Analiza comparativă a manualelor de psihologie socială coordonată de Septimiu Chelcea și Adrian Neculau

Previzualizare referat:

Extras din referat:

În cele ce urmează voi compara manualul de Psihologie Socială coordonat de profesorul Septimiu Chelcea (2010) cu cel coordonat de către profesorul Adrian Neculau (2003). La o primă răsfoire a celor două manuale pot constata că manulalul coordonat de profesorul Chelcea este mai bine elaborat, în sensul ca temele prezentate conțin mult mai multe informații referitoare la experimente și definiții elaborate de autori consacrați. În cele două manuale se regăsesc teme asemănătoare cum ar fi fenomenul atribuirii, atitudinea și schimbarea atitudinală, agresivitatea, comportamentul prosocial și altele.

În manualul profesorului Adrian Neculau sunt prezentate în detaliu metodele de cercetare (ancheta, experimental), pe când în manualul coordonat de profesorul Septimiu Chelcea partea socială este mai prezentă și sunt abordate teme ce nu se regăsesc în celălalt manual cum ar fi capitolul despre modă și teribilisme.

Manualele sunt structurate diferit. Manualul coordonat de prof. Chelcea este structurat în trei părți. În prima parte sunt prezentate definițiile psihologiei sociale, constituirea si evoluția psihologiei sociale pe plan mondial și în țara noastră și teoriile care stau la baza acestei discipline.

Partea a doua este dedicată definirii și prezentării comportamentelor colective și prezentarea unor teme de actualitate pentru perioada pe care o traversăm cum ar fi zvonurile și rezistența la zvonuri, moda și teribilismele sau opinia publică.

În ultima parte autorul prezintă relațiile interpersonale și intergrupale abordând teme foarte interesante precum comportamentele agresive, prosociale și fenomele precum cel al atribuirii, al atitudinilor și schimbărilor atitudinale. Pe lăngă aceste teme în ultima parte autorul abordează și tema despre atracția interpersonală și tema despre emoții dar și fenomene precum stereotipurile, prejudecățile și discriminarea socială. În manualul coordonat de către profesorul Septimiu Chelcea la finalul fiecărei teme regăsim și un set de întrebări recapitulative și teme de reflecție, iar în finalul manualului regăsim și câteva teste de competență psihosociologică.

Autorul acordă o importanță deosebită primei părți a manualului, prezentând cu ilustrații reprezentanții de seama ai psihologiei sociale ceea ce denotă respectul acestuia față de fondatorii și reprezentanții ce au pus bazele psihosociologiei ca stiință. Autorul alocă ponderea cea mai mare relațiilor interpersonale și intergrupale, fiind partea manualului cu dimensiunea cea mai mare.

Manualul coordonat de profesorul Adrian Neculau este împărțit pe șase secțiuni.Prima secțiune este dedicată pentru a prezenta o scurtă introducere în psihologia socială și ne prezintă pe lângă istoria succintă a psihosociologiei și metodele principale de cercetare în domeniu intr-un mod foarte amănunțit.

În secțiunea a doua sunt prezentate procesele individuale ca determinanți interni ai personalității, în această secțiune sunt tratate teme precum construcția socială a personalității, cogniția socială, atribuirea, atitudinile și schimbările atitudinale.

În secțiunea a treia sunt prezentate relațiile și procesele interpersonale și aici regăsim trei mari teme despre relațiile intime (prietenie, dragoste), agresivitate și comportament prosocial.

Secțiunea a patra este dedicată structurilor, proceselor de grup si influenței sociale și sunt abordate teme precum grupurile, procesele și fenomenele de grup și influența socială.

În secțiunea a cincea sunt tratate procesele intergrupale și este prezentată tema referitoare la stereotipuri, prejudecăți și discriminare.

Secțiunea a șasea este dedicată proceselor colective și sunt abordate teme ca gândirea socială, reprezentările sociale și memoria socială. În manualul coordonat de profesorul Adrian Neculau fiecare temă începe cu o prefață, iar la finalul temei găsim pe lângă un set de întrebări și teme de reflecție un rezumat și definirea pe scurt a conceptelor cheie.

Observații:

UNIVERSITATEA DIN BUCUREȘTI

FACULTATEA DE SOCIOLOGIE ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Comparativa a Manualelor de Psihologie Sociala Coordonata de Septimiu Chelcea si Adrian Neculau.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 504 cuvinte
Nr caractere:
8 321 caractere
Marime:
17.59KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!