Analizatori - gustul și mirosul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

SIMTURI. SENZATIA

Simturile sunt subsisteme fiziologice receptoare care fac posibila reactia la anumite categorii de stimuli din lumea exterioara sau din interiorul organismului.Organele de simt reprezinta sistemele fiziologice periferice ale receptiei senzoriale.Acestea ,impreuna cu caile nervoase si terminatia lor in scoarta cerebrala reprezinta un sistem anatomo-fiziologic unitar denumit de Pavlov analizator.

Cele cinci simturi sunt vazul, auzul, mirosul, gustul si simtul tactil. Acestea ofera varietatea inconjuratoare in cinci moduri de contact fara a reprezenta insa si constientizarea actiunii diversilor stimuli externi sau interni.Cea mai simpla si totodata prima forma de comunicare informationala cu lumea externa o constituie receptia senzoriala. Primul produs psihic al receptiei senzoriale este senzatia.

Senzatia este reflectarea psihica a unor insusiri izolate ale obiectelor din realitate care actioneaza nemijlocit asupra organelor de simt. Deci reflectarea obiectului in senzatie are un caracter fragmentar, unudimensional, nepermitand identificarea lui. Daca am ramane la faza receptiei senzoriale,fara atributul constientizarii, nu ne-am putea desprinde din lumea animala.

La om ,constientizarea senzatiei pune in functiune operatori logici de analiza-evaluare, discernere-delimitare intre stimul si modelul lui informational, de raportare designativa(imaginea subiectiva interna se raporteaza la stimulul extern care a provocat-o

Senzatiile se caracterizeaza printr-o serie de calitati pe baza carora le putem identifica, compara, analiza, interpreta. Aceste calitati sunt : modalitate, intensitatea, durata, tonalitatea afectiva si valoarea cognitiva.

In functie de natura surselor care le genereaza, senzatiile sunt : exteroceptive (sursele sunt externe), proprioceptive (sursele sunt la nivelul articulatiilor osteo-musculare) si interoceptive (sursele sunt interne, la nivelul viscerelor).

La baza senzatiei se afla o proprietate functionala speciala a organismelor animale , sensibilitatea.

Sensibilitatea este functia unor celule numite receptori care apar si se diferentiaza treptat in cursul evolutiei regnului animal si se exercita ca functie a unui aparat specific denumit sistem de integrare senzoriala sau analizator.

La baza dinamicii sensibilitatii stau trei categorii de legi :

- Legi psihofizice - exprima relatia dintre nivelul sensibilitatii si intensitatea fizica a stimulului

- Legi psihofiziologice - exprima dependenta senzatiei nu numai de proprietatile fizice ale stimulului ci si de variatiile fiziologice in cadrul fiecarui analizator sau de interactiunea intre analizatori. Aceste sunt :

- Legea adaptarii - reflecta modificarea nivelului initial al sensibilitatii in cadrul unui analizator sub influenta intensitatii si duratei de actiune a stimulului.Adaparea este un proces de reglare a functionarii analizatorului coordonat de la nivelul scoartei cerebrale.Se realizeaza in sens ascendent sau descendent.

- Legea contrastului - reflecta efectul interactiunii in timp si spatiu a doi stimuli specifici asupra nivelului sensibilitatii.Contrastul este suucesiv sau simultan.

- Legea sensibilizarii - se bazeaza pe interactiunea functionala a analizatorilor si exprima cresterea sensibilitatii unui analizator sub actiunea unui stimul specific altui analizator.

- Legea sintezei - reflecta relatia de transfer de la un analizator la altul : stimularea unui analizator produce si efecte senzoriale proprii altui analizator desi acesta nu a fost supus stimularii.

- Legea semnificatiei - exprima dependenta sensibilitatii fata de un stimul de concordanta sau neconcordanta cu motivatia si scopul actiunii subiectului.

- Legi socio-culturale - exprima dependenta senzatiei de conditiile socio-culturale ale

Subiectului. Aceste legi sunt :

- Legea exercitiului - sau a profesionalizarii care exprima faptul ca la om determinanta functionala a unei modalitati senzoriale nu este detrminata genetic, ca la animale ci este rezultatul exercitiului, al specificului activitatii.

- Legea estetizarii - in receptionarea si evaluarea insusirilor obiectelo-stimul din exterior, sensibilitatea umana introduce criterii si operatori de tipu frumos-urat.

In cele ce urmaza, voi prezenta structura analizatorului si modul in care legile sensibilitatii se reflecta la nivelul a doi analizatori, analizatorul olfactiv al carui simt caracteristic este mirosul si analizatorul gustativ al carui simt este gustul.

Bibliografie:

Manual Psihologie cl.a X-a - Ed.Didactica si Pedagogica- 2002

Manual Psihologie cl.a X-a - Ed. Humanitas Educational - 2000

Revista "Arborele Lumii"

"Anatomia Omului" - site innerBody.com

Dictionar Enciclopedic

Michel Onfrey -"Filozofia Gustului" - Revista Dilema nr.465/14.02.2002

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analizatori - gustul si mirosul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 229 cuvinte
Nr caractere:
11 586 caractere
Marime:
191.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
simturi, gust, miros
Predat:
la liceu
Sus!