cu anumite obiceiuri, care respectă anumite tradiţii, chiar inconştient, care aplică anumite reguli de educaţie, care creează o atmosferă.

Familia este definită ca unitate socială în termenii următori: un ansamblu autonom de manifestări spirituale, economice, juridice şi politice, condiţionate cosmic, biologic, psihologic şi istoric şi integrate unei serii de relaţii şi procese sociale.

Familia fiind o unitate socială urmăreşte să asigure satisfacerea unei foarte complexe game de trebuinţe şi aspiraţii ale membrilor care o constituie. Dacă, sub aspectul menţionat, ea are caractere comune cu alte asociaţii sau grupuri umane, familia se distinge de acestea prin unele trăsături care îi sînt absolut pro¬prii şi îi dau, aşa cum am arătat, o semnificaţie de incontestabilă originalitate.

Principalele funcţii ale familiei

Familia este un grup social complex care realizează funcţii multiple. Funcţiile familiei au fost clasificate în diverse moduri. G.P. Murdock distinge patru funcţii: sexuală, reproductivă, economică şi socializatoare. J. Sabran deosebeşte: funcţii, fizice (cu subtipurile: funcţie de reproducere, economică şi de protecţie) şi funcţii cul¬turale (cu subtipurile: funcţia de educaţie şi de asigurare a bunăstării membrilor familiei).

În studiile de sociologie a familiei este larg acceptată şi utilizată clasificarea profesorului Henri H. Stahl, în care sunt puse în evidenţă următoarele tipuri şi subtipuri:

a) funcţii interne, prin care se asigură membrilor familiei un climat de afecţiune securitate şi protecţie:

-funcţii biologice şi sanitare, prin care se asigură satisfacerea nevoilor sexuale ale membrilor cuplului, procrearea copiilor, necesităţile igienico-sanitare alt copiilor şi dezvoltarea biologică normală a membrilor familiei;

-funcţii economice, care constau în organizarea gospodăriei şi acumularea de resurse necesare funcţionării menajului pe baza unui buget comun;

-funcţii de solidaritate familială, care se referă la ajutorul bazat pe sentimente de dragoste şi respect între membrii familiei;

-funcţii pedagogico-educative şi morale, prin care se asigură socializa copiilor.

b) funcţii externe, prin care se asigură relaţionarea familiei cu exteriorul.

Funcţia biologică este o dimensiune esenţială a familiei. În mod obişnuit, necesităţile sexuale ale indivizilor sunt satisfăcute în cadrul cuplurilor familiale. Familia este o realitate biologică, determinată de uniunea dintre bărbat şi femeie şi prin procreaţie asigură perpetuarea speciei umane fără de care nu se concepe societatea, copiii constituind, în cadrul familiei, un puternic factor de coeziune, de echilibru moral, de bucurie şi încredere între soţi.

Funcţia economică a familiei este influenţată de gradul de dezvoltare social-economic al societăţii, importanţa acesteia diferă de la o societate la alta având mai multe componente: de producţie, de profesionalizare a descendenţilor, de generare şi gestionare a unui buget comun Aceasta diferă de la o societate la alta şi se concretizează în interesele comune determinate de: regimul juridic al comunităţii de bunuri, obligaţia legală de întreţinere între membrii familiei, solidaritatea acestora în ajutorul acordat membrilor de familie aflaţi în nevoie din cauza incapacităţii de a muncii.

Familia are mai multe funcţii sociale şi biologice, trei dintre aceste funcţii sociale fiind elementare familiei:

1)Funcţia de socializare, ca şi acea de educare, prin formarea capacităţii de adaptare şi motivare în convieţuirea socială.

Observații:

UNIVERSITATEA DE NORD BAIA MARE

FACULTATEA DE LITERE

SPECIALIZAREA: ASISTENŢĂ SOCIALĂ

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Familia si Principalele Functii ale Acesteia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 214 cuvinte
Nr caractere:
6 738 caractere
Marime:
10.85KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Calauz Adriana
Sus!