Conștiința și Felurile Ei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Frecvent se spune că specificul psihicului uman este apariţia conştiinţei. Dar există două feluri de conştiinţă:una implicită, primitivă, nediferenţială, care există şi la animalele superioare şi o alta reflexivă, conştiinţa de sine, de eu, într-adevăr specific umană.

1. Conştiinţa implicită

Conştiinţa implicită este doar o conştiinţă de ceva: vreau să traversez strada şi deodată văd un automobil ce se apropie repede; mă opresc, aştept să treacă. Am avut, deci,conştiinţa a ceva diferit de mine care mă punea în pericol. Conştiinţa implicită constă într-o separaţie confuză a fiinţei mele de alte obiecte sau fiinţe. Astfel, văd o scară în faţa mea şi reacţionez pentru a o urca—ceea ce presupune o cunoaştere a unui obiect diferit de mine şi faţă de care ştiu să reacţionez.

O asemenea conştiinţă o găsim şi la speciile animale avansate. Cîinele, jucîndu-se, nu-şi muşcă propria coadă ori labă. El fugăreşte cu elan o pisică, dar se păzeşte de ghearele ei, deci are conştiinţa pericolului zgîrieturilor. Am observat comportamentul unei pisici urcate pe o magazie şi care, aruncîndu-i o bucată de carne jos, nu îndrăznea să sară, ezita în mod vădit şi a rezolvat problema sărind mai întîi pe un gard apropiat şi de acolo jos. Ea a fost conştientă de pericolul lovirii ei de pămînt; există deci la pisică o apreciere implicită a posibilităţilor ei şi a riscurilor.

Aşa cum scrie psihiatrul H.E y,conştiinţa (implicită) este un fel de scenă în care se petrec evenimentele. Ea se constituie ca un mediu prin care noi accdem la tot ceea ce există şi în care închegăm realitatea.Conştiinţa e forma în care e trăit orice fenomen. Ea ne plasează într-o lume reală.

Este o structurare a trăirilor prin care noi ne simţim participanţi la tot ce se întîmplă(ceea ce presupune o separare între noi şi celelalte obiecte sau fiinţe). Conştiinţa implicită este o conştiinţă de ceva:ne simţim prezenţi într-o realitate distinctă de noi.

În stările patologice, de confuzie mentală, bolnavii asistă la tot ceea ce văd, fără a avea sentimentul prezenţei lor şi fără sentimentul necesităţii de a participa. Realitatea constituie un spectacol străin de ei, de neînţeles.

O problemă dificilă o constituie visul în care ne simţim participanţi la o lume pe care o credem reală. De aceea,primitivii credeau că sufletul a participat realmente la cele visate şi,cînd şeful lor visa o vînătoare norocoasă, era felicitat de supuşii săi. În vis pare a avea loc o iluzie de conştiinţă,fiindcă visul constă într-o rupere de realitate.

În concluzie, reţinem: conştiinţa implicită este o conştiinţă de acţiune, un cîmp al prezentului şi al prezenţei noastre în lume. Ea implică separarea mea de lume şi de ceilalţi.

2. Conştiinţa reflexivă

Conştiinţa reflexivă este caracteristică omului şi constă în conştiinţa clară a unui eu care acţionează în mod responsabil. Conştiinţa reflexivă nu există la copilul mic, căci ea presupune deplina conştiinţă de sine şi o dezvoltare a gîndirii abstracte.Ea solicită existenţa unei capacităţi de discuţie interioară. P.Janet vorbeşte de importanţa reacţiilor noastre faţă de propriile noastre reacţii.În cazul conştiinţei reflexive este vorba de o povestire ori o comentare a propriilor acţiuni.Eu mănînc grăbit la masă,am conştiinţa implicită a actului,dar deodată îmi dau seama că mănînc prea repede,de fapt îmi comentez în limbaj interior acţiunea: „e nesănătos să mănînci prea repede” şi continuu,diminuînd ritmul.Deci conştiinţa reflexivă este o conduită suprapusă, un comentariu propriu asupra reacţiilor mele exterioare ori interioare.H.Ey spune: „A fi conştient de ceea ce eu simt sau ceea ce eu vreau înseamnă a-mi verbaliza ideile,proiectele sau sentimentele şi a dispune de ele”.(Cînd e vorba de a dispune de sentimente,afirmaţia trebuie luată într-un sens foarte larg,afectele fiind prea puţin influenţate de raţiune.)

Nu poate fi vorba de un centru al conştiinţei,nici al celei implicite,nici al celei reflexive.Conştiinţa presupune activitatea întregii scoarţe cerebrale,stimulată de formaţia reticulară care comandă trezirea,atenţia noastră.

Observații:

constiinta omului

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Constiinta si Felurile Ei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
5 415 cuvinte
Nr caractere:
24 613 caractere
Marime:
22.83KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Ana Butnaru
Sus!