Creativitatea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prin creativitate se intelege capacitatea sau aptitudinea de a realiza ceva original. Actul creator este insa un proces de elaborare prin inventie sau descoperire, cu ajutorul imaginatiei creatoare, a unor idei sau produse noi, originale de mare valoare si aplicabile in diferite domenii de activitate.

in cadrul unor scoli psihologice au fost formulate mai multe teorii asupra creativitatii: teoria asociationista, elaborata de Nednik (1962), care considera creativitatea un proces de organizare si transformare a unor elemente asociative in combinatii noi, pe baza gandirii; teoria gestaltista (configurationista) defineste creativitatea ca produs al imaginatiei (nu a gandirii logice), cu ajutorul careia sesizam brusc lacunele din configuratia intregului, completandu-le; teoria transferului il are ca reprezentant pe J. p. Guilford. El concepe creativitatea ca o etapa a invatarii, transferabila si in alte domenii de activitate.

Unii specialisti releva influenta unor factori de personalitate sau neaga importanta inteligentei, atribuind-o imaginatie (Wertheimer). Daca inteligenta este o forma superioara de organizare si de echilibru a structurilor cognitive si daca a intelege si a inventa sunt principalele ei functii (Piaget), atunci nu putem vorbi de nici un proces creativ fara participarea inteligentei. orice persoana cu o inteligenta normal dezvoltata este mai mult sau mai putin creativa. Inteligenta nu inseamna neaparat creativitate, intrucat nu toti oamenii inteligenti sunt creativi.

primul termen se rezerva pentru desemnarea individului care aduce o contributie de mare valoare in arta, stiinta. El este prin definitie un individ superior, iar contributia sa este inedita sau originala nu pur si simplu prin prisma cunoasterii umane in sensul ei absolut.

Comportamentul poate referi la produsele noi nu numai in ce priveste situarea lor inafara experientei trecute a individului.

Comportamentul individului trebuie sa manifeste un nivel inalt de sinteza, originalitate si relevanta fata de problema abordata spre a-l putea califica drept creativitate.

Comportamentul creator va fi descoperit mai frecvent in oricare populatie data decat la persoanele creatoare si e de asteptat ca acest comportament sa fie normal atribuit in aceasta populatie, in acelasi fel ca majoritatea caracteristicilor fizice si psihice.

Ea exprima interdependenta intre produsul creator-procesul creator-personalitatea creatoare.

Produsul creator e un element nou in raport cu experienta sociala anterioara sau cu experienta de viata a individului.

Validitatea produsului creator are doua criterii complementare: originalitatea si relevanta, care permite autoevaluarea performantei. Acestea acopera cinci niveluri ierarhice: -nivelul expresiv, care vizeaza comportamentul unei persoane cu anumite caracteristici creative demonstrata in termeni de spontaneitate; -nivelul productiv, care vizeaza realizarea unor produse, care exprima originalitatea individului; -nivelul inovator, care vizeaza ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Creativitatea - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 671 cuvinte
Nr caractere:
11 012 caractere
Marime:
15.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
creativitate, imaginatie
Predat:
la liceu
Sus!