Consecințele Alcoolismului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Consecintele sociale ale alcoolismului

Deteriorarea fizica si sociala a integritatii alcoolicului, este evidenta si bine-cunoscuta. Mai putin aparente sunt efectele alcoolismului în contexte socio-economice în care alcoolicii sunt depasiti, cum ar fi pierderea venitului, pierderea potentialului productivitatii, dezorganizarea familiei, suferintele fizice. Costul comunitar enorm, pentru problemele legate de alcool, este inestimabil. Procese, spitalizari, costuri familiale si individuale, sunt cheltuieli constante de energie si resurse, generate de persoana alcoolica.

În 1956, Comitetul Alcoolismului al Consiliului de Sanatate Mintala din cadrul Asociatiei Medicale Americane, a recunoscut ca alcoolismul este o boala si ca atare, are dreptul sa beneficieze de atentia medicilor. În 1965, Asociatia de Psihiatrie Americana a statuat faptul ca psihiatrii si alti medici, trebuie sa extinda asistenta medicala, complet asupra persoanelor alcoolice, pentru a contracara atitudinea generata de viziunea moralista asupra alcoolismului si nerecunoasterea incidentei alcoolismului de catre populatie.

În ceea ce priveste incidenta alcoolismului, nu ne putem referi la date statistice semnificative pentru tara noastra, dar putem exemplifica cu situatia din Statele Unite din ultima decada. Astfel, se stie ca exista circa 80 de milioane de consumatori de alcool, estimându-se ca exista circa 4,5 pâna la 5 milioane de alcoolici.

Consecinte fiziologice ale alcoolismului

Una dintre cele mai importante probleme legate de alcool este rolul jucat de acesta în actele antisociale de competenta politiei si a justitiei. Statisticile acestor institutii arata ca, crimele alcoolicilor sunt cu 40% decât cele ale nealcoolicilor. Pe de alta parte, statisticile medicale arata ca tot al treilea pacient cu tuberculoza sau cu o boala psihiatrica sufera de alcoolism, complicând diagnosticele de internare.

Institutiile de boli cronice, delicventii si parintii lor, divorturi, violuri si alte categorii similare, cunosc un procentaj înalt de persoane alcoolice fata de populatia generala. Daca se examineaza rata barbatilor alcoolici fata de cea a femeilor alcoolice, se poate vedea ca între persoanele alcoolice, aceasta este de 5 la 1.

Totusi, observatii clinice recente, arata ca mult mai multe femei decât barbati solicita ajutor si tratament. Aceasta diferenta mare între barbatii si femeile alcoolice se poate datora si faptului ca femeile sunt în numar mai mare, într-un cadru restrâns al familiilor si caselor lor si ca atare scapa detectiei.

Un alt factor care genereaza aceasta diferenta, este si climatul de protectie ce îl înconjoara pe alcoolic si ca atare, adevarul acestor statistici ramâne pentru moment îndoielnic. În orice caz, se preconizeaza o ambianta comprehensiva, care sa permita, atât o cunoastere mai buna a incidentei alcoolismului, cât si o adresabilitate mai buna la nivelul serviciilor specializate în asistenta alcoolismului.

Efectele fiziologice ale alcoolismului

Oxidarea alcoolului genereaza caldura si energie, dar caloriile sale nu pot fi asimilate. Totusi, dat fiind faptul ca cei care consuma cantitati mari de alcool primesc un aport caloric foarte mare, chiar daca fals, ei nu mai reusesc sa asimileze o mare parte dintre caloriile furnizate de alimente si astfel apar tulburari si chiar si boli de nutritie. Ca ultim rezultat, apar tulburari degenerative si deficiente majore. Multe dintre aceste deficiente se datoreaza si distrugerii directe a tesuturilor.

La nivelul creierului, prima actiune a alcoolului este cea depresoare, similara cu cea a unor anestezice. Partile din creier afectate de alcool, cât si gradul afectarii, depind de concentratia de alcool din corp, de experienta bautorului si de conditiile exterioare în care se produce îmbatarea. O parte a creierului este mai anesteziata decât celelalte si comportamentul se perturba mai ales la nivelul acelor organe controlate de partea afectata cel mai mult. Astfel de comportamente sunt dificultatile de vorbire, lentoarea miscarilor si coordonare nesigura.

Observații:

Universitatea "Dimitrie Cantemir", Tg. Mures

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consecintele Alcoolismului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 840 cuvinte
Nr caractere:
10 060 caractere
Marime:
10.58KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Conf.Univ.Dr. Aurelia Coasan
Sus!