Aplicații psihologice pe internet

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dezvoltarea rapida a tehnologiilor informationale din ultimii ani a avut un impact deosebit asupra psihologiei, care in acest context a trecut de la aplicatii locale pe computer la aplicatii pe retele de computere, beneficiind de avantajele oferite de reteaua Internet. Acest articol reprezinta o scurta trecere in revista a unor aplicatii psihologice pe Internet, cu specificarea promisiunilor si avantajelor precum si a deficientelor si problemelor acestui nou domeniu. Mai exact, zece tipuri de de aplicatii psihologice pe Internet sunt examinate: resursele informationale in conceptele si problemele psihologice; ghidurile de autoajutorare; evaluarea si asistenta psihologica; asistenta in luarea deciziei de utilizare a psihoterapiei; informarea privind serviciile psihologice specifice; consilierea psihologica de scurta durata prin email sau liste de discutii; consilierea si terapia personala de lunga durata prin email; consilierea in timp real prin chat, telefonie web si conferinte video; grupurile de suport sincrone si asincrone, grupurile de discutii si consilierea in grup; cercetarea psihologica si sociala. Deasemeni, sunt analizate si unele aspecte etice ale furnizarii de servicii psihologice pe Internet.

Dezvoltarea tehnologiilor informationale din ultimii ani, utilizarea lor pe scara larga, pretul rezonabil si succesul computerelor personale sunt reflectate semnificativ in psihologie. Avansarea tehnologica a afectat initial doar activitatile individuale si locale - in salile de clasa, laboratoare, clinici (e.g., asistarea in predare, stocarea informatiei, editarea documentelor, experimente locale); ca mai tarziu sa includa rapid si activitatile comunitare si de grup, prin introducerea retelelor de computere. Crearea reselei Internet - o retea globala care interconecteaza un numar imens de computere si retele locale, a creat o comunitate globala in care oameni cu usurinta comunica si interactioneaza online.

Comunicarea mediata de computer, utilizand servicii ca posta eletronica (e-mail-ul), grupurile deschise si virtuale de discutie (e.g., grupurile de stiri), forum-urile (care in mod uzual se refera la grupuri specifice sau restranse /cu acces limitat), corespondenta scrisa (bazata pe text) in timp real (e.g., chat-ul), comunicarea prin voce (telefonia web) si comunicarea video fata-in-fata (conferinte video) au devenit realitati de rutina si componente normale ale unor operatii zilnice in afaceri, educatie si petrecerea timpului liber. Evolutia si succesul comertului, medicinei, educatiei la distanta, sursele de informare in masa si distractiile asistate de multimedia, toate utilizand tehnologii informationale aflate intr-o rapida dsezvoltare si care atrag tot mai multe persoane, familii si comunitati, au creat un ,,cerc magic" mereu in crestere, care se autoconsolideaza (Garton, Haythornthwaite, & Wellman, 1997; Jones, 1995; Morris & Ogan, 1996).

Initial, psihologia s-a asociat foarte modest la acest proces (pentru un scurt istoric vezi Zgodzinski, 1996), continuand sa utilizeze computerele pentru diverse functii doar la nivel local (Ishak & Burt, 1998). Separat de comunicarea profesionistilor prin email, aplicatiile psihologice utilizand Internet-ul, in special World Wide Web-ul (WWW), au aparut doar relativ recent. Psihologia descopera acum posibilitatile oferite de acest mediu, cum ar fi utilizarea retelelor locale si Internet-ului pentru o contactare mult mai usoara a oamenilor si initierea unor schimbari sociale (Sampson, 1998), consultarea tinerilor si adultilor (Casey, 1995), furnizarea de consiliere scolara (Gray, 1997; Hartman, 1998), formarea si promovarea luarii deciziilor in echipa (Kruger, Cohen, Marca, & Matthews, 1996), educatia sexuala (Barak & Safir, 1997; Cooper, 1998) si contribuirea in general la sanatatea mintala prin consiliere si supraveghere (Smith, 1998; Stamm, 1998).

Scopul acestui articol este de a analiza critic literatura existenta privind aplicatiile psihologice utilizate pe Internet si sa sublinieze partile lor tari si slabe. In prezent, cercetarile sunt limitate ca numar si scopuri urmarite. Consecvent, aceasta analiza este una descriptiva si orientata catre practica. Speram ca in timpul apropiat sa apara si alte lucrari care sa prezinte evaluari mult mai stiintifice a problemei abordate de noi.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aplicatii psihologice pe internet.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 028 cuvinte
Nr caractere:
11 436 caractere
Marime:
14.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
aplicatii, psihologic, internet
Predat:
la liceu
Sus!