Caleidoscopul adolescenței

Previzualizare referat:

Extras din referat:

B. Bradford Brown si Reed W. Larson

Cu un secol in urma oamenii erau fascinati de o noua inventie: premergătorul kinescopului modern. Prin introducerea unei fasii de hârtie ce conținea o serie de imagini intr-un cilindru ce putea fi invartit, puteai privi prin niste deschizături din perimetrul cilindrului cum imaginile de pe hârtie se uneau formând un set de miscari coordonate. Imaginile disparate deveneau pentru privitori o singura imagine.

Din multe puncte de vedere, modul nostru de înțelegere a adolescentei la începutul secolului 21 imita acest instrument de amuzament din saloanele victoriene. Invartim împreuna aspectele înrudite si totuși diferite ale vieții adolescentine din întreaga lume si discernem o imagine comuna a miscarii lor, de la copilărie la maturitate. La un nivel superficial, imaginile se îmbina pentru a da impresia ca tinerii de peste tot impartasesc aceleași interese, griji, hobby-uri. Vorbim despre „o cultura globala a tinerilor” (Schlegel 2000), in care tinerii, cel puțin din clasa de mijloc, poarta același stil de imbracaminte, stil de tunsoare, asculta aproximativ același gen de muzica si adopta aceleași expresii din jargon. Noi remarcam cum lumea se micsoreaza in virtutea noilor tehnologii (ex: internetul) care pun in contact oameni din diferite colturi ale lumii. Punem accent pe aceasta experiența comuna a tinerilor pe masura ce ideologiile se clatină si sistemele economice încep sa se unească. Totuși, opinia provocatoare a lui A.Bame Nsamenang cu care începe contribuția sa din acest volum (cap 3), ne combate orice satisfacție obținuta din acesta imagine kinescopica. „Psihologia adolescentina”, relateaza A.Bame Nsamenang, este o „aventura eurocentrica”. Adevărul este ca marea majoritate a imaginilor noastre despre adolescenta sunt bazate pe adolescentul american sau european. In realitate, sunt „tipuri de adolescenti” in alte parți ale lumii care se deosebesc de cele vestice in privința a ceea ce se întâmpla sau ar trebui sa se întâmple in acesta perioada de tranziție de la copilărie la maturitate.

Luați in considerare ca 2/3 din adolescenții Indiei accepta de buna voie aranjamentele de casatorie făcute de parintii lor (cap 4) si ca multe femei din Filipine isi sacrifica viitorul pentru a merge la oraș si a câștiga un venit pe care îl trimit acasă, familiei (Peterson 1990). Negocierea autonomiei care este esențiala pentru adolescenți in vest, nu este un motiv central in aceste culturi. De asemenea, luați in considerare miile de tineri de pe străzile Keniei si din multe alte parti de pe glob care dezvolta o putere de supraviețuire remarcabila si care reușesc sa isi croiască un drum in mediile urbane (Aptekar& Ciano-Federoff 1999). Problemele de dezvoltare si rezolvarea lor se aseamănă prea puțin cu cele găsite in cartile despre adolescenta. Milioanelor de adolescenți si adolescente din Orientul mijlociu nu li se permite sa aibă contact unii cu alții, nici măcar la școala (Cap 7). Ce se poate spune despre dezvoltarea sexualității si a rolului sexelor care nu se aseamănă cu nimic din ceea ce se întâmpla in alte parți ale lumii? Chiar si afirmația noastră ca perioada de adolescenta se mărește datorita intrării târzii in câmpul muncii sau a vieții maritale care este valida in multe parti ale globului (ex in cap 10), nu este corecta in Rusia. Acolo tineretul se casatoreste la vârste mai fragede ca in trecut, pentru a legitimiza viața sexuala (vezi cap 8). La fel, femeile mexicane resimt presiunea de a se mărita si a avea copii in jurul varstei de 20 ani (cap 9).

Analizând experiența adolescenților din aceasta perspectiva globala se creează o imagine foarte diferita de cea avuta de oamenii de știința din Europa si America de nord din secolul 20. Deci, așa după cum menționează Verma si Saraswathi in portretizarea tinerilor din India (cap4), kinescopul trebuie înlocuit cu un caleidoscop, cu un set de imagini mai variat si mai colorat.

