Cum gândim

Previzualizare referat:

Extras din referat:

De mai multa vreme, oamenii de stiinta incearca stabileasca o legatura intre activitatea cerebrala si activitatea mentala. Dar, in ceea ce priveste definitia gandirii, parerile sunt divergente. Cautarea si intelegerea modului in care functioneaza gandirea este cu adevarat o misiune imposibila?

Imaginati-va ca va aflati in sala de asteptare a unei gari, observand trecatorii in asteptarea trenului dumneavoastra. O puzderie de impresii se impun mintii dumneavoastra: acela este foarte grabit, celalalt pare tulburat de plecare. Va intriga un personaj foarte aproape de dumneavoastra. Ce profesie ar putea sa aiba ? Va imaginati chiar si viata sa... Culorile unui afis publicitar aflat intr-un plan mai indepartat va amintesc de momentele placute ale ultimei dumneavoastre vacante. In acest timp, cateva amintiri va revin in minte. Timpul trece repede. In sfarsit, trenul soseste si pune capat gandurilor dumneavoastra. Odata instalat in vagon, incepeti sa va ganditi la expunerea lucrarii care urmeaza s-o sustineti ceva mai tarziu.

O ACTIVITATE CARE NU SE OPRESTE

Ce-ati facut deci in timpul celor cateva minute ? Ati "gandit" ! Aceasta functie inglobeaza diverse activitati mintale: sa observi, sa judeci, sa deduci comportamente, sa-ti pui intrebari, sa-ti imaginezi raspunsuri, sa-ti amintesti, sa masori timpul care trece, sa alegi un loc sau sa reflectezi asupra unei probleme; toate acestea sunt tot atatea manifestari ale gandirii. Aceasta releva emotii, credinte, o anumita cultura, o identitate, o judecata... Ea este insotita mai ales de o capacitate intuitiva, inerenta fiintei umane: constiinta de sine, de propriile reflectii, de actele sale si dorintele sale.

Astfel, in fiecare zi, se efectueaza milioane de operatii mentale, mai mult sau mai putin elaborate, mai mult sau mai putin constiente. Toate stiintele si filosofiile incearca sa elucideze misterul acestei productii masive si complexe. Neurostiintele sugereaza existenta unei legaturi intre gandire si activitatea neuronala din creier. Studiul leziunilor cerebrale si progresele tehnicilor de vizualizare medicale au permis, in cursul ultimilor ani, localizarea anumitor centri cerebrali implicati in procesele mentale. Gratie tehnicilor neinvazive moderne, oamenii de stiinta au inteles cel mai bine cum reactioneaza creierul atunci cand vorbim, ascultam muzica, calculam, memoram, ne impotrivim... Bernard Mazoyer, profesor la Universitatea din Caen, a aratat prin intermediul unei tehnici de vizualizare cerebrala (tomografia prin emisie de pozitroni) zonele corticale care sunt activate atunci cand o persoana aude termeni concreti, cum ar fi "flamingo roz", sau termeni abstracti, de pilda "ipoteza". Ascultarea cuvintelor concrete provoaca emergenta imaginilor mentale: o intreaga retea cerebrala se activeaza antrenand puternic ariile occipito- parietale si frontale si, mai slab, un "centru al limbajului" situat in cortexul temporal. In schimb acest centru este stimulat intens de ascultarea cuvintelor abstracte, care necesita un efort de intelegere.

Pe de alta parte, Michel Habib, neurolog la CHU din Marsillia studiind victimele cu leziuni cerebrale, a constatat ca in urma distrugerii ganglionului bazal, o structura nervoasa profunda, pacientii sai devin apatici, lipsiti de motivatii si dorinte. Ei sunt indiferenti, inactivi, pierduti intr-un fel de vid mental. Este ca si cum firul gandirii spontane, care la subiectul sanatos se deruleaza continuu, ar fi fost intrerupt.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cum gandim.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 260 cuvinte
Nr caractere:
13 093 caractere
Marime:
13.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
gandire, psihic
Predat:
la liceu
Sus!