Ce Sunt Abilitățile de Viață

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Trăim într-o societate care, paradoxal, deşi tot mai pragmatică , îşi construieşte funcţionalitatea pe o reţea densă de simboluri. Comunicarea se construieşte pe abrevieri, sintagme verdict, rostiri laconice. Dubla intenţie a limbajului devine din ce în ce mai mult un modus vivendi al comunicării funcţionale.

Adulţi sau copii, suntem prinşi laolaltă în păienjenişul acestor resorturi lăuntrice ale realităţii cotidiene, într-un permanent efort de împăcare cu lumea şi cu noi înşine.

Ce sunt, aşadar, aceste abilităţi de viaţă?

Autohtonul abilităţi de viaţă (AV) sună poate ceva mai familiar, atât de familiar încât ne este greu să verbalizăm ceea ce intuim sau simţim că exprimă conceptul în cauză .

Pedagogia ne-a învăţat să gândim formarea şi evaluarea în termeni de abilităţi şi competenţe. Unde încep şi unde se sfârşesc, ce raport există între ele, constituie fundamentele conţinuturilor atâtor capitole de teorie în ştiinţele educaţiei.

Abilităţile de viaţă sunt uşor deasupra acestei relaţii biunivoce. Mult mai ancorate în pragmatic, în exersarea cotidiană a conjugării la prezent a verbului a trăi, abilităţile de viaţă sunt acelea pe care le conştientizăm ca prezenă în absenţă . Cel mai adesea realizăm că ne lipsesc abilităile de viaţă atunci când suntem confruntaţi cu situaţii pentru care nu suntem pregătiţi sau nu suntem antrenaţi.

Dacă adultul învaţă experienţial şi reacţionează prin repetiţie sau prin comparaţie, copilul este pus adesea în situaţia de a nu putea aplica ceea ce cunoaşte, de a nu putea avea o reacţie normală la un stimul cotidian pentru că nu are pârghiile de intervenţie, de corelare a cunoaşterii teoretice cu abilităţile practice. Situaţii banale de tipul- ce fac când m-am rătăcit, când am pierdut ceva sau mi-a fost luat, ce fac când rămân fără energie electrică şi nu mai pot comunica electronic, cum mă raportez la colegii mei care au o problemă, par uneori fără ieşire pentru copilul sau tânărul căruia îi lipsesc... abilităţile de viaţă .

Bibliografie:

Manual de dezvoltare a abilitatilor de viata

Băban, Adriana(2003),Consiliere educaţională, ClujNapoca:Editura Psinet;

Holdevici, Irina (2003), Psihoterapia cazurilor dificile.Abordări cognitiv- comportamentale, Bucureşti: Editura Dual Tech;

Holdevici, Irina (2005), Psihoterapia cognitiv- comportamentală.Managementulstresului pentru un stil de viaţă optim,Bucureşti, Editura Stiinţelor Medicale;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ce Sunt Abilitatile de Viata.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 224 cuvinte
Nr caractere:
6 016 caractere
Marime:
24.53KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!