Comunicarea în căsătorie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Iubirea si respectul sunt esentiale si in alt domeniu al casniciei: comunicarea

Sotul iubitor va comunica cu sotia sa despre activitatile ei, problemele ei, opiniile ei cu privire la diferite probleme. Sotia are nevoie de aceasta. Un sot care isi face timp pentru a sta de vorba cu sotia sa si care asculta cu adevarat ceea ce spune ea demonstreaza iubire si respect fata de ea:" Orice om sa fie grabnic la ascultare..." (Iacov 1:19)

Unele sotii se plang ca sotii lor isi petrec foarte putin timp conversand cu ele.

Intr-adevar, in aceste timpuri grele, este posibil ca sotii sa lucreze ore indelungate departe de casa, iar situatia economica poate impune ca unele sotii sa detina si ele un loc de munca, desi au familii numeroase.

Insa un sot si o sotie trebuie sa-si rezerve timp unul pentru celalalt. Daca s-ar simti constransi sa caute o companie intelegatoare in afara casatoriei, ei ar putea ajunge la probleme grave.

Modul in care comunica sotii si sotiiile este important. "Cuvintele prietenoase sunt... dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase". (Proverbe 16:24)

Fie ca partenerul de casatorie este credincios, fie ca nu, se aplica urmatorul sfat al Bibliei:" Cuvantul vostru sa fie totdeauna cu har, dres cu sare" (Coloseni 4:6)

Cand unul dintre parteneri a avut o zi grea, cateva cuvinte binevoitoare, pline de compasiune, venite din partea celuilalt pot fi de mult folos.

"Un cuvant spus la timpul potrivit este ca niste mere de aur intr-un cosulet de argint" (Proverbe 25:11)

Tonul vocii si alegerea cuvintelor sunt foarte importante. De exemplu, unul i-ar putea spune celuilalt pe un ton plin de iritare, poruncitor:" Inchide usa!" Insa cu cat mai bine drese cu sare sunt cuvintele spuse cu o voce calma si plina de intelegere:" Vrei, te rog, sa inchizi usa?"

O buna comunicare prospera acolo unde cuvintele sunt rostite cu blandete, unde exista priviri si gesturi binevoitoare, amabilitate, intelegere si tandrete.

Depunand eforturi pentru a intretine o comunicare eficienta, nici sotul si nici sotia nu vor ezita sa-si faca cunoscute necesitatile, putand fi unul pentru celalalt surse de mangaiere si ajutor in momentele de dezamagire sau de stres.

"... sa imbarbatati pe cei deznadajduiti..." indeamna Cuvantul lui Dumnezeu in 1Tesaloniceni 5:14.

Vor exista momente in care sotul va fi descurajat si momente in care sotia va fi descurajata. Ei isi pot vorbi in mod consolator, intarindu-se unul pe celalalt:" Fiecare din noi sa placa aproapelui, in ce este bine, in vederea zidirii altora". (Romani 15:2)

Partenerii de casatorie care manifesta iubire si respect nu vor privi fiecare neantelegere ca pe o problema majora. Ei vor face tot posibilul sa nu se umple de amaraciune unul impotriva celuilalt:" Barbatilor, iubiti-va nevestele si nu tineti necaz pe ele" (Coloseni 3:19)

Amandoi trebuie sa retina ca "un raspuns bland potoleste mania" (Proverbe 15:1). Fii atent sa nu-l desconsideri sau sa-l condamni pe partenerul tau cand iti dezvaluie sentimentele sale sincere. Dimpotriva, considera aceste exprimari drept o posibilitate de a dobandi o intelegere profunda a punctului de vedere a celuilalt.

Incercati, si unul si celalalt, sa aplanati neantelegerile si ajungeti in final la un deplin acord.

Amintiti-va de ocazia in care Sara i-a recomandat sotului ei Avraam, o solutie pentru o anumita problema, solutie care nu a corespuns cu ceea ce dorea el.

Cu toate acestea, Dumnezeu i-a spus lui Avraam:" Asculta glasul ei!" (Geneza 21:9-12). Avraam a ascultat si a fost binecuvantat.

In mod asemanator, daca o sotie sugereaza altceva decat ceea ce dorea el- ceea ce intentioneaza sa faca sotul ei- el trebuie cel putin sa o asculte.

In acelasi timp, o sotie nu trebuie sa monopolizeze conversatia, ci trebuie sa asculte ceea ce are de spus sotul ei:" Mai bine sa locuiesti intr-un colt pe acoperis, decat sa locuiesti intr-o casa mare cu o nevasta galcevitoare" (Proverbe 25:24)

Fie ca este vorba despre sot, fie ca este vorba despre sotie, faptul de a insista intotdeauna asupra propriei pareri demonstreaza lipsa de iubire si respect.

Comunicare eficienta este, de asemenea, in cadrul relatiilor intime din cuplu. Egoismul si lipsa stapanirii de sine pot prejudicia grav aceasta relatie, cea mai intima din cadrul casatoriei.

Comunicarea deschisa, precum si rabdarea, sunt esentiale atunci cand fiecare cauta in mod neegoist bunastarea celuilalt, problema intima nu va deveni niciodata dificila.

Atat in aceasta privinta, cat si in altele "nimeni sa nu caute folosul sau ci al altuia" (1Corinteni 7:3-5; 10-24)

Ce sfaturi minunate ofera Cuvantul lui Dumnezeu. Este adevarat, fiecare casnicie isi va avea bucuriile si necazurile ei. Insa atunci cand sotii se supun modului de gandire al lui Dumnezeu, asa cum este acesta dezvaluit in Biblie, si isi intemeiaza relatia pe o iubire principala si pe respect, ei pot avea incredere ca vor avea o casnicie durabila si fericita. Astfel, ei nu numai ca se vor onora unul pe celalalt, ci Il vor onora si pe Creatorul casatoriei, Dumnezeu.

In decursul anilor insa apar dificultati. In cuplurile cu probleme se constata un deficit in ceea ce priveste dezvoltarea deprinderilor de comunicare, atat a celor expresive, cat si a celor receptive.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comunicarea in Casatorie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
3/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 059 cuvinte
Nr caractere:
9 594 caractere
Marime:
17.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
comunicare, drept, casatorie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!