Cercetarea psihologică cu un singur subiect

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Designul experimental cu un singur subiect 2. 1 Designul prin inversare 2. 2 Designul nivelelor de baza multiple 2. 3 Designul criteriilor schimbatoare 2. 4 Designul elementelor multiple Experimentele cu un singur subiect implica proceduri similare cu cele de tip intragrup. De multe ori ele nu sunt experimente reale, deoarece rezultatele nu pot fi generalizate.

In unele situatii insa, in functie de ce anume se studiaza, rezulatele pot fi generalizate.

Pentru a utiliza un design experimental cu un singur subiect sunt necesare urmatoarele tipuri de motivatie: Motivatie empirica deoarece se pot generaliza rezultatele (chiar si in conditii rare) Spre exemplu, in cercetarile de psihofiziologie nu este nevoie de mai multi subiecti: ex: - structura unei componente a sistemului nervos central trebuie sa aiba acelasi proprietati la toata lumea -> deci rezultatele se pot generaliza.

Motivatie teoretica behavioristii sunt preocupati mai mult de comportamentul Individului decat cel al grupului. Ei considera ca, daca ajungem sa intelegem comportamentul unui individ, vom ajunge sa intelegem sip e cel al grupului. 3. Motivatie pragmatica (educationala sau clinica) atunci cand dorim sa intervenim asupra problemei individului.

Nu se poate afirma niciodata ca acelasi tip de problema se manifesta la fel la toti indivizii. Doi pacienti cu acelasi diagnostic se pot manifesta diferit. De aceea trebuie sa fim foarte prudenti cand generalizam rezultatele unui experiment cu un singur subiect.

Dupa Kantovizt, B, 1994, se cunosc 2 tipuri de design de cercetare cu un singur subiect: a). Studiul de caz b) Designul experimental cu un singur subiect Studiul de caz Studiile de caz nu sunt metode experimentale. Scopul lor este de a intelege comportamentul subiectului, nu de a-l schimba. Se cunosc 2 tipuri de studii de caz: Studiile de caz naturale Studiile de caz asupra unui cadru unic Studiile de caz naturale Ele descriu, analizeaza, interpreteaza si evalueaza o serie de evenimente. Manipularea experimentala este foarte scazuta, chiar lipsind de cele mai multe ori. Interpretarea rezultatelor se bazeaza pe un fundament teroretic daca datele obtinute sunt sau nu in concordanta cu anumite teorii. Ex: Jean Piaget si-a bazat teoria asupra dezvoltarii inteligentei pe studii de caz naturale realizate pe propriii sai copii.

Studiul de caz asupra unui cadru unic Este o metoda mai specifica decat studiul de caz natural.

Scopul ei este de a intelege comportamentul.

De foarte multe ori exista un eveniment critic ajutor, situate in afara controlului experimentatorului. Efectul lui este adesea ireversibil. Acest eveniment critic poate fi considerat o manipulare experimentala. Informatiile anterioare evenimentului sunt mai putine si mai nesemnmificative comparative cu cele ulterioare.

Ex dupa Kantovitz Cazul Phineas Cage, supraveghetor la caile fereate in secolul trecut. El a avut un accident de munca, o ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cercetarea Psihologica Cu Un Singur Subiect
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 221 cuvinte
Nr caractere:
7 137 caractere
Marime:
14.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
psihologie, cercetare
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!