Formele pe care adolescenta le ia intr-o cultura sau in diferite culturi sunt diverse si distincte. In mod cert sunt câteva teme recurente in imperativele dezvoltării biologice, cognitive si psihologice si in provocările aduse de lumea globala a secolului 21. Dar acestea sunt adaptate la nevoile si exigentele societatii si sunt adesea transformate, acordându-li-se un inteles diferit in diferite sisteme culturale.

Pe măsura ce lumea continua sa se micșoreze, oamenii sa intre in contact datorita emigrației si unui nivel crescut de comunicare, este timpul sa analizam mai atent aceste variații caleidoscopice. Nu mai este indeajuns sa adoptam un punct de vedere parohial asupra adolescentei dintr-o cultura si sa sustinem ca înțelegem aceasta vârsta. Oamenii de știința care studiază adolescenta, practicanții care lucrează cu tinerii, oamenii de afaceri preocupati de o noua generație de angajați, chiar si parintii trebuie sa se îndepărteze de noțiunile eurocentrice, universale ale adolescentei. Ei ar trebui sa o examineze intr-un context istoric si cultural, sa fie deschiși la formale ei variate si sa descopere natura sa inefabila.

Obiectivele acestui volum

Obiectivele noastre sunt analiza gradului in care adolescenta este un stadiu separat al vieții in diferite parți ale lumii si analiza modului in care este experimentata aceasta etapa a vieții in fiecare regiune. Sunteți preocupați de modul in care instituțiile cheie modelează adolescenta, care sunt oamenii cu roluri importante in viețile adolescentilor si cum tinerii abordează/negociază oportunitățile aflate la dispoziția lor. Suntem preocupați si de cum se schimba experiențele adolescenților, cum traiectoriile vieții lor se modifica odată cu societatea din jurul lor si cum adolescenții privesc viitorul. Pentru aceasta, am rugat o echipa internaționala de oameni de știința cu o larga experiența in studiul tinerilor, sa discute despre natura adolescentei in 8 regiuni ale lumii. In unele cazuri aceste regiuni erau o singura tara, una care am crezut ca e reprezentativa pentru o arie geografica mai mare. In alte cazuri, autorii descriu adolescenta in doua sau mai multe nații care au similaritati culturale. Toți autorii sunt experți in regiunea lor si mulți sunt nativi ai locurilor descrise, așa ca toți se pot baza pe experiența proprie, pe rezultatele studiilor de cercetare, incluzând in limba locala care ar fi greu de accesat din afara.

Acestor oameni de știința li s-a dat o misiune formidabila si anume de a sumariza si evalua caracterul si condițiile adolescentei in regiunea lor. Bineînțeles, in cadrul unei regiuni sau nații exista o diversitate foarte mare a fiecărui criteriu: organizarea familiei si obiceiurile, practicile religioase, normele si tradițiile, resursele economice si umane, activitățile din timpul liber, etc. Astfel, autorii au fost adesea obligați sa generalizeze trasaturi si tendințe sau/si sa se axeze pe subgrupuri dintr-o anumita regiune. Pentru a facilita comparațiile intre națiuni si regiuni, autorii au fost de acord sa isi organizeze comentariile in jurul unui set de topici: definirea adolescentei, relațiile familiale, relațiile cu semenii, educația, pregătirea pentru munca, sănătate, servicii sociale, angajare civica, utilizarea mass-media. Capitolele 3-10 conțin fiecare cate o secțiune ce descrie fiecare din aceste topici, cu excepția cazurilor când acestea nu sunt relevante pentru viața adolescenților din respectiva regiune. Unele capitole conțin secțiuni suplimentare cu relevanta specifica adolescenților dintr-o regiune. Pentru a oferi un fundal general pentru rapoartele regionale, capitolul 2 descrie trasaturile curente si viitoare ale lumii tinerilor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caleidoscopul Adolescentei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
8 517 cuvinte
Nr caractere:
43 727 caractere
Marime:
43.49KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!