Emanciparea femeii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Timp de secole,femeiile au trait intr-o lume a barbatilor,neavand nici un drept,ci doar datoria de a fi o sotii si mame bune.Fiind reprezentantii sexului tare,barbatii au reusit sa profite timp de secole de slabiciunea femeii,de inferioritatea sa din punct de vedere fizic si de finetea si sensibilitaea acesteia. Din cele mai vechi timpuri chiar pana in present,masculinul si experientele sale erau considerate norma pentru comportamentul si realizarile umane. Experientele femeilor si tot ce tine de femeiesc erau considerate deviatii sau exceptii de la norma universal masculina. Androcentrismul este in continuare universal present in societatile si culturile contemporane,fiind un element essential si complementar structurilor de putere patriarhala. La nivelul cunoasterii pana in anii 1970, aproape toate teoriile au fost construite plecand de la experientele barbatilor. Pornind de la povestea biblica a crearii omului,trecand prin Antichitatea vechilor greci,pentru care femeia era considerata un barbat "mutilat",pana la influenta teorie freudiana a sexualitatii,comportamentul uman a fost redus la experientele si privilegiile masculine. Teoria sexualitatii este una dintre cele mai criticate teorii de catre feministe,referindu-se adesea la "faza falica" . Feministele considera ca de aici,personalitatea copiilor poate fi predeterminata:baietii se dezvolta ca persoane active,pe cand fetele capata un sentiment de inferioritate,devenind pasive. In teoria lui Freud,a avea sau nu penis reprezinta problema esentiala in dezvoltarea psihologica ulterioara a copilului.

1.Prejudecatile cu care avea sa se confrunte feminismul

Femeile erau constiente de prejudecatile care aveau sa fie eliminate si de opunerea multor conservatori,si nu numai,la dorinta lor de emancipare. Multi percep aceasta emancipare ca pe o miscare anti-barbati,anti-familie,etc. "In feminismul adevarat nu e vorba nici de mandria femeii,nici de libertatea ei de a iubi,e vorba de drepturile ei din punct de vedere legal,economic,politic. Interesul femeii e de a face femeia sa fie considerata sis a se considere ea singura ca o fiinta de sine statatoare, nu ca obiect in vecinica stapanire a altora si vecinic condusa de altii."

Una dintre prejudecatile despre feminism,este aceea ca feminismul este doar victimism si ca feministele considera barbatii vinovati de nenumaratele drepturi incalcate ale femeilor in trecut. Ceea ce nu se stie,este ca exista o mare varietate de curente feministe in diverse locuri si timpuri:liberal,socialist,modern,etc. Evident,feminismul liberal pledeaza, ca si liberalismul in sine,pentru egalitatea dinre oameni. In nici un caz acest curent nu ii acuza pe barbati pentru ca femeile au fost lipsite de drepturi din cele mai vechi timpuri. Feminismul marxist lupta impotriva "casatoriilor nefericite",ca rezultat al inegalitatii economice dintre femeie si barabat. Feminismul radical considera ca femeile ar trebui sa decopere in ele insele femeia autentica,nu sa preia sau sa imite valori barbatesti. Nici una dintre formele feminismului nu priveste femeia ca pe o victima,ci dimpotriva,ca pe o fiinta capabila sa decida singura si sa se impuna atunci cand este cazul.

O alta prejudecata intalnita de femei este aceea ca feminismul este promovat de femei singure,nedorite de barbati, divortate,etc. Una dintre reprezentantele power-feminism-ului , Naomi Wolf, este o femeie tanara,frumoasa,casatorita,are doi copii si se declara a fi fericita. Sunt multe feministe asemenea ei si exista, deasemenea, multi barbati care se declara feministi. Prejudecata in sine mascheaza o atitudine misogina, deoarece, potrivit unui asemenea standard, femeii trebuie sa se mentina mereu tanara, frumoasa si intotdeauna casatorita. Femeile pot deveni feministe ca urmare a unor nemultumiri profunde privind modul in care sunt privite si tratate in societate.

Sunt multi oameni care considera feminismul o ideologie in exclusivitate a lesbienelor,a unor femei anormale,care nu sunt la locul lor. De aici rezulta si atitidinea multor femei care declara ca nu sunt feministe,evident,de teama de a nu fi etichetate. Nu se vorbeste niciodata de barbat care nu e la locul lui.In societatea romaneasca exista inca o teama de metalitatile invechite ale unora, o teama de a te indeparta de ceea ce era odata considerata (sau mai este)norma.Cu toate astea, multi protesta impotriva uniformizarii fortate, mai ales in tarile care au avut un timp,mai scurt sau mai lung,regim totalitar. Prejudecata releva si o atitudine homofoba, resentimentara fata de minoritatea sexuala a lesbienelor. In mod ascuns insa, ea condamna relatiile de apropiere afectiva, emotionala si chiar de solidaritate feminina-toate elementele fundamentale ale unei atitudini feministe.

Bibliografie:

Vovelle,Michael; Omul luminilor, Iasi, Polirom 2000

Dragomir,Otilia; Miroiu,Mihaela; Lexicon feminist; Iasi, Polirom, 2002

http://www.ortho-logia.com

http://www.anasaf.ro

http://www.observatorulcultural.ro

http://www.timpul.md

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Emanciparea femeii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 098 cuvinte
Nr caractere:
23 762 caractere
Marime:
30.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
emancipare, femei, feminism, biserica, romania
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!