Agresivitatea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ce este agresivitatea

Agresivitatea este un „comportament care are ca intentie lezarea unei persoane (fizic sau verbal) sau distrugerea proprietatii.”

Agresivitatea a fost studiata foarte mult mai ales din prisma semnificatiei sociale. La nivel individual, multi oameni au foarte des impulsuri si ganduri agresive si felul in care le gestioneaza are un efect major asupra sanatatii relatiilor lor interpersonale.

Un alt punct de vedere asupra sursei agresivitatii il ofera teoria invatarii sociale care pune in valoare faptul ca agresivitatea este similara cu orice alta reactie invatata. Reactiile unei persoane difera in functie de tipurile de raspunsuri pe care a invatat sa le foloseasca in fata situatiei stresante. Persoana frustrata poate cere ajutorul altei persoane, poate avea un comportament agresiv, se poate retrage, se poate mobiliza pentru a depasi obstacolul sau se poate refugia in alcool. Reactia aleasa va fi cea care in trecut, a constituit modul cel mai eficient de descarcare a frustrarii.

Psihologia agresivitatii la om

Alcoolul, drogurile, medicamentele, durerea si disconfortul, frustrarea si violenta sunt cativa din factorii care influenteaza agresivitatea la om.

Alcoolul afecteaza ratiunea si oamenii devin mai putin prudenti decat in mod obisnuit; de asemenea alcoolul modifica felul in care este procesata informatia. O persoana beata vede un eveniment accidental ca pe unul rau intentionat, si astfel actioneaza in maniera mai agresiva.

Cultura joaca un rol dominant in agresivitate. Studiile antropologice arata ca unele culturi au agresivitate scazuta, iar altele inalta. De exemplu barbatii americani sunt in medie mai agresivi decat japonezii sau spaniolii. In cadrul culturii americane sudistii sunt in general mai agresivi decat nordistii, pentru ca sudistii apartin unei “culturi a onoarei”, care cere adoptarea violentei in fata insultelor.

Agresivitatea poate fi invatata prin urmarirea si imitarea comportamentului altora. Multe dovezi sugereaza ca urmarirea violentei la televizor creste probabilitatea comportamentului violent la copii. Jocurile video au un efect similar. Totusi, adoptarea unui anumit comportament depinde de inclinatiile individuale.

Durerea si disconfortul contribuie si ele la cresterea agresivitatii. Chiar si plasarea mainilor in apa rece duce la cresterea agresivitatii. Se pare ca temperaturile cerscute din mediu duc la cresterea agresivitatii.

Teoria frustrare- agresivitate spune ca agresivitatea creste daca persoana nu isi poate atinge scopurile. Cu cat persoana se afla mai aproape de indeplinirea scopului sau, cu atat agresivitatea in caz de neindeplinire a scopului este mai mare

Apartenenta de gen are un rol important in agresivitate. Masculii sunt in general mai agresivi decat femelele, si barbatii comit cele mai multe crime. Barbatii isi exprima mai frecvent agresivitatea din punct de vedere fizic. De fapt, cercetarile arata ca femeile nu sunt mai putin agresive, dar isi exprima agresivitatea in alte moduri, si nu fizic. De exemplu femeile au o agresivitate verbala si relationala mult mai mare, cum ar fi rejectia sociala.

Cauzele aparitiei agresivitatii

Printre cauzele frecvente ale furiei si agresiunilor se numara si pierderea stimei de sine sau perceptia ca altcineva s-a comportat incorect. De asemenea, si problemele sociale ca saracia, suprapopularea, valorile sociale etc., maresc sau reduc tendinta unei persoane de a reactiona agresiv.

In psihologie agresivitatea se refera la comportamentul directionat spre a rani. Agresivitatea poate fi fizica sau verbala, iar comportamentul este clasificat ca si agresivitate daca nu produce efectiv durere sau leziuni. Comportamentul care produce accidental durere sau leziuni nu este agresivitate, conform psihologiei. Distrugerea proprietatii sau alte comportamente distructive se pot incadra in categoria de agresivitate

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Agresivitatea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 008 cuvinte
Nr caractere:
11 081 caractere
Marime:
16.21KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!