Comparație între liberalism și conservatorism

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cand ne punem aceasta intrebare in mintea noastra in loc de un raspuns,apar o multitudine de intrebari.Cateva dintre ele sunt urmatoarele:

-Este o ideologie? Un mod de gândire, sau de comportament? Sau este un program si o strategie a unor partide politice?

De fapt, aceste întrebari sunt la fel de legitime si în cazul conservatorismului, nationalismului, socialismului si fascismului. O prima explicatie ar fi dificultatea stabilirii unei granite precise între politic si non-politic. A doua, are în vedere faptul ca toate conceptele politice sunt în mod “esential controversate”. Ele acopera realitati contradictorii si în continua transformare. În plus, evolutia vietii politice a determinat o reevaluare, o nuantare, a principiilor initiale. Ca sa putem schita un raspuns la aceste întrebari, trebuie sa clarificam diferitele sensuri ale conceptului (liberal / liberalism) cu care vom opera. Adica, va trebui sa fixam granitele universului sau de discurs. Când vorbim despre liberalism avem în vedere conceptele si tezele fundamentale care dau substanta acestei doctrine politice.

Liberalismul lucreaza cu o multitudine de concept:

- stare naturala, drepturi naturale, individualism, contract social, domnia legii, norme si reguli procedurale, autonomie individuala, public / privat, neutralitate, rationalism, toleranta, pluralism, piata libera, etc. Desigur lista ar putea continua, pe noi ne intereseaza sa vedem care este sensul lor în gândirea liberala, dupa cum vom face acelasi lucru cu referire la conservatorism, socialism, fascism, s.a.m.d.

Principalele teze si principia ale liberalismului sunt urmatoarele:

• Omul se naste liber si egal în fata legii naturii. Aceasta stare initiala de libertate si egalitate este exprimata de drepturile naturale ale indivizilor.

• Omul are anumite drepturi fundamentale: la viata, la proprietate, si la cautarea fericirii.

• Orice guvernare trebuie sa respecte si sa garanteze aceste drepturi instaurând principiul “domniei legii”.

• Omul este liber si stapân pe viata sa, sau principiul individualismului care a fost exprimat de Friedrich Hayek astfel: “Esenta pozitiei individualiste consta în recunoasterea individului ca arbitru suprem al scopurilor sale.”

• Proprietatea privata este “sfânta” si “inalienabila”. “Pentru omul civilizat drepturile la proprietate sunt mai importante decât dreptul la viata.”

• Principiul egalitatii de sanse.

Principiul contractualismului: oamenii sunt liberi sa se asocieze, dupa cum hotarasc, pentru a-si realiza propriile interese.

. Doctrina liberala constituie una dintre cele mai complete si elaborate doctrine ale societatii moderne si contemporane. Liberalismul a constituit timp de mai multe sute de ani, temeiul marilor prefaceri politice, economice, spirituale si nationale.

În Europa capitalismul a debutat în perioade diferite astfel: în Anglia în sec.XVII-lea, în Franta în sec.XVIII-lea, în Germania si Italia în sec.XIX-lea, iar în România procesul declansarii liberalismului apare abia la mijlocul secolului XIX, odata cu Revolutia de la 1848. În tarile europene procesul de geneza a capitalismului influenteaza mai mult sau mai putin doctrina politica care se va dezvolta nuantat în acestea. Capitalismul are corespondent pe planul conceptiilor politice, pe planul ideologiei filosofiei liberalismului, drept o doctrina politica, economica, dominanta. Liberalismul este de provenienta specific burgheza si este caracterizat drept o conceptie politica care promoveaza bunastarea si dezvoltarea individului. Daca la începuturi, în sec.XVIII-lea si XIX-lea, liberalismul promova individul liber de constrângerile guvernamântului, în sec. XX, liberalii privesc guvernamântul drept un mijloc de corectare a abuzurilor si neajunsurilor societatii, care poate ameliora relele si poate genera stabilitatea politica, prin reducerea inegalitatilor economice si sociale. În plan filosofic liberalismul sustine egalitatea si liberalizarea oamenilor, iar din punct de vedere politic egalitatea si libertatea politica, fara nici un fel de discriminari politice, se întemeiaza pe toate cuceririle stiintei si tehnicii din epoca moderna, iar în plan economic se identifica cu competitia, concurenta, libertatea economica a oamenilor, fara îngradirea initiativei.

Individualismul liberal este fondat pe valoarea egala a indivizilor si proclama primordialitatea individului în ordinea valorilor, scopurilor si mijloacelor. Aceasta se poate realiza prin concordanta de interese obiective dintre indivizi si stat, dintre interesele particulare si cerinte generale.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comparatie intre Liberalism si Conservatorism.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 324 cuvinte
Nr caractere:
19 763 caractere
Marime:
26.12KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!