Dezvoltarea la Vârsta Școlară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Notiunea de elev are cel putin doua acceptiuni. În acceptiune restrânsa, elevul este persoana de o anumita vârsta (perioada copilariei si adolescentei) supusa unui proces de instruire-învatare, într-un cadru institutionalizat, cu scop formativ. Perioada scolaritatii este cuprinsa între 6/7 ani si 18/19 ani, adica pâna la finalizarea studiilor liceale. Aceasta vârsta este cea mai dinamica perioada a formarii personalitatii individului.

În acceptiune larga, elevul este orice persoana, indiferent de vârsta, care parcurge anumite procese (stadii) de instruire-învatare cu scop formativ, în contexte formale, nonformale si informale.

Dezvoltarea este un proces complex, de trecere de la vechi la nou, de la inferior la superior, de la simplu la complex, printr-o succesiune de etape, fiecare având un anumit specific.

În plan psihic, dezvoltarea semnifica formarea proceselor si însusirilor psihice, dar si restructurarea lor  în diferite perioade de vârsta  la nivele functionale tot mai înalte, care sa permita adaptarea individului la cerintele mediului natural si socio-cultural.

Putem vorbi de mai multe nivele ale dezvoltarii umane:

- biologic  procesul de crestere si maturizare fizica, morfofiziologica si biochimica a organismului uman, a diferitelor lui subsisteme

- nivelul psihic  construirea si perfectionarea continua a unor structuri si nivelul mecanisme psihice menite sa asigure adaptarea optima a individului uman la solicitarile mediului si realizarea lui ca personalitate

- nivelul social  reglarea conduitei omului în raport cu normele si valorile culturale, cu modelele comportamentale elaborate si instituite de societate.

1. Dezvoltarea personala a elevilor

Dezvoltarea personala se refera la dezvoltarea emotionala, fiziologica si psihologica a individului. Se refera la totalitatea elementelor prin care viata unui individ este îmbogatita, mai ales la nivel emotional, mental si spiritual.

E putin probabil sa se spuna despre un nou nascut ca are personalitate [...] Dar în mod sigur putem spune ca personalitatea începe de la nastere (Allport, pag. 69). Personalitatea se construieste pe parcursul vietii individului. Care sunt factorii determinanti ai acestei constructii?

1.1 Factorii dezvoltarii psihice umane

Dezvoltarea psihica umana este rezultatul interactiunii dintre factorii externi si factorii interni.

Factorii externi se refera la ansamblul influentelor si actiunilor exercitate din exterior asupra individului cu scopul formarii si dezvoltarii personalitatii sale. Generic, factorii externi sunt factori de mediu (natural si socio-cultural). In categoria lor se include si educatia, ca factor fundamental, cu rol determinat.

Factorii interni sunt constituiti din totalitatea conditiilor care mijlocesc si care favorizeaza dezvoltarea psihica. Ei determina calitatea de subiect al individului uman. Generic, factorii interni sunt asimilati cu ereditatea.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltarea la Varsta Scolara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
5 834 cuvinte
Nr caractere:
31 349 caractere
Marime:
29.81KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!