Depresia la Copil

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Daca copilul trece printr-o perioada de doliu (pierderea cuiva drag), este normal ca pustiul sa reactioneze prin depresie. Este posibil sa traverseze chiar o perioada de indoiala sau descurajare. Copilul deprimat transmite un mesaj despre starea lui emotionala dominanta si solicita ajutor.

Depresia este o tuburare a dispozitiei cu implicari organice. Daca initial depresia era considerata o boala psihica, astazi se cunosc implicatiile psihicului asupra starii de sanatate a intregului organism, ca urmare depresia are si implicatii organice. Astfel, simtomatologia depresiei nu se reduce doar la tulburarile de comportament, ci si la diferite dureri sau disfunctii organice, adesea confundate cu alte patologii.

Depresia este o tulburare a starii sufletesti care se manifesta prin tristete excesiva. Multi parinti considera ca depresia este o boala a maturitatii si ca nu poate afecta copiii. In realitate, lucrurile stau altfel- depresia poate aparea la copii si poate avea o multime de efecte negative asupra calitatii vietii lui. Iata cateva mituri si adevarul din spatele lor in privinta acestei tulburari la copii.

Orice copil poate avea o zi proasta, dar se numeste ca sufera de depresie daca simptomele asociate acestei tulburari se manifesta o perioada mai lunga de timp. Ele sunt mai greu de recunoscut si de diagnosticat la copii, dar nu inseamna ca sunt inexistente. Simptomele sunt adesea confundate cu schimbarile emotionale si psihologice care apar in mod firesc odata cu cresterea si dezvoltarea copilului.

Nu exista o varsta anume de la care depresia isi poate face aparitia. Mai mult decat atat, medicii sustin ca au fost disagnosticati cu depresie copii mai mici de 3 ani.

Majoritatea parintilor o confunda cu o stare proasta si au impresia ca va trece de la sine si isi va reveni curand dupa aceea. Daca este lasata netratata, aceasta poate conduce la probleme in dezvoltarea copilului, asociate cu dificultati de invatare. Daca un copil manifesta simptome de depresie la o varsta foarte mica, exista riscul cronicizarii ei si al aparitiei unui grad crescut de anxietate in copilarie.

Depresia poarta foarte multe masti in perioada copilariei si se confunda adesea fie cu o proasta purtare, fie cu o timiditate accentuata. Insa niciun copil nu este lenes saptamani intregi sau chiar luni, niciun copil nu e trist la nesfarsit etc. Este esential sa urmaresti intervalele de timp pentru a-ti da seama ca este ceva mai mult decat atat.

Depresia este o conditie diferita de o simpla stare de tristete trecatoare sau de o criza de personalitate a adolescentei. Credinta ca despresia la adolescenti este parte freasca a schimbarilor hormonale prin care trec este un mit frecvent, la fel ca acela prin care se crede ca trece de la sine. Nu uita insa ca simptomele, pe masura ce se dezvolta si se acutizeaza, pot afecta calitatea vietii, pot acapara gandurile si sentimentele adolescentilor, iar sinuciderea nu este deloc neobisnuita in randul acestora.

Izolarea sociala este un simptom comun al depresiei, insa copiii se pot manifesta diferit, in special adolescentii. Chiar daca sunt depresivi, multi continua sa iasa in grupuri de prieteni foarte apropiati.

Desi tristetea este simptomul central al depresiei, aceasta poate fi ascunsa sau disimulata prin alte reactii ale copilului: furie, hipersensibilitate, timiditate etc. Pana la momentul in care va manifesta simptome clasice ale tulburarii, depresia se va acutiza.

Cu cat este depistata mai din vreme, cu atat depresia poate fi depasita fara interventie medicamentoasa. Iar daca acest lucru nu se intampla, este important ca parintii sa inteleaga ca o astfel de medicatie este data la copii doar in cazul in care este cu adevarat nevoie de ea.

Copiii depresivi nu beneficiaza de "portia" de tratament doar la terapeut sau din medicamente. Parintii, rudele, prietenii sunt un sprijin important si chiar de mare ajutor in depasirea acestei probleme. Este important sa fii alaturi de el sa comunici in permanenta cu micutul si sa il asiguri ca poate avea incredere si ca poate vorbi cu tine despre orice.

Observații:

Universitatea de Stat din Moldova

Facultatea Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei

Catedra Psihologie Aplicată

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Depresia la Copil.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 096 cuvinte
Nr caractere:
11 885 caractere
Marime:
22.74KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Bolea Zinaida
Sus!