Cauzele principale a plasării copiilor în casele de copii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In legatura cu schimbarile de ordin social - economic, care au loc in republica, tot mai actuale devin acordarea ajutorului si sustinerii familiei si copiilor, mai ales a celor care sunt inclusi in categoria "problematici".

Schimbarea brusca a orientarilor valorice, care are loc in societate, inadaptarea psihologica a partii majoritare a societatii, caderea normelor morale se pot observa in forma negativa in procesul de socializare a copiilor si adolescentilor.

Iar in ultimul timp capata amploare cresterea considerabila a orfanitatii "sociale" si aparitia unor caracteristici noi a ei. Se evidentiaza asa numita orfanitate sociala "latenta", care este legata cu inrautatirea conditiilor de trai a familiei, decaderii traditiilor ei morale si schimbarii atitudinii fata de copii (incluzand chiar uneori si excluderea lor completa din familie), in rezultat - creste numarul copiilor si adolescentilor vagabonzi.

In raportul vice - ministrului educatiei Rusiei, d-ei Lazutova M.N., in cadrul conferintei nationale a directorilor caselor de copii si scolilor - internate pentru copii orfani, si copii ramasi fara tutela parintilor (oct. 1995) a fost mentionat faptul, ca "in trecut orfan a fost considerat acel copil, care si-a pierdut parintii. Secolul 20 a dat nastere la un nou fenomen - orfanitate sociala - copiilor, lasati de catre parinti. Iar acest fapt semnifica o rusine mare pentru tara, deoarece aparitia copiilor orfani, avand parinti vii, mai bine decat oricare date statistice, arata criza morala a majoritatii din populatie si distrugerea familiei ruse".

Acum vom incerca sa vedem totusi, car sunt cauzele acelui fapt, ca copiii, avand parinti vii raman singuri in fata destinului sau complicat?

Acest fenomen nu este caracteristic doar pentru Rusia. Urbanizarea rapida a societatii contemporane, zdruncinarile sociale, migrarea intensa a populatiei in majoritatea tarilor este condusa de un numar mare de copii abandonati. Insa si pana la momentul actual ramane a fi putin studiata si neclara natura acestei forme anomale a comportamentului mamei. Practica de lucru cu astfel de femei, analiza putinei literaturi de specialitate, constata faptul unei interactiuni complexe dintre factorii sociali, psihologici si patologice, care stau la baza ruinarii unei forme esentiale a comportamentului social a femeilor - maternitatii (Brutman V., 1995).

Comitetul Belgian a problemelor sociale a femeilor, cercetand aspectele refuzului de la copil, a descris 3 categorii esentiale a mamelor, care isi leapada copiii. Prima (fiind si cea mai raspandita) - tatal copilului a lepadat, gravida fiind, viitoarea mama. A doua - femeia naste copilul de la o relatie extraconjugala. A treia categorie - femeile cu o adaptabilitate sociala si morala si responsabilitate scazuta.

Conform datelor Ministerului Ocrotirii Sanatatii a Federatiei Ruse, 35% din intreg numar de femei, care abandoneaza copiii, au nascut in rezultatul unei relatii extraconjugale. In ultimul deceniu creste numarul relatiilor extraconjugale: in 1980 numarul lor a fost 10,8%, in 1993 - de 19,6 (datele pentru Federatia Rusa).

Intre factorii nefavorabili ai orfanitatii sociale tin sa fie evidentiate urmatoarele:

- cresterea numarului de divorturi. Din cauza divorturilor mai mult de 613 mii de copii pana la 18 ani au ramas fara unul dintre parinti;

- majorarea numarului familiilor incomplete, din ce cauza cercul restrans a comunicarii in familie, greutatile in comunicare cu semenii duc la aparitia simptoamelor neurotice, mai des la baieti. (mai mult de 50% de infractori minori au crescut in familii incomplete, mai mult de 30% de copii cu devieri neurotice, au crescut fara tata);

- greutatile materiale a familiei, parintii - someri. Conform datelor Statisticii de Stat a Federatiei Ruse mai mult de jumatate (55%) de familii incomplete - practic se afla la nivelul mai jos decat cel al saraciei. Familia slabita si descompusa singura devine rezervor pentru forme diferite de comportament deviant. (de exemplu, in Inspectoratele in Problemele Minorilor spre sfarsitul an. 1994 au fost trecuti 405 mii de copii si tineri (in 1993 - 376 mii), fiecare al 4-lea din ei fiind un copil in varsta de 14 ani. Fiecare al 3 -lea din ei are doar un parinte, 2,3% - copiii orfani, 1,6% - locuiesc in casele de copii. Numarul copiilor alcoolizati este de aproximativ 500 mii, narcomani - 14,5 mii, majoritatea acestor copii provenind din familii nefavorabile. Drept un izvor puternic a orfanitatii sociale putem mentiona si cresterea numarului copiilor - invalizi. /datele pentru F.R./).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cauzele principale a plasarii copiilor in casele de copii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 613 cuvinte
Nr caractere:
18 109 caractere
Marime:
18.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
plasament, Copii, case de copii
Predat:
la liceu
Sus!