Agresivitatea Suporterilor Echipelor de Fotbal

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dupa R.Barron si D.Richardson, agresivitatea este: "Orice forma de comportament direct orientat pentru a rani sau a insulta o alta fiinta care este motivata sa evite un astfel de comportament". Iata totusi ca in cazul suporterilor sportivi si in deosebi al suporterilor echipelor de fotbal, termenul de agresivitate capata un alt ecou, persoanele implicate intr-un act agresiv fiind la momentul respectiv total motivate sa insulte, sa se manifeste si chiar sa atace asa-numitul adversar.

Dupa cum bine stim, agresivitatea ca actiune se rasfrange asupra unei victime, iar dupa afirmatiile unora, "este raspunsul necesar la frustrare". In cazul nostru insa, intrebarea este: "Sunt oare constienti suporterii de aceste aspecte?". Cu siguranta nu, sau poate nu au educatia necesara pentru a fi stapani pe sine in momentele de furie, cand se simt coplesiti de frustrare, in tribunele unui stadion de fotbal, in timp ce echipa favorita este in dezavantaj.

Conform spuselor lui Dollard, "frustrarea este legata intotdeauna de agresivitate si actul agresiv este precedat intotdeauna de frustrare". Probabil un studiu sociologic exact ne-ar putea clarifica ideea stransei legaturi dintre agresivitate si frustrare (in cazul dezbatut) si cum anume este posibil ca un numar atat de mare de indivizi, facand parte din medii sociale diferite, dar apartinand totodata aceluiasi grup (galeriile sau asa-numitii huligani de stadion) pot reactiona la fel in conditiile in care le este comun la un moment dat sentimentul acerb de frustrare.

Pe de alta parte, conform spuselor lui Miller "frustrarea conduce la un numar de raspunsuri, doar unul dintre acestea fiind o inclinare spre agresiune", iar teoria sa traspusa in cazul nostru, conduce direct la afirmatia lui Berkowitz: "Agresiunea creste dupa vizionarea unui film agresiv" (in cazul de fata "meci dur" am putea spune) -similar un comportament agresiv este probabil consecinta masurii in care filmul (meciul) justifica actiunea agresiva. Astfel jucatorii de fotbal nefiind niste oameni extraordinar de cizelati (altfel jucand golf sau cricket), sunt supusi factorilor necontrolabili sau greu de controlat in timpul unei partide sportive. Ca urmare, ei sunt incapabili sa relationeze intre ei printr-un comportament pro-social, actionand egoist in ceea ce priveste echipa. Toate acestea din dorinta de a castiga, datorita spiritului competitor care ii motiveaza, contopit cu antrenamentul anterior dur si efortul fizic depus in timpul meciului, acesti factori impiedicand de altfel orice om sa aiba simultan un randament psihic-controlabil maxim si un randament fizic excelent.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Agresivitatea Suporterilor Echipelor de Fotbal.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 007 cuvinte
Nr caractere:
5 021 caractere
Marime:
11.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
agresivitate, suporte, echipa, psihologie
Predat:
la liceu
Sus!