Afectivitatea în consilierea educațională

Previzualizare referat:

Extras din referat:

R.W.Strowing afirma : Consilierea inseamna multe lucruri.Ea este o tehnica de informare si evaluare.Este un mijloc de a modifica comportamentul.Este o experienta de comunicare.Dar mai mult decat atat,este o cautare in comun a sensului in viata omului,cu dezvoltarea dragostei ca element esential concomitent cu cautarea si consecintele ei.Pentru mine,restul este lipsit de importanta daca nu exista actiunea de cautare a sensului vietii.Intr-adevar,aceasta cautare este insasi viata,iar consilierea este numai o intensificare speciala a aceste cautari.

Nevoia de consiliere(engl. guidance,advice)a crescut datorita complexitatii vietii.Aparitia ei este legata de orientarea si selectia profesionala, activitate conturata la inceputul secolului XX in SUA.In deceniul al cincilea consilierea este recunoscuta ca profesie in randul activitatilor psihologice.Cam in aceeasi perioada se constata aparitia mai multor teorii si principii care fundamenteaza activitatea de consiliere.Ea este realizata de catre persoane abilitate si are in vedere sfatuirea ,gasirea de alternative, sprijinirea in identificarea scopurilor, furnizarea de informatii privind particularitatile elevilor ca subiecti ai actiunii educative.

Consilierea educationala reprezinta un ansamblu de actiuni ce vin in sprijinul copiilor, al adolescentilor, al parintilor si al altor educatori, explicand motivele delincventei, ale abaterilor comportamentale, ale deficientelor relationale din familie si ale problemelor de invatare si cautand impreuna cu acestia rezolvari comune.

Consilierea educationala are o sfera mai larga cuprinzand:

1. Consilierea scolara, care se realizeaza pentru elevii cu probleme scolare(absenteism, esec scolar, tulburari comporamentale si de conduita) si se desfasoara in scoala prin colaborarea profesorului diriginte cu cadrele didactice si cu profesorul psihopedagog.

2. Consilierea vocationala, ce are in centru probleme legate de inclinatii,interese,aspiratii,pasiuni, desfasurandu-se in gimnaziu, liceu,facultate si chiar la locul de munca al unui individ.

3. Consilierea profesionala se centreaza pe alegerea optima a profesiei,pe valorificarea maximala a capacitatii persoanei prin calificare si profesionalizare,realizandu-se in liceu,facultate,locul de munca

4. Consilierea psihopedagocica vizeaza problematica fenomenelor psihologice(anxietate, fobie, absesie); se realizeaza in scoala,in familie, cabinetul psihologic,centre medicale

5. Consilierea de cariera se centreaza pe alegerea si realizarea traseului optim de cariera al subiectului educational;se desfasoara in liceu, facultate, loc de munca, cabinete specializate, cu ajutorul consilierilor de cariera.

Consilierul scolar,indeosebi cel specializat, are mai multe competente care se circumscriu activitatii sale de educator, consultant in probleme de educatie si instruire, mediator de conflicte si psiholog al elevilor, cadrelor didactice si parintilor.Atributiile si responsabilitatile profesionale ale consilierului scolar au fost stabilite de Asociatia Consilierilor Scolari din America. Prin urmare un consilier trebuie sa defineasca obiectivele, sa identifice nevoile, sa acorde asistenta in formularea planurilor si in continuarea programului, sa realizeze activitati de consiliere individuala si de grup, concentrandu-se asupra dezvoltarii consiintei de sine, a competentelor de comunicare precum si in structurarea unui sistem propriu de valori. El trebuie sa asiste elevii si parintii in efortul de orientare scolara si profesionala a alevilor, trebuie sa trimita elevii la alti specialisti atunci cand situatia o impune, sa se implice in alegerea obiectivelor de studiu viitoare, in transferarea elevului de la alta scoala, in procesul de integrare sociala si profesionala si ,de asemenea, sa acorde consultanta de specialitate conducerii scolii.

Prin urmare,datorita rolurilor si functiilor pe care trebuie sa le indeplineasca un consilier educational,putem sa determinam trei compartimente ce delimiteaza consilierea educationala:

1. Consilierea elevilor în probleme legate de: autocunoastere, imaginea de sine, adaptare si integrare sociala, reusita scolara, crize de dezvoltare, situatii de criza, rezolvarea si depasirea unui conflict, însusirea de tehnici de învatare eficiente, orientare a carierei.

2. Consultatii cu profesorii în probleme legate de: cunoasterea elevilor, întelegerea problemelor elevilor, sprijin în dezvoltarea lor, asigurarea echilibrului între cerintele scolare si posibilitatile elevilor, în identificarea cauzelor inadaptarii scolare, optimizarea relatiei scoala-elev.

3. Consultatii cu parintii în probleme legate de : cunoastere a copiilor lor, întelegerea nevoilor si a comportamentului lor, identificarea factorilor de risc în integrarea familiala, scolara, sociala, ameliorarea relatiei cu propriii copii, sprijinirea scolii în educatia copilului.

Din aceste motive,consilierul scolar trebuie sa dezvolte o serie de atitudini necesare in procesul de consiliere educationala,dintre care amintim:empatia(ce consta in capacitatea de a percepe cadrul intern de referinta al altuia cu toate componentele sale emotionale ca si cum ai fi cealalta persoana,dar fara a pierde conditia de ca si cum) , capacitatea de acceptare neconditionata a unei persoane,chiar daca nu esti de acord cu valorile sale(filosofia consilierii pleaca de la aceasta abordare pozitiva a fiintei umane, care poate sa-si imbunatateasca aspectele sale mai putin dezvoltate, iar consilierul trebuie sa-I ajute pe oameni sa-si contracareze gandirea negativa prin modalitati de la le pozitiva), congruenta(abilitatea prin care consilierul exprima comportamental gandurile si emotiile sale), colaborarea(abilitatea consilierului de a implica intotdeauna persoana sau grupul de persoane-clasa de elevi-in deciziile de dezvoltare personala a acestora).

Consilierea este un proces in care un profesionist stabileste o relatie bazata pe incredere cu o persoana care are nevoie de sprijin.Relatia de consiliere implica confidentialitate, egalitate, caldura, non-judecare, respect pentru client si responsabilitate pentru realizarea obiectivelor fixate.Dupa cum putem observa,problemele de etica au importanta deosebita in relatia de consiliere si exista anumite standarde comune in aceasta privinta,ce formeaza codul etic al consilierului:

1. Respectul pentru client sta la baza activitatii de consiliere.Punctul de vedere central in constituie integritatea persoanei si libertatea acesteia de a alege si de a lua decizii.

2. Independenta. Consilierul este neutru si independent.El are in vedere numai interesele clientului si nu alte interese.

3. Deschiderea. Consilierul va acorda atentie cadrului si circumstantelor in care are loc activitatea de consiliere.Consilierul este deschis la o pos

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Afectivitatea in Consilierea Educationala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
10 439 cuvinte
Nr caractere:
63 838 caractere
Marime:
48.49KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!