Analiza Datelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Stabilirea temei de cercetare

Tema aleasă pentru cercetare reprezintă un aspect e maximă importanţă în implementarea sistemului calităţii în instituţia şcolară. Puternic afectat de climatul politic al ultimilor ani, sistemul de educaţie se redescoperă pe sine în lumina unei tradiţii de notorietate, dar se şi armonizează cu un ideal educaţional contemporan racordat la orientările comune ale Uniunii Europene. Toate aceste variabile şi-au pus amprenta pe calitatea sistemului , deseori disfuncţiile fiind generate de un management defectuos. Cercetarea de faţa îşi propune să pună în evidenţă fundamentul valoric al managementului şcolar.

Cerinţele şi aşteptările părinţilor privind educaţia copiilor lor sunt extrem de diverse, totuşi, majoritatea doresc mobilitate socială crescută pentru copiii lor, o conformarea la aşteptările celor din jur, satisfacerea orgoliului personal. Scopul şcolii, ca parte a serviciilor publice, este să îndeplinească în cât mai mare măsură aspiraţiile cetăţenilor în raport cu educaţia: misiunea şcolii derivă din cerinţa ca, împreună cu părinţii , cu celelalte instituţii ale satului şi cu angajatorii, să satisfacă cerinţa socială a producerii externalităţilor pozitive educaţionale, pentru cât mai mulţi elevi , fără a încălca drepturile şi şansele niciunuia dintre ei.

2.Documentarea prealabilă

Documentarea prealabilă a cercetării a avut în vedere literatura de specialitate, cât şi documentarea pe teren, în instituţii şcolare preuniversitare. În documentarea noastră am apelat la mai multe surse: cadrul legislativ în vigoare, personalul şi cadrele didactice, realitatea din instituţiile şcolare de astăzi. Cadrul legislativ a fost studiat, personalul şi cadrele au fost sondate pe această temă printr-un chestionar, situaţia de fapt din instituţii a fost observată. S-au consultat alte cercetări pe aceeaşi temă aplicate altor eşantioane şcolare.

Analiza şi prelucrarea datelor din chestionarul de evaluare privind gradul de implementare a sistemului calităţii (Standardele ISO 9000):

Acest chestionar a fost construit pe un număr de 40 de întrebări, grupate în 9 dimensiuni:

Nr. item

Întrebãrile vizate Elemente de

management vizate

1. de la întrebarea nr. 1 pânã la 9 Politica instituţiei privind calitatea

2. de la întrebarea nr. 10 pânã la 13 Generalitãţi privind sistemul calitãţii

3. de la întrebarea nr. 14 pânã la 20 Responsabilitatea şi autoritatea managementului calitãţii

4. de la întrebarea nr. 21 pânã la 23 Resurse pentru organizarea sistemului

5. de la întrebarea nr. 24 pânã la 26 Stabilirea reprezentantului

6. de la întrebarea nr. 27 pânã la 30 Elemente privind analiza ce trebuie efectuatã de manageri

7. de la întrebarea nr. 31 pânã la 35 Procedurile sistemului calitãţii

8. de la întrebarea nr. 36 pânã la 38 Planificarea calitãţii

9. de la întrebarea nr. 39 pânã la 40 Elemente care vizeazã analiza contractelor

3. Fixarea obiectivelor cercetării

Scopul activităţii de cercetare

- Implementarea sistemului calităţii in structura organizatorică a unei instituţii şcolare

Obiective

- Identificarea atributelor dezirabile ale unui bun manager din perspectiva membrilor organizaţiei

- Analiza percepţiei cadrelor didactice preuniversitare asupra calităţii activităţii instructiv-educative din perspectiva managerială

4. Universul cercetării

Instituţiile şcolare publice preuniversitare şi cadrele didactice ale acestora.

5. Cadrul teoretic al cercetării

6. Unitatea de analiză şi înregistrare

Rezultatele cercetării noastre se bazează pe sinceritatea eşantionului chestionat, dar şi pe rezultatele observării directe a activităţii din instituţia şcolară.

7. Stabilirea ipotezelor

- Ipoteza generală a lucrării - presupunem ca sistemul calităţii manageriale în sistemul de învăţământ preuniversitar este o condiţie sine qua non pentru îndeplinirea standardelor de performanţă.

- Ipoteze de lucru

- presupunem că managerii unităţilor de învăţământ au implementat şi promovat un sistem de calitate în organizaţia pe care o conduc

- cadrele didactice direct implicate sunt interesate de aplicarea acestui sistem al calităţii pentru îndeplinirea standardelor de performanţă.

8. Tipul de cercetare

Pentru a îndeplini obiectivele propuse, am apelat la o cercetare empirică pe teren prin intermediul anchetei prin chestionar. Studiul pe care ni-l propunem se va realiza prin interacţiunea directă cu cadrele didactice.

9. Specificul unităţilor studiate

Acesta cercetare se va desfăşura la nivelul a câtorva unităţi şcolare preuniversitare din Buzău, aşa ca orice cercetare exhaustivă reprezintă o problemă insurmontabilă pentru cercetarea de faţă. Se va folosi un eşantion reprezentativ pentru personalul implicat. În cazul cercetării noastre, se va folosi un eşantion de subiecţi de ambele sexe, din diferite unităţi şcolare buzoiene. Pentru a asigura stabilirea unui eşantion reprezentativ apelam la eşantionarea multistadială: avem ca elemente/grupuri de eşantionat succesiv din şcoli aflate la centru şi la periferia oraşului, şcoli rurale , cadre didactice de diferite vârste şi specialităţi. Unităţile şcolare care participă la acest studiu sunt Şcoala G. E. Palade Buzău, Şcoala Nr.14 Buzău, Şcoala Generala Cernăteşti.

10. Elaborarea chestionarului

Chestionarul pe care îl propunem ca instrument de cercetare urmăreşte surprinderea acelor aspecte care se regăsesc atât în obiectivele fixate pentru acest studiu, cât şi în ipotezele lucrării: certitudinea importanţei implementării unui sistem managerial de calitate în instituţiile preuniversitare, dar şi conştientizarea necesităţii acestuia de către categoria largă de personal implicată în organizaţie.

Răspunsurile precodificate ( este vorba de o scală în patru trepte) vor face prelucrarea statistică a răspunsurilor mai facilă, dar şi alegerea acestuia mai uşoară. Rubrica de observaţii permite subiectului să ofere un răspuns care nu se regăseşte în cele furnizate.

Item 1, întrebările 1-9, vizează sondarea eşantionului în problematica preocupării echipei manageriale pentru implementarea, promovarea calităţii - politica instituţiei privind calitatea. În condiţiile actuale, când reforma învăţământului este un obiectiv vizat de toate programele electorale, sistemul trebuie reevaluat şi pus în acord cu noul ideal educaţional al societăţii. Calitatea sistemului va garanta succesul noilor generaţii.

Item 2, întrebările 10-13, aduc în discuţie generalitãţi privind sistemul calitãţii, dacă subiecţii sunt la curent cu existenţa unui sistem care promovează şi instituie calitatea ca principiu ce guvernează activitatea din instituţie.

Item 3, întrebările 14-20, vizează responsabilitatea şi autoritatea managementului calitãţii, modul în care personalul percepe componenta calitativă a programului managerial ca o prioritate a echipei de control.

Item 4, întrebările 21-23, identifică resurse pentru organizarea sistemului, verifică existenţa şi conştientizarea de către membrii organizaţiei a posturilor din organigramă ce vizează componenta caltativă a acrtivităţii, exercitarea acestor funcţii şi prerogativele de care dispun titularii lor, precuparea implementării măsurilor ameliorative pentru sporirea calităţii muncii prestate în organitaţie.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Datelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 263 cuvinte
Nr caractere:
19 971 caractere
Marime:
24.34KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Nicolae Golu
Sus!