Bariere în Comunicarea Interculturală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

De ce contactul cu persoane ce aparțin altor culturi este adesea plin de neînțelegeri?

Dorința sinceră de a stabili legături amicale și chiar posibilitatea oferirii reciproce a unor beneficii nu par a fi suficiente pentru persoanele aparținând unor culturi diferite. O situație mai deosebită ar fi atunci când respingerea grupului se datorează faptului că o persoană din grup este “diferită”. Contextul actual este potrivit pentru schimbări majore pe piața internațională în ceea ce privește motivele pentru care astfel de întâmplări au loc. Noi apropieri și noi tipuri de relații sunt provocări comunicaționale pe care puțini oameni sunt pregătiți să le facă față.

Comunicarea este un proces complex, studiat de mulți autori de-a lungul timpului, aceasta fiind singura “unealtă” ce creează o legatură între diferite persoane. Cu toții suntem diferiți, cu toții comunicăm diferit, dar dacă sunt puse în contact culturi diferite, procesul este mult mai interesant, mai complex și mai dificil de analizat ți de studiat, deoarece apar o multitudine de factori interni și externi ce acționează asupra procesului de comunicare.

De exemplu, dacă punem față în față un arab și un chinez, neavând nici un punct comun de stabilire a unui proces de comunicare verbală, se creează totuși o formă de comunicare caracterizată însă de trăsăturile culturii căreia aparține fiecare. Există posibilitatea ca aceștia să nu se înțeleagă având dificultăți în stabilirea unei comunicări eficiente, deoarece apar probleme legate de barierele impuse de fiecare cultură.

Din acest motiv doresc să abordez acest subiect în cadrul unui eseu de tip descriptiv, fiind o temă de actualitate, în contextul în care multe firme se extind la nivel internațional și sunt nevoite să comunice cu persoane ce aparțin unei culturi diferite de cea căreia îi aparțin. Obiectivul pe care mi-l propun este acela de a evidenția barierele ce apar în procesul de comunicare interculturală, precum și factorii ce conduc la aceste limite.

Capitolul 1. Bariere în comunicarea interculturală

1.1. Conceptualizare

„Comunicarea interculturală investighează acele elemente ale culturii care influenţează în cea mai mare măsură interacţiunea între membrii a două sau mai multe culturi, atunci când indivizii se află în situaţii de comunicare interpersonală.” (Samovar, Porter, 2003)

Conceptele de comunicare şi cultură sunt inseparabile. Comunicarea, ca interacţiune socială, este procesul prin care indivizii din aceeaşi cultură sau din culturi diferite îşi transmit reciproc mesaje. Întregul proces este influenţat de cultura căreia îi aparţin deopotrivă emiţătorii şi receptorii.

Referindu-se la problematica limbajului verbal în comunicarea interculturală, Samovar şi Porter (2003) evidenţiază relaţia de reciprocitate şi interdependenţă dintre limbaj şi cultură : „Nu se poate separa folosirea de către cineva a limbajului de cultura respectivului, pentru că limbajul nu este numai o formă de conservare a culturii, ci şi un mijloc de a împărtăşi cultura. În sens fundamental, limbajul este un sistem simbolic organizat, general cunoscut, învăţat, folosit pentru a reprezenta experienţa din cadrul unei comunicăţi geografice sau culturale. Cultura ne învaţă deopotrivă simbolurile şi ceea ce ele reprezintă: obiectele, evenimentele, experienţele şi sentimentele primesc diferite denumiri, deoarece o anumită comunitate de oameni sau cultură a decis în mod arbitrar să le numească într-un anumit fel.”

Atunci când persoane din culturi diferite interacţionează, ei aduc cu sine, în aceste comunicări, elementele, trăsăturile, modalităţile de prezentare şi comunicare specifice culturii lor. Diferenţele dintre aceste elemente specifice şi necunoaşterea sau neacceptarea lor sunt, cel mai adesea, cauzele unor dificultăţi, nereuşite, chiar conflicte ce duc la comunicări ineficiente.

Principalele elemente culturale care pot afecta situaţiile de comunicare interculturală sunt : elementele perceptuale, cele socio - culturale precum şi procesele verbale şi nonverbale.

Comunicarea este influenţată de o serie de factori, astfel că se pot identifica barierele ce apar în cadrul comunicării. De exemplu, în cadrul unei organizaţii, barierele de comunicare pot duce la scăderea vânzărilor, scăderea reputaţiei organizaţiei, precum şi la insatisfacţia angajaţilor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bariere in Comunicarea Interculturala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 821 cuvinte
Nr caractere:
15 647 caractere
Marime:
22.72KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!