Etica și deontologia profesională

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I. Introducere Psihologii sunt cei care studiază comportamentul uman, procesele mentale și investighează problemele psihologice dintr-o varietate de domenii, ajutând persoanele cu afecțiuni psihice sau comportament deviant să își găsească echilibrul emoțional. Spre deosebire de științele exacte sau naturale, psihologia este considerată o știință socială sau umană (de la cuvintele grecești psyche-suflet și logos-știință), în funcție de țara în care este aplicată. În plus, ea depinde foarte mult de persoana care o practică, deși, pentru a evita arbitrarul, există standarde de calitate și norme ale profesiei, precum și sancţiuni pentru cei care se abat de la codul deontologic. La fel ca în cazul medicilor, arhitecților sau avocaților, psihologii trebuie să îndeplinească niște condiții formale pentru a putea practica profesia liberală. Motivul este tocmai profesionalizarea domeniului, impunerea unor standarde și a unui cod deontologic pe care toți psihologii să îl respecte, tocmai pentru că serviciile lor au de-a face cu sănătatea psihică și o anumită responsabilitate față de persoanele care apelează la aceste servicii. Codul deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică (2013) este prezentat ca o sinteză de principii şi standarde etice de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, care instituie regulile de conduită ale psihologului cu drept de libera practică, denumit în continuare psiholog. Codul oferă o bază consensuală pentru menţinerea unei atitudini colective împotriva comportamentelor ce încalcă principiile eticii profesionale.

Codul cuprinde valorile și standardele profesionale raportate la exigențele morale ale profesiei de psiholog – principii deontologice, exprimate prin reguli de conduită profesională cu caracter obligatoriu sau cu valoare de recomandare. Codul deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică cuprinde, de asemenea, reglementarea principalelor abateri disciplinare în profesia de psiholog. Pe lângă valoarea sa normativă, codul deontologic are rolul de a orienta şi regla acele activităţi ale psihologilor în care aceştia se angajează ca psihologi, nu şi pe cele din viaţa privată a acestora. Comportamentul personal al psihologului poate fi luat în discuţie numai dacă este de o asemenea natură încât aduce prejudicii profesiei de psiholog sau ridică serioase îndoieli privind capacitatea acestuia de a-şi asuma şi îndeplini responsabilităţile sale profesionale ca psiholog

II. Studiu de caz

Să luăm un caz concret pentru a exemplifica aplicarea principiilor deontologice specifice acestei profesii. Astfel, considerăm că la psihologul cu drept de liberă practică X se prezintă persoana Y, beneficiar direct al serviciilor de consiliere psihologică. Aceasta din urmă îi mărturiseşte lui X că are nevoie de ajutorul său pentru a înţelege şi rezolva o problemă cu care se confruntă în viaţa personală. Recent a aflat că partenerul său de viaţă are o relaţie extraconjugală cu o altă persoană, incident care a zdruncinat-o emoţional foarte puternic. Persoana Y a venit să ceară consiliere pentru că nu ştie cum să procedeze în continuare, simte că pierde controlul asupra propriei vieţi. Doreşte să-şi confrunte partenerul, însă se simte copleşită de situaţie, nu poate gândi limpede şi îi este teamă că va fi părăsită acum de partener, dat fiind faptul că a aflat de această relaţie extraconjugală. Menţionez că X şi Y sunt prieteni din copilărie, iar X, cu toate că nu a ţinut legătura în ultima vreme cu Y, nutreşte o reală afecţiune pentru persoana lui Y şi îşi doreşte foarte mult ca aceasta să fie fericită, ba chiar întrevede acum posibilitatea ca într-un viitor apropiat să înceapă o relaţie cu Y.

În acest context, psihologul X ascultă ce are Y de spus şi îi spune că este nevoie de timp pentru a asimila cele întâmplate şi pentru a le procesa, drept pentru care o invită să urmeze mai multe şedinţe de consiliere. În acelaşi timp, a doua zi, X se hotărăşte să îi facă o vizită partenerului de viaţă a lui Y, căruia îi spune despre vizita lui Y la cabinetul său şi îl confruntă, pentru a afla dacă este adevărat ceea ce Y i-a povestit despre relaţia extraconjugală a partenerului său. Ba mai mult, X îi spune acestuia din urmă că o va convinge pe Y să-l părăsească pentru că ceea ce i-a făcut, faptul că a înşelat-o, este de neiertat.

Ce principii deontologice au fost încălcate în acest caz concret? Le vom examina pe rând, în ordinea în care apar în Codul deontologic (2013).

Bibliografie:

http://www.copsi.ro/COLEGIU/cod%20deontologic%20si%20de%20procedura%20disciplinara/Hotarare_cod_deontologic_si_de_procedura_disciplinara_1112013.pdf

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Etica si deontologia profesionala.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 204 cuvinte
Nr caractere:
11 158 caractere
Marime:
282.74KB (arhivat)
Publicat de:
Eric Popa
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
Facultatea de Stiinte Juridice , Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad
Specializare:
Psihologie
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Lect.univ.dr. Maria Sinaci
Sus!