Adolescența

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Adolescenta, etapa a vietii care se situeaza intre copilarie si varsta adulta (de la 12-13 la 18-20 de ani). Se detaseaza preadolescenta (12-15 ani) si postadolescenta (18-22 ani). La fete, adolescenta intervine mai devreme decat la baieti. Adolescenta se caracterizeaza printr-o importanta crestere si transformare corporala si psihica, asociata cu pubertatea. Notiunii de pubertate I se dedica un articol special (11-15 ani). ca fenomen biopsihic integral adolescenta este dependenta, in aparitia si desfasurarea ei, ca factori genetici, geografici, sociali, culturali si aducationali. Este de aceea contraindicata tratarea unilaterala a adolescentei in sens numai biologic sau numai psihosocial. Intre strucurarea sau maturizarea organica sic ea psihologica este un raport de interdependenta. Totusi ritmurile dezvoltarii organice si psihologice nefiind egale, intre aceste doua serii de fenomene si inlauntrul fiecareia din ele intervin disproportii, decalaje, contradictii. Starile conflictuale sau critice nu fac parte din insasi desfasurarea normala a adolescentei. Fenomenele de criza si sindroamele psihopatologice pot fi insa prevenite si evitate. M. Mead a constatat ca in unele colectivitati australiene nu se cunoaste fenomenul de criza pubertala, dat fiind regimul de viata impus in culturile respective. De asemenea, fenomenele de criza generate de lipsa de idealuri, frustratia educationala, deficultatile de integrare sociala pot fi eliminate in masura in care se elimina susmentionatele cause. Tranzitoriu crizele pot intervenii din cauza carentelor affective si educationale, a insingurarii adolescentului si a slabei sau eronatei lui pregatiri pentru viata.

Sub raport psihologic, adolescenta se caracterizeaza prin hipersensibilitate, trecerea in stadiul superior al dezvoltarii intelectuale, al cel al operatiilor formale, care permite o combinatorica abstracta si largeste posibilitatile gandirii teoretice si reflexive, prin expasiunea fanteziei si a sentimentelor odata cu aparitia unor conflicte motivationale si afective. Adolescentul redescopera lumea, datorita posibilitatilor sale de interpretare si problematizare, si este intens preocupat de propriul sau destin. Este etapa in care intervin indelungate si intense meditatii asupra valorilor. Se elaboreaza un sens de viata si dobandeste contururi conceptia despre lume si viata.

Constiinta de sine se adanceste mult, sporesc eforturile de autocunoastere si autoapreciere.

Adeziunea sincera si neconditionata la idealuri poate sa fie asociata cu manifestari de realism brutal si extravagant. Adolescentul este frecvent, pus intr-o situatie echivoca intrucat el a deposit copilaria de care se desparte demonstrative, dispune de capacitate similare cu cele ale adultilor, dar inca nu este acceptat ca un egal in cercul acestora. In aceste conditii el se integreaza in grupele celor de aceeasi varsta cu care are mari afinitati.

Grupele de adolescenti sunt foarte coezive, cultiva toleranta reciproca si exercita ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Adolescenta - Varianta 4
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
536 cuvinte
Nr caractere:
3 353 caractere
Marime:
8.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
adolescenta, crestere
Predat:
la liceu
Sus!