Exista tipe machiate strident, care dau impresia ca sunt tipe versate, carora le poti spune direct ce vrei de la ea. Ii spui si vezi cum se albeste la fata, se balbaie, plange si fuge, nu e in stare sa faca ceea ce se vede la suprafata. Toate acestea se intampla pentru ca exista mecanismul psihologic al supracompensarii, adica de cate ori unul dintre noi are un complex de inferioritate. De exemplu o fata care crede ca i-au crescut sanii prea mari in comparatie cu celelalte colege si crede ca ea este iesita din comun si colegele ei sunt normale. Acest complex de inferioritate se cere compensat in vreun fel astfel incat persoana respectiva sa poata iesi in lume, sa se poata integra. De multe ori insa ca sa fii sigur in fiecare zi mai adaugi un strat mecanismului de compensare si aceasta se numeste supracompensare pentru ca exagerezi mai mult decat o cere complexul de inferioritate. Si atunci fata va fi deosebit de timida deosebit de retrasa, dar deosebit de versata in a comunica pe internet. Tipul cu care se intalneste crede ca ea este foarte versata in ale erotismului si cand o intalneste vrea sa puna mana pe ea, numai ca reactia este cu totul alta. Deci mecanismul de supracompensare ii ajuta pe oameni sa-si ascunda asa-zisele defecte, in acelasi timp le creeaza masti care sunt interpretate de ceilalti prin prisma suprafetei si nu prin prisma continutului. Asa au ajuns unii oameni artisti desi fusesera timizi. Asa a ajuns Einstein care fusese complexat asupra intelectului sau cand era copil.
Prima impresie este cea care conteaza in erotism. Fara aceasta prima impresie oamenii nu fac pasul dinspre convenienta sociala, dinspre politete spre indrazneala spre intimitate. Trebuie sa fie ceva care sa il/o incurajeze sa il abordeze pe celalalt si sa-si fac impresia ca s-ar potrivi. Exista feromonii psihologici ai oamenilor, despre miscarile de dans, despre prezentele lor vestimentare, despre aparitiile lor in anumite conjuncturi, ,,adevarate" substante care sa motiveze comportamentul lor erotic. Exista un mecanism care dupa ce s-au desfasurat cativa ani de dezvoltare sexuala ii ajuta pe baieti si pe fete sa gaseasca idealul printre cei din jur. Cum se explica acest fenomen. Pe masura ce discuta cu cei de-o seama, cu cei de acelasi sex, cu cei din grupul concurent, tinerii incep sa-si genereze niste elemente definitorii ale partenerului ideal: sa aiba sani mari, sa aiba picioare lungi, sa aiba un corp perfect, sa aiba maniere, degete frumoase, sa aiba haine frumoase, ingrijite. Aceste elemente se suprapun peste ceea ce i se parea definitoriu, eliminatoriu, restul este pus de catre el, de catre ea. Cel care se indragosteste pune foarte mult de la sine. Numai asa se explica faptul ca ceilalti care sunt lucizi, neindragostiti gasesc o sumedenie de defecte persoanei de care acesta s-a indragostit, numai el nu le vede pentru ca se produce un efect de tunel al constiintei persoanei care s-a indragostit. Se concentreaza atat de mult asupra detaliului emblematic: privirea, picioarele, ochii, mainile, incat celelalte numai conteaza ba chiar in consonanta cu ceea ce a vazut el emblematic la ea.
Atribuiri: ideea de om frumos, legatura cu mirosul. Daca un om miroase urat, ti se pare ca el gandeste prost, ti se pare ca el este inferior, ti se pare ca este un om de nimic, ca el trebuie sa fie evitat. Dimpotriva: babyface(omul care o figura copilareasca, nevinovata, cu sprancene ridicate, cu obraji bucalati, cu gura frumos arcuita si cu un anume fel de a se comporta), omul acesta iti face o impresie POZITIVA desi ar putea sa fie un adevarat GANGSTER.
Prima impresie nu dispare pentru ca ea are la baza niste tipuri, roluri tipice jucate de oameni de-a lungul timpului valabile care iti permit sa-i incadrezi in diverse categorii. Prima impresie trece astfel in planul inconstient. Ea se va regasi undeva in tot felul de manifestari interesante. De exemplu daca prietenul tau la prima intalnire ti-a facut impresia de om agresiv si mai tarziu te vei certa cu el ii vei reprosa ca este un tip agresiv desi el n-a facut nimic care sa confirme acest lucru. Daca prima impresie despre prietena ta a fost ca ea nu da doi bani pe tine, desi ea pe parcursul relatiei este foarte atenta cu tine, tu ai impresia totusi ca ea nu da doi bani pe tine. Ceea ce este interesant e ca prima impresie se contureaza adesea fara sa fie prea bine
Elementele care contribuie la conturarea primei impresii sunt preponderent vizuale. Ele sunt vizuale pentru ca omul este tributar analizatorului vizual, atat de tributar incat devine de multe ori victima propriilor tipare vizuale. Prima impresie este cea la care omul se intoarce destul de usor.
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.