Dezvoltarea Senzațiilor la Copii Până la 3 Ani

Previzualizare referat:

Extras din referat:

SENZAŢIILE

Senzatia cel mai vechi proces psihologic aparut initial in lumea animal , este procesul psihic elementar, care consta in reflectarea insusirilor separate ale obiectivelor fenomenelor lumii inconjuratoare atunci cind acestea actioneaza asupra organelor de simt. Senzatiile sunt in primul rind o sursa a cunostintlor despre lumea inconjuratoare sic ea interioara a omului. Omul nu ar avea ce memoriza , nuar putea judeca despremediul inconjurator daca nu ar avea senzatii. Pe baza senzatiilor apar si functioneaza toate celelalte procese psihice cognitive.

Senzatiile au functia de orientare si protctie in viata unui om.

Mentine echilibrul informational intre organism si mediu. Organismul omului nu pate exista nu poate exista si rezista in conditiile deficitului de informatii , atunci cind este izolot.

CUM APAR SENZATIILE?

Baza fiziologica a senzatiilor , activitatea, analizatorilor , obiectele , fenomenele din mediul inconjurator , actioneaza asupra organelor de simt si provoaca excitatia prin fibra nervoasa care leaga organul de simt de creer , excitatia vine in central nervos unde pe baza ei apare fenomenul psihic-senzatia.

Cele mai multe informatii despre lumea din jur , omul o obtine cu ajutorul senzatiilor vizuale. (80%)

Cu ajutorul senzatiilor vizuale omul cunoaste:

tonul culorii

puritatea culorii

luminozitatea

Din primele zile ale dezvoltarii copilului nou nascut senzatiile se formeaza sub actiunea obiectelor din lumea inconjuratoare. In procesul dezvoltarii aparatului visual in decursul primei luni al vietii se stabilesc legaturi nervoare intre sectoarele corticale ale analizatirilor vizuali si oculomotorii.

Copilul se invata sa-si indrepte axele ochilor asupra unui obiect , iar apoi sis a retina privirea. Insa chiar si un copil de patru luni poate numai sa urmareasca obiectul in miscare , cautarea vizuala a obiectului in miscare , cautarea vizuala a obiectului se formeaza mai tirziu , in urma stabilirii legaturilor interanalizatoare ale analizatorilor muscular-cutanat si auditiv.

,,Vazul inregistreaza de-a lungul primului an de viata schimbari deosebit de importante , mai ales pentru rolul sau integrator fata de informatiile furnizate de ceilalti analizatori. Ochii copilului au citeva particularitati si anume: sunt relative mai mari decit celelalte elemente ale fizionomiei , sunt rotunzi , luminosi , irisul este albastru-cenusiu la toti copii pina catre trei luni si apoi va dobindi culoare definitive , pupilele pot avea deschideri inegale , cristalinul este mare, dar are putere mica de refractive , sistemul oculomotor prezinta desincrinizari si se pare ca vederea in culori nu este posibila inca de la nastere Dupa trei luni dispar toate aceste insuficiente si analizatorul visual incepe sa joace un rol principal in aparitia perceptiei.”

1. Cu ajutorul senzatiilor auditive , oamenii receptioneaza 8-9% din informatii referitor la mediul inconjurator.

Senzatiile auditive reflecta sunetele vorbirii: vocale, zgomotele.

Senzatiile auditive reflectind sunetele ajuta persoana sa cunoasca:

inaltimea sunetului

intenstatea

timbrul sunetului

Ingrijind copilul , adultii isi insotesc actiunile de cuvinte. Primele reactii ale pruncului la vorbire consta in oglindirea tonului ei emotional. In a doua jumatate a primului an de viata incepe sa se dezvolte auzul fonematic. Copilul de aceasta virsta de acum sadistinga unele cuvinte. O insemnatate foarte mare pentru formarea intelegerii vorbirii are stabilirea asociatiilor visual-auditive.

Observații:

Ministerul Învăţămîntului şi Tineretului al Republicii Moldova

Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltarea Senzatiilor la Copii Pana la 3 Ani.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 037 cuvinte
Nr caractere:
6 266 caractere
Marime:
302.14KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Mahu Violeta
Sus